Recensioner

Jenseits (Jolies Ténèbres 1)

söndag 22 november, kl 19:53 av 9 kommentarer

jenseitsJenseits är en fransk serie som är tecknad i en gullig stil som för tankarna till Elsa Beskows Tomtebobarnen men med en handling som mer påminner om Flugornas herre. En flicka dör i skogen och hittas inte. Alla de varelser som haft flickans kropp som sitt hem är nu hemlösa. Det samhälle de levde i, flickans kropp, finns inte mer och de försöker ordna ett nytt samhälle och alla försöker hitta sin plats. I början hjälper de varandra men efterhand förändras de och grymheterna tar vid. Tecknarduon Kerascöet består av Marie Pommepuy och Sebastian Cossét. Av deras alster finns Dungeon: Twilight och Miss Don´t Touch Me utgivna av NBM. Fabian Vehlmann har skrivit manus till Spirou och Green Manor, den senare utgiven av Cinebook. Reprodukt som gett ut den tyska utgåvan är det kanske intressantaste tyska förlaget.

jenseits3Jag gillade Kerascoëts teckningar i Miss Don´t Touch Me, de påminde en hel del om Christophe Blains. Jenseits är dock snäppet bättre vad gäller teckningarna. Söta figurer i vackra miljöer tecknat med vackra vattenfärger gör albumet rent visuellt till en njutning. Det är bedårande vackert och puttenuttigt. Huvudperson är en söt ung flicka som kallar sig Aurora, hon får konkurrens om sin älskade Hektor av den vackra och dominanta Stella, lillplutten Plim är lojal åt den han vill tjäna. Allt eftersom de små figurerna mäste värja sig mot den omgivande naturen och fungera tillsammans förändras de och deras värderingar eller brist på värderingar visar sig. Små steg mot en allt större grymhet tas med lätthet och skratt. Allt jenseits2är som en lek, fast med svåra följder.

De söta teckningarna bildar en skarp kontrast till det grymma innehållet. Naturen är grym mot de små, som sin tur är grymma mot varandra och andra varelser. Förutom obehaget med den lilla tjejen som dött ute i skogen och inte hittas är det just lättheten i hur övergrepp begås och obetänksamheten inför följderna som lämnar en känsla av äckel och olust efter sig. Figurerna agerar utifrån ett barns perspektiv, allt är en lek och ingen bryr sig om eller inser konsekvenserna av leken. Ja, nästan alla, vissa förstår och det gör det egentligen bara ännu olustigare. Jenseits är en otäck serie som ställer många obekväma frågor och skildrar ett moraliskt förfall och hela albumet är svårt att skaka av sig. Det sitter kvar som ett otrevligt minne att fundera över. Ett väldigt bra men otäckt minne. Ett utdrag på tyska finns här och ett på franska här.

Manus: Fabian Vehlmann
Illustration: Kerascoët
Förlag: Reprodukt
Betyg: 4/5

Kommentarer

 1. Micke says:

  Bara tyska och franska utgåvor?

 2. Håkan / Wakuran says:

  Finns nog inte på engelska iallafall. Jag hittar den inte på NBM:s hemsida, och det känns som det är det rimligaste förlaget om man hoppas på en engelsk utgivning.

  Duon har f.ö. en blogg där de lagt upp den del snygga bilder:

  http://www.kerascoet.fr/

 3. Rikard says:

  Micke: Så är det tyvärr. NBM har dock gett ut Kerascoët tidigare och de verkar satsa på vissa serieskapare och ge ut flera verk så jag skulle inte bli förvånad om de ger ut det här albumet framöver.

 4. Micke says:

  Där får man för att man inte iddes plugga språk i högstadiet.

 5. Håkan / Wakuran says:

  Tja, men om man har tid och litet pengar finns det väl annars flera möjligheter att studera i efterhand.

 6. […] svenska), Alan´s War av Emmanuele Guibert och George Sprott av Seth. En annan nominerad titel är Jolies Ténèbres av Vehlman & Kerascët som jag skrev om för ett tag sedan. Några av omslagen får det dock […]

 7. […] av de bästa franska serier jag läst de senaste åren, Fabien Vehlmann och tecknarduon Kerascoëts Jolies Tenebres. Den svenska titeln är ännu inte klar men sagan om ett gäng söta sagofigurer som spårar ur […]

 8. […] att Vehlmann skriver manus borgar för kvalitet, han gjorde tillsammans med tecknarduon Kerascöet Jenseits (som förhoppningsvis ges ut på svenska av Epix framöver) häromåret. Zarkonerna anfaller […]

 9. […] själar och slocknande liv. En kuslig satir som fängslar med skönhet och lockar med fasa. Jag recenserade den tyska utgåvan för att ett och ett halvt år sedan och skrev bland annat ”De söta […]

Skriv ett svar

Intervjuarkiv A-Ö
Intervjuarkiv
Shazams favoriter
Favoriter
Previews Amerika
Previews Amerika
Previews Sverige
Previews Sverige

Nya kommentarer

 • Laddar...