Recensioner

Sweet Tooth #6

fredag 19 februari, kl 08:22 av 0 kommentarer

SweetTooth6Efter vår Jeff Lemire-intervju (läs här och här) är det hög tid att kolla in hans Sweet Tooth igen; serien är nu framme vid #6 och här börjar en ny arc, In Captivity. Fokuset skiftar här från Gus (vars perspektiv tidigare varit det styrande för läsaren) till hans reskamrat, den väldige våldsverkaren Jeppard. Utan att spoila alltför mycket (avslöjas redan på s 2 i tidningen) kan jag säga att han tydligen har ett förflutet som hockeyspelare…

Lemire fortsätter gå från klarhet till klarhet i Sweet Tooth. Utan att egentligen avslöja för mycket av bakgrundshistorien i serien utvecklar Lemire Jeppard som person i en serie fragmentariska, impressionistiska tillbakablickar. Visuellt använder Lemire seriemediet mycket medvetet för att understryka poängerna i historieberättandet: se bara på spegelvändningen av Jeppard i skiftet mellan då- och nutid i de fina helsidesillustrationerna på s 4-5, eller det identiska perspektivet men förändrade landskapet (återigen i ett skifte mellan då- och nutid) på s 29. Den starka integreringen av text och bild gör detta till ett mycket vackert och gripande nummer – allt flödar så naturligt från Lemires penna att man knappt märker att man läser en serie, man bara sjunker in i Gus och Jeppards postapokalyptiska värld.

Trots den överlag kontemplativa stämningen finns spänningen och drivet kvar i historien; fokus är på Jeppard, men Gus lämnas inte i sticket. Jeppards berättelse varvas med Gus nya upplevelser i The Preserve. Lemires berättande skapar här både obehag och nyfikenhet: man fattar snabbt att något mycket otrevligt snart kommer hända Gus – men exakt vad? Och vad kommer det få för konsekvenser? Lemire har i första arcen (#1-5, Out of the Deep Dark Woods) skickligt etablerat både Gus och Jeppard så att man verkligen bryr sig om vad som ska hända med dem. Sweet Tooth fortsätter att hålla en hög och jämn kvalitet främst tack vare sitt starka, småskaliga karaktärsfokus. Om ni inte har kollat in serien än så gör er själva en tjänst och köp första samlingsalbumet när det kommer ut i början av maj. Eller så kan ni helt enkelt börja köpa den i lösnummer nu. Liksom Batman & Robin håller min andra ”bästa ongoing 2009” stilen såhär i början av 2010.

Manus: Jeff Lemire
Illustration: Jeff Lemire
Färgläggning: José Villarrubia
Förlag: DC/Vertigo
Betyg: 4+/5

Skriv ett svar

Intervjuarkiv A-Ö
Intervjuarkiv
Shazams favoriter
Favoriter
Previews Amerika
Previews Amerika
Previews Sverige
Previews Sverige

Nya kommentarer

  • Laddar...