Recensioner

Eva ♥ Asbesthjärtan

söndag 1 november, kl 08:13 av 5 kommentarer

asbesthjartanTinet Elmgren har tidigare gett ut Eva-serien i fanzineform och dessa har nu samlats i ett album i stort format från Epix och är en av de svenska serier jag sett fram emot mest i år. Serien handlar om den prostituerade och hennes vänner i en fiktiv stad någonstans i ett fiktivt land i Asien. Eva är det namn hon använder som prostituerad, hennes egentliga namn är Jevdokija Sanina och hon är ryska. Eva stöter på en hel del otrevliga män, både torskar och galningar i galna organisationer, och de får oftast betala med sina liv eftersom Eva är en dödsmaskin och tuff som fan. Mot sina vänner och sin älskade Ting Yay har hon dock en betydligt mjukare sida. Albumet är uppbyggt av flera kortare historier.

Två av de få fanzin jag köpt är just Eva-serier. Jag gillade dem men var ändå lite nyfiken hur de skulle stå sig samlade i ett album. Jämfört med de andra fanzins jag läst var de riktigt bra men hur är de jämfört med ”vanliga” serier? Jo, de funkar fint och står sig bra. Omslaget till albumet är toksnyggt och måste lätt vara det snyggaste svenska i år, färgerna är helt underbara och jag är nyfiken på hur albumet som är svartvitt skulle ha sett ut i färg. Jag tror det skulle varit riktigt snyggt. Nu ska det sägas att det funkar bra i svartvitt också, jag gillar Elmgrens sköna teckningsstil med sköna runda figurer och hon visar även i flera sekvenser att hon behärskar och förstår seriemediet. En av de bästa sekvenserna är i första delen där hon räddar en torsk undan en mörderska och störtar ut genom ett fönster och torksen ändå dör. Stiligt.

Så långt teckningarna. Dialog är svårt att skriva men jag tycker att det funkar bra, Elmgren lyckas undvika de värsta klyschorna och dialogen funkar bra genom hela albumet. Själva berättelserna om Eva är underhållande och späckade med våld och det är stundtals spekulativt men funkar och är just underhållande. Eva är en skönt feministisk serie med starka kvinnor och del vända könsroller, det allra bästa är att det känns helt naturligt och inte krystat som alltid är risken när man vill få fram ett budskap. Eva är en kul och intelligent actionserie och väldigt ovanlig jämfört med andra svenska serier och därför ett extra välkommen. Dessutom finns ett välskrivet efterord om Elmgrens tankar kring sitt skapande och innehållet i serien. På Eva-bloggen finns mycket mer att läsa om serien.

Manus: Tinet Elmgren
Illustration: Tinet Elmgren
Förlag: Epix
Betyg: 3/5

Kommentarer

 1. Tinet says:

  Hej, tack för den roliga recensionen!
  Jag vill bara påpeka att det inte alls är medvetet ”vända könsroller” i den här boken, utan den speglar bara rent faktiskt hur min verklighet ser ut. :o)

 2. Rikard says:

  Då gillar jag din verklighet. Å skönt att du inte vill trumma i något budskap. Det funkar bättre så här.

 3. Håkan / Wakuran says:

  Hur finner man tid att teckna serier om man springer runt och skjuter torskar hela tiden?

 4. Tinet says:

  Jag använder för det mesta bara händerna, så det blir mer tid över. (^_^)b

 5. […] 1 & 2 så därför var det kul att se att 3 & 4 samlats i ett nytt fanzin. Liksom systern Tinet så berikar Ainur Elmgren serierna i Sverige genom att göra en äventyrsserie. Goldenbird utspelar […]

Skriv ett svar

Intervjuarkiv A-Ö
Intervjuarkiv
Shazams favoriter
Favoriter
Previews Amerika
Previews Amerika
Previews Sverige
Previews Sverige

Nya kommentarer

 • Laddar...