Recensioner

Grandville

söndag 25 oktober, kl 11:53 av 3 kommentarer

grandvilleNär jag först läste om britten Bryan Talbots nya serie var seriepeppen i det närmaste total. Steampunk och fabeldjur är ingredienser som får det att vattnas i munnen. Jag återkommer nedan om det blev en välsmakande och trevligt upplagd rätt (jag ber om ursäkt för de lama skämten). Det enda jag kan dra mig till minnes att jag läst av Talbot tidigare är en kort serie i Fantomen om en drake för några år sedan men det minskade inte peppen för de sidor ur Grandville som fanns på nätet lockade rejält. Talbot har tidigare gjort The Adventures of Luther Arkwright, Alice in Sunderland och den av Epix utgivna Sagan om den stygga råttan. Han har även tecknat Batman, Sandman, Fables, Judge Dredd och Hellblazer m.m.

Fortsätt läsa om Grandville här.

Grandville börjar med att en våldsam jakt genom Paris innan LeBrock vid Scotland Yard gör entré i det hus på den engelska landsbygden där den man som jagades genom Paris ligger mördad. Le Brock (en grävling) och hans underlydande Ratzi (en råtta!) tar upp jakten på de skyldiga, en jakt som leder mot maktens höjder i det Frankrike som dominerat Europa sedan de vann Napoleon-krigen 200 år tidigare.  Galna konspirationer, terrorism, kärlek och ond bråd död är vad som väntar LeBrock i jakten på de skyldiga. En uppföljare, Grandville Mon Amour, ges ut i början av 2010. Om de båda albumen säljer bra blir det ytterligare tre i serien. Den utgåva jag köpte är den brittiska från Jonathan Cape, en snygg inbunden utgåva med glansigt papper som gör teckningarna rättvisa. Dark Horse ger ut Grandville i november.

Bryan Talbot är en riktigt bra tecknare, det som fascinerar mig mest är hans användning av ljuset, det formligen lyser om flera av sidorna. Det är lite svårt att beskriva men det är något utöver det vanliga. Kolla in tailern nedan. Vid en första anblick är Grandville en rätt ordinär actionserie som går ut på att hitta och oskadliggöra de skyldiga. Den är dessutom blodig, LeBrock har en hel del liv på sitt samvete när det hela är över. Det hela är hyggligt spännande och framförallt underhållande att följa. Man kan även läsa den som en allegori över dagens värld med USA som supermakt istället för Frankrike. Att skylla på terrorister för att behålla sin makt, ett fjärran krig som blir allt mindre populärt, en liten klick som anser att de har rätt att ta till alla medel som finns för att försvara de värden de tror på osv. Det mesta går att applicera på dagens värld (eller snarare den värld då Bush var president) med skillnaden att här finns faktiskt en riktig konspiration. En kul sak är referenserna till andra serier som Tintin, Spirou och Omaha- kattdansösen! Det finns säkert fler än de jag upptäckt. Grandville var kanske inte fullt så grandios som jag hoppats men det är en bra serie och jag hoppas att kommande del inte blir den sista.

Manus: Bryan Talbot
Illustration: Bryan Talbot
Förlag: Jonathan Cape
Betyg: 3+/5

Kommentarer

  1. Ferdinand says:

    Intressant genremix. Men jag blir inte särskilt peppad av att läsa serien efter att sett trailern. Den känns tafflig. Tyvärr.

  2. […] är här andra delen (första boken recenserade Rikard här) i Bryan Talbots serie om Lebrock, grävlingen vid Scotland Yard, och dennes kompanjon råttan […]

  3. […] av Grandville och Grandville Mon […]

Skriv ett svar

Intervjuarkiv A-Ö
Intervjuarkiv
Shazams favoriter
Favoriter
Previews Amerika
Previews Amerika
Previews Sverige
Previews Sverige

Nya kommentarer

  • Laddar...