Recensioner

X-Men: Second Coming #1

onsdag 7 april, kl 08:37 av 6 kommentarer

secondcoming1Så var det dags för återigen dags för Marvels stora sommar event för sina mutanter. X-Men: Second Coming #1 är början på den tredje, och förhoppningsvis, sista delen av en trilogi som började med Messiah Complex (2007) och fortsatte med Messiah War (2009). I Second Coming #1 har det gått ett år sedan händelserna i Messiah Complex när Cable och hans unga skyddsling Hope kommer tillbaka till nutiden efter att ha hoppat runt i framtiden de senaste tre åren för att komma undan en rätt så sur Bishop. Men de får det snabbt het om öronen då de attackeras av tungt beväpnade mutant-hatare. X-Men får också nys om Cables återkomst och eftersom antalet mutanter i världen är nere på farligt låga siffror sätter Cyclops allt hopp till att Hope verkligen är den Messias som Homo Sapiens Superior nu så desperat behöver och samlar ihop ett team för att hjälpa Cable och Hope. Men vem står bakom mutant-hatarna och håller i trådarna och vad är deras egentliga plan? Det återstår att se…

X-Men: Second Coming #1 har många positiva kvalitéer: lysande illustration, i stort sett alla medverkande karaktärer känns precis som det ska göra (vilket jag tycker det var ett bra tag sedan man såg i en X-Men-tidning) och ett par riktigt starka scener. Själva storyn är helt ok men jag hade gärna sett att Craig Kyle och Chris Yost utvecklade lite mer vad själv huvudstoryn i Second Coming kommer att vara samt lite mer om seriens bad guys istället för ett avslöjande på två sidor i slutet av numret. Sen är jag inte helt överens med dem angående valet av huvudskurk. Jag tänker inte avslöja här vem det är men det är inte någon av mina personliga favoriter.

Som jag sa så är illustrationsarbetet i Second Coming lysande och det ska David Finch ha en eloge för. Efter att ha fått leva i en mindre evighet med att katastrofen Greg Land och den något bättre Terry Dodson som huvudillustratörerna för Uncanny X-Men känns det som rena himmelriket att se sina favoritmutanter i riktigt kapabla illustrationshänder. Känns verkligen skönt!

Vart X-Men: Second Coming kommer att ta vägen efter det här första numret är svårt att sia om, men Kyle och Yost ger oss här en hel del intressanta trådar jag mer än gärna skulle vilja se att de spinner vidare på. Second Coming #1 är ett bra första nummer och jag tror det kan komma en del bra ur det hela. Sen är det kul att Cable nu är tillbaka där han hör hemma och inte i något väldigt avlägsen framtid.

Manus: Craig Kyle & Chris Yost
Illustration: David Finch
Tusch: Matt Banning
Färgläggning: Peter Steigerwald
Förlag: Marvel Comics
Betyg: 4/5

Kommentarer

 1. Henrik Ö says:

  Jag köpte den här idag fast X-crossovers inte tillhör min normala diet. Tycker numret luktar startsträcka lång väg och David Finchs teckningar har alltid lämnat mig kall är jag rädd. Liten bonus dock för hur Kyle och Yost hanterar expositionen: även om man som jag inte följt X-titlarna (utom Astonishing när Whedon skrev den) på typ 10-15 år är det relativt enkelt att följa med i, och jag håller med om att främst Cyclops är bra skriven. Vad avser huvudskurken så hade jag inte ens nån aning om att han fanns… tyckte dock att ”backupskurkarna” var en desto kuligare samling…

 2. Anon says:

  To be fair så har inte X-men så många big bads man känner till om man inte läser allt.

  Magneto är väl den enda som ALLA (nåja…) känner till.

 3. Ferdinand says:

  Om man sätter på sig mutantglasögonen (vilket jag gör i form av storkonsument) så är det här det bästa som har hänt på riktigt länge. Den har allt det som gör X-men bra. Storskaligt pang pang med klassiska karaktärer som Wolvie, Colossus, Psylocke och Nightcrawler. Mutanter mot människor. Onda mutanthatande ljusskygga organisationer. You name it.

  Men om man tar av sig brillorna så är det väl så där. Jag antar att man måste vara en mutantfanboy/girl för att riktigt uppskatta detta.

  Ang. Finch. Han gjorde otroligt bra grejer med Moon Knight. Men utöver det, mest kalla saker. Han har den tekniska begåvningen, men saknar ofta känsla i sina tekningar.

 4. Henrik Ö says:

  Ferdinand: Just när du säger det så inser jag att Huston/Finchs Moon Knight är det _enda_ jag gillat med Finch… Och det var också kul att se lite mutanter man kände igen istället för B- och C-listan som utgjort X-män och -kvinnor de senaste åren. Plus att som jag sa så var skurk”gänget” bakom huvudskurken en av behållningarna… lite av ett inverterat allstar-team.

 5. Jens Eric Florell says:

  Jag Tycker att x-men 4 ska komma och mer Mutant även kvnnor också
  och killar ska va kanske kvinna ska heter Dazzler
  —————————
  Colossus och Cannonball

 6. Jens florell says:

  Jag tro att ska komma mer mutants även man som hette Berzeker kanske komma kvinna också Magma
  ——————————————-
  Cannonball
  Gambit
  Jubilee
  Cyclops

Skriv ett svar

Intervjuarkiv A-Ö
Intervjuarkiv
Shazams favoriter
Favoriter
Previews Amerika
Previews Amerika
Previews Sverige
Previews Sverige

Nya kommentarer

 • Laddar...