Recensioner

På spaning efter den tid som flytt: Combray

fredag 30 oktober, kl 09:27 av 0 kommentarer

heuetJag har inte läst Marcel Prousts svit På spaning efter din tid som flytt. Jag såg en filmatisering någon gång i början av 90-talet men minns inte mycket av den. Sviten är tydligen på 3000 sidor fördelat på sju volymer och behandlar La Belle Epoque med fokus på Prousts själsliv. Fransmannen Stephané Heuet har gjort en tecknad version som ska omfatta hela 17 album. Den första delen, Combray, har nu getts ut på svenska av nystartade förlaget Agerings som även ger ut annat än serier.

Det är onekligen ett ambitiöst projekt som Agerings har gett sig in på. Första utgåvan är fin, snyggt inbundet och papperskvaliten är bra och passar för klara linjen stilen som albumet är tecknat i. Jag ville verkligen gilla det här albumet eftersom jag gillar när någon ger ut något som vid en första anblick kanske inte har någon större kommersiell potential. Men. Det här albumet är tvyärr skittråkigt. Titeln är onekligen talande, det var en hel del tid som flytt när jag var klar med albumet. Det är tecknat i en elegant men ack så tråkig klara linjen stil. Det som gör albumet så trist är dock all text och att det inte händer någonting alls. En navelskådande och hämmad liten kille betraktar världen och filosoferar kring den och texten broderas omständligt ut. Små händelser blir till stora upplevelser för vår lille enerverande berättare. För det händer verkligen i princip ingenting. Dessutom är det ett sävligt och kvävande berättartempo och de konstlade umgängesformerna hos den överklass där den lille killen växer upp skildras onödigt ingående. Stelt liksom albumet. Jag gick läsa det i omgångar för att det var så trist, det är inte att det är svårläst på något sätt utan bara trist. Kanske kan det här vara något för Proust-älskare (jag antar att det faktiskt finns sådana) men annars kan jag inte se vem som skulle ha någon gläde av det här tyvärr. Det smärtar men det här gillade jag inte alls. Det blir mitt första bottenbetyg på Shazam. Om Agerings vill ge ut mer serier så skulle jag iaf uppmana förläggaren att satsa på något annat.

Manus: Marcel Proust
Illustration: Stéphane Heuet
Förlag: Agerings
Betyg: 1/5

Skriv ett svar

Intervjuarkiv A-Ö
Intervjuarkiv
Shazams favoriter
Favoriter
Previews Amerika
Previews Amerika
Previews Sverige
Previews Sverige

Nya kommentarer

  • Laddar...