Recensioner

Hellblazer: The Fear Machine

fredag 27 mars, kl 14:47 av 1 kommentar

fearmachine1Det här blev det tredje Hellblazer-albumet för min del och jag gillar mer och mer den värld som okultisten och magikern John Constantine verkar i. The Fear Machine är kanske inte det bästa albumet jag läst men det är heller inte dåligt. Handligen spretar åt lite olika håll på sina ställen och den riktiga spänning vill inte riktigt infinna sig, även om det finns några smått obehagliga scener i The Fear Machine.

Handligen rivstartar med att Constantine en morgon får se sitt ansikte på första sidan i de engelska morgontidningarna med rubriken ”The Face of Evil” och anklagas för mord och satanism. Uppenbarligen är detta kopplat till den föregående storyn i Hellblazer. Hur som helst så beger sig Constantine ut på den engelska landsbygden för att hålla sig undan rättvisa och ligga lågt ett tag. Däer träffar han på ett gäng hippies, samt den mystiska unga tjejen Mercury, och bestämmer sig för att slå följe med dem. Till en början verkar det hela rätt idylliskt men plötsligt gör polisen ett tillslag och den unga Mercury förs bort och Constantine, i sina försök att få tillbaka Mercury, hamnar längre och längre in i en okultisk konspirationshärva som når upp till toppen av det brittiska samhället och som involverar något som kallas The Fear Machine.

Av det jag har läst av Delano tidigare så känns det ganska klart att han inte är i sitt esse i The Fear Machine. Trots det så är det ändå en rätt bra historia även om Delano gott kunde ha tajtat till den en del för att öka på spänningen som ibland inte riktigt vill infinna sig.

Som så ofta i de tidiga Hellblazer historierna så har flera illustratörer jobbat med den här historien. Här har Mark Buckingham, Mike Hoffman och Richard Piers Rayner gjort illustrationerna. Normalt sett så brukar sådana här album där flera illustratörer medverkat spreta åt flera olika illustrationsmässigt men dessa tre herrar ligger varandra rätt nära i teckningsstil att man inte stör sig nämnvärt på de olikheter som finns. Stilen kanske känns lite gammal men så har ju också The Fear Machine några år på nacken. Storyn publicerades i Hellblazer #14-22 1988.

The Fear Machine kanske inte kommer upp i samma nivå som t.ex. Garth Ennis Dangerous Habbits, men det är en helt ok historia som trots vissa brister ändå är ganska läsvärd.

Manus: Jamie Delano
Illustration: Mark Buckingham, Mike Hoffman och Richard Piers Rayner
Tusch: Alfred Alcala, Mark Buckingham och Mike Hoffman
Färg: Lovern Kindzierski
Förlag: Vertigo
Betyg: 3/5

Betyg: 3/5

Kommentarer

  1. christus says:

    Fear machine är ju verkligen gamla hellblazer och helt klart inte det bästa, tycker hellblazer är nåt som bara blir bättre o bättre med åren

Skriv ett svar

Intervjuarkiv A-Ö
Intervjuarkiv
Shazams favoriter
Favoriter
Previews Amerika
Previews Amerika
Previews Sverige
Previews Sverige

Nya kommentarer

  • Laddar...