Recensioner

DMZ: On the Ground

fredag 19 februari, kl 09:21 av 5 kommentarer

DMZ1Sist av typ alla i hela världen (åtminstone bland de som läser serier) har jag upptäckt hur mycket bra serier som Vertigo ger ut. DMZ har pågått ett tag och är uppe i sju samlingar och 50 lösnummer. Brian Wood är ett ganska intetsägande namn och därför hade jag inte lagt det på minnet och därmed missat att han gjort flera serier som jag är sugen på men ännu inte läst som Northlanders och Local. Dessutom har han gjort Demo och The Couriers och ytterligare ett antal serier.

DMZ handlar om fotojournalisten Matty Roth som blir strandsatt på Manhattan sedan helikoptern han kommit dit med beskjutits och kraschat. Manhattan är dock inte vad ön en gång var, numera kallas den DMZ, De-Militarized Zone, en sönderskjuten skugga av sitt forna jag. De kvarvarande invånarna är klämda mellan The Free States som består av ett antal miliser som överraskat USA:s armé, som försvagats av krig i andra delar av världen, och tagit över det som var USA fram till Jersey. På andra sidan Manhattan finns USA:s armé. Matty vill först ta sig från Manhattan till varje pris men ändrar sig efter att ha bevittnat militärens hänsynslöshet mot de boende på Manhattan. Han bestämmer sig istället för att dokumentera livet i DMZ och nyansera bilden av vad som finns där. Ett livsfarligt uppdrag då DMZ styrs av olika beväpnade grupper men om han lyckas är hans framtida karriär utstakad.

Manhattan goes Mogadishu. Ungefär så kan man sammanfatta situationen i DMZ. Krypskyttar, rivaliserande grupper, livsfarligt att röra sig utanför sitt område, laglöshet, våld, misär, civila offer och desperation. Matty Roth är inte direkt på semester. Matty Roth är från början en rätt ointressant karaktär men efterhand får han lite mer konturer och blir intressantare. Han börjar också fundera över vad han ska förmedla och var han står. Även om han är huvudkaraktären så är det givetvis Manhattan eller DMZ som är seriens verkliga huvudperson. Oavsett om man har varit på Manhattan eller inte så har man en relation till ön som iaf för mig är NYC. Woods manusidé är lika enkel som genial och det finns hur mycket uppslag som helst att spinna vidare på när Matty ska utforska DMZ. Fem år av krig har förvandlat ön totalt. I första delen introduceras Zee, en läkarstudent, som garanterat kommer att dyka upp framöver. Dessutom hänger Matty lite med The Ghosts som beskyddar djuren och det som en gång var Central Park. Liksom i The Walking Dead är det intressant att se vad människor är beredda att göra i en extrem situation och på DMZ verkar det inte finnas så många tabun.

Riccardo Burchielli tecknar i en snygg realistisk stil, rätt clean men ändå inte stelt. Woods bryter då och då av med snygga bakgrunder om situationen på Manhattan i en helt annan stil än Burchiellis teckningar och det ger en bra stämning åt serien. Serien håller hög klass både manus- och teckningsmässigt. Den första volymen kan ibland vara mest en inkörsport men så känns det inte här, det är full fart från början och inget segt introducerande av karaktärer och miljöer. DMZ ska jag definitivt fortsätta läsa för den har det mesta.

Manus: Brian Wood
Illustration: Riccardo Burchielli & Brian Wood
Färgläggning: Jeromy Cox
Förlag: Vertigo
Betyg: 4/5

Kommentarer

 1. spacemonkey says:

  En serie som jag hållit ögon på, men ej läst, sedan den startade och hoppats att den kommer i någon hårdinbunden samling snart. Hoppas även på liknande samlingar för Scalped och Sweet Tooth

 2. Rikard says:

  Det kan nog dröja om det blir av. Jag vet inte hur pass bra DMZ sålt. Jag gillar också inbundet bättre men ovilja att vänta gör att det blir en hel del trades just nu.

 3. Henrik Ö says:

  Ingen hardcover av DMZ planerad i nuläget tyvärr, fast många på Standard Attrition-forumet önskar sig det… Scalped och Sweet Tooth (särskilt Sweet Tooth som ju knappt kommit ut i mjukpärm än) lär, som Rikard säger, dröja ännu längre. DMZ börjar ju uppmärksammas mer nu, sådags efter 50 nummer…

 4. […] nu Rikard uppmärksammat Brian Woods DMZ passar jag på att göra en dubbelrecension av ett annat Brian Wood-verk: i dagarna släpptes Demo […]

 5. […] Sweet Tooth #1-5, Cinderella: From Fabletown With Love #1-6, I, Zombie #1-5, The Unwritten #1-18, DMZ #1-5, The Other Side #1-5 […]

Skriv ett svar

Intervjuarkiv A-Ö
Intervjuarkiv
Shazams favoriter
Favoriter
Previews Amerika
Previews Amerika
Previews Sverige
Previews Sverige

Nya kommentarer

 • Laddar...