Recensioner

Punisher MAX: Butterfly

torsdag 25 mars, kl 15:08 av 0 kommentarer

PunisherMAXButterfly

Följande recension innehåller milda spoilers.

En Punisher-historia som knappt innehåller Punisher (han förekommer i bild på endast 5 sidor i den här tidningen, och i de flesta av dem har han inga repliker), kan det vara nåt? Jodå, när den är signerad Valerie D’Orazio (välkänd alt-seriebloggare borta på Occasional Superheroine) och Laurence Campbell (med som vanligt perfekt färgläggning av Lee Loughridge) så blir det faktiskt hygglig läsning ändå, och trots Big Franks relativa frånvaro snålas det inte på ultravåldet heller.

Titelfiguren Butterfly är en kvinnlig lönnmördare som bestämt sig för att skriva och publicera en memoarbok där hon berättar allt om sin karriär. Det för henne på kollisionskurs med både sina forna arbetsgivare inom maffian och med ni-vet-vem-med-dödskallen-på-bröstet.

Det här är en serieberättelse upphängd på en person; historien berättas via Butterflys inre monolog, hon är ständigt närvarande (man får inte se vad som händer när hon inte är med) och det är hennes psyke som utforskas. Då gäller det förstås att huvudpersonen är intressant och väl skildrad; annars blir det tråkigt rätt fort. Överlag lyckas D’Orazio med att göra Butterfly till en både tragisk och mångbottnad gestalt, även om hon ibland är lite övertydlig med Butterflys offer-dimension. Den gängse fysiska råheten i Punisher matchas här av en ansenlig psykologisk dito. Skildringen av Butterfly väjer inte för det mentala obehaget, men det håller inte riktigt till hundra procent eftersom D’Orazio stundtals framstår som kall och distanserad inför sin egen huvudfigur. Råheten balanseras av lite comic relief i form av Butterflys redaktör – han dödas i seriens inledningsscen och ’spökar’ sedan genom serien inför Butterfly och kommenterar det som händer henne. Tråkigt nog väljer D’Orazio också att göra redaktören till röst för lite författarmässig självspegling; naturligtvis handlar en hel del om hans snack om skrivandets vedermödor och hur man strukturerar en bra actionhistoria (för Butterfly skriver ju på sina memoarer, remember?).

Punisher MAX: Butterfly är en bra och rå crime comic (det är nog inte riktigt rättvist att kalla det en Punisher-serie) utan att vara helgjuten. Men den gör mig definitivt nyfiken på att läsa nästa D’Orazio-projekt, X-Men Origins: Emma Frost. Kommer i maj!

Manus: Valerie D'Orazio
Illustration: Laurence Campbell
Färgläggning: Lee Loughridge
Förlag: Marvel
Betyg: 3+/5

Skriv ett svar

Intervjuarkiv A-Ö
Intervjuarkiv
Shazams favoriter
Favoriter
Previews Amerika
Previews Amerika
Previews Sverige
Previews Sverige

Nya kommentarer

  • Laddar...