Recensioner

Superman: For Tomorrow, vol. 1

onsdag 5 augusti, kl 13:36 av 3 kommentarer

superman_for_tomorrow_coverVolym 1 av Superman: For Tomorrow samlar de sex första numren av den 12 nummer långa storyn som ursprungligen publicerades i Superman #204-215 under 2004 och 2005, och är som en del säger, riktigt ”bra skit”.

Jag, som tidigare varit en relativt högljudd kritiker av Superman som karaktär och superhjälte, måste erkänna att Brian Azzarello lyckats skapa något riktigt intressant med mannen av stål i For Tomorrow. Superman är här en betydligt mörkare karaktär än han normalt sett framställts som, och framträder här inte alls som den klassiska helyllekämpen som kämpar för the american way, utan mer som den övermäktiga och främmande utomjording han faktiskt är. Azzarelo struntar här i princip fullständigt i den fumlige Clark Kent för att istället skapa en nästan skrämmande individ som väcker frågan om Superman kanske är alltför mäktig för att kunna leva tillsammans med resten av mänskligheten.

superman_for_tomorrowStoryn berättas här i form av flashbacks, och vi som inte har koll på vad som hänt i Metropolis innan For Tomorrow får snart reda på att Superman tyngs av skuldkänslor för att han inte lyckats förhindra att en miljon människor, däribland Lois Lane (hans fru), försvunnit i en katastrof kallad The Vanishing. I jakten på svar kring det mystiska massförsvinnandet så tar han det drastiska beslutet att använda sina krafter för att göra världen till en bättre plats. Han spänner musklerna och lägger näsan i blöt helt enkelt. Dock får det här ödesdigra globala konsekvenser, och i och med det så börjar världen och kollegorna i Justice League oroa sig ordentligt för att Superman kanske är alldeles för mäktig för allas bästa. Väldigt spännade faktiskt, och kanske en av de bästa och intressantaste porträtteringarna av Superman någonsin.

Utöver det extremt tighta berättandet så var ett av de starkaste dragplåstren för min del att Jim Lee och hans trogna parhäst Scott Williams står för illustrerandet, och de gör nog ingen besviken. Det är så här Superman och serier överlag ska tecknas helt enkelt. Parallellt med All Star Superman så är volym 1 av Superman: For Tomorrow det bästa jag läst med Superman, och jag måste nog tysta ned lite av mina tidigare sågningar av Stålis.

Författare: Brian Azzarello
Tecknare: Jim Lee & Scott Williams
Förlag: DC
Betyg: 4/5

Kommentarer

  1. C says:

    Yes, det här ska jag läsa. Är inte heller något större fan av Superman, och kanske just därför gillar jag historier där han som karaktär ifrågasätts, i stil med Lex Luthor: Man of Steel och till viss del Kingdom Come.

    Att det är Azzarello som skriver gör mig ju inte precis mindre sugen heller. 😀

  2. Ferdinand says:

    Damn it! Jag dras mer och mer ner i DC-träsket. Och det är ditt fel Jonas! Ditt också Johan.

  3. Johan says:

    Träsk? Va då för träsk? Det är väl mer det förlovade landet som du börjar upptäcka Ferdinand. Så skyll inte på oss! 😉

Skriv ett svar

Intervjuarkiv A-Ö
Intervjuarkiv
Shazams favoriter
Favoriter
Previews Amerika
Previews Amerika
Previews Sverige
Previews Sverige

Nya kommentarer

  • Laddar...