Recensioner

B.P.R.D.: King Of Fear

måndag 3 maj, kl 23:10 av 5 kommentarer

King Of Fear 4Hej! Anders Lundgren här, den senaste rekryten i Shazam-gänget. Framledes tänker jag hålla ett vakande öga på i första hand skräckserier av olika slag. Vill ni veta lite mer om vad jag gillar kolla in min presentation på Teamet-sidan!

Stora saker är i görningen i Mignolaversat. Föreliggande miniserie är ämnad att knyta ihop intrigtrådar som släppts lösa så tidigt som i den första B.P.R.D.-historien Hollow Earth från 2002. Som titeln antyder var den kraftigt influerad av de många  berättelserna om att jorden i själva verket är ihålig och bebodd snarare än fylld av lava och bråte. Två som lagt fram mer eller mindre väl underbyggda teorierna kring detta är den polske konstnären Stanislav Szukalski och Richard Shaver med sin A Warning To Future Man, men det är en betydligt längre och mer invecklad historia. Szukalskis idéer och teckningsstil hade hur som helst stor del i hur Hollow Earth utformades. Mer om honom här. Över King of Fear svävar återigen Szukalskis ande tillsammans med allt annat som hänt B.P.R.D-gänget. Att som ny läsare hoppa in i den här serien är med andra ord en rätt grannlaga uppgift. Många stora läsupplevelser väntar dock för den som tar sig an utmaningen. Om man inte omedelbart vill slanta upp för drygt tio album på ett bräde rekommenderar jag ett inköp av The Hellboy Companion som mellan två pärmar ger mycket bakgrundsinformation om aktörerna och de rätt invecklade skeenden de är mitt uppe i.

Kriget mot de grodkreatur som skapat kaos de senaste åren är på väg mot ett avgörande. Numrets huvudpersoner är den pyrotekniskt begåvade Liz Sherman och fiskmannen Abe Sapien. På var sitt håll får de höra ett och annat om det stora öde som väntar dem. Det blir med andra ord en hel del munhuggande eftersom Mignolas figurer i vanlig ordning inte är helt med på noterna när någon vill ge dem rollen av frälsare alternativt förgörare beroende på vilket perspektiv man väljer. När allt snackande äger rum under Agartha (Googla det!) och interfolieras med ruta efter ruta packad med information och vibrerande av Guy Davis inspirerade monsterdesign blir resultatet likväl allt annat än stillastående och tråkigt. Merparten av de tunga replikerna framförs dessutom av skurkfavoriten The Black Flame. Utan att avslöja alltför mycket kan jag även meddela att ett uppslag fick mig att tappa hakan tack vare ett gästspel av en i sammanhanget mycket efterlängtad tecknare. En minst sagt explosiv cliffhanger avrundar numret och får mig att räkna dagarna till finalen. För undertecknad är nöjet dock inte slut där eftersom ett av mina brev publiceras på insändarsidan.

Eftersom nästa punkt på programmet, B.P.R.D.: Hell On Earth, innebär ett nytt kapitel för serien satsar Dark Horse extra mycket på att få läsarna med sig. De har exempelvis börjat rekrytera folk till organisationen. Följ länken här och gå med i B.P.R.D. du också!

Manus: Mike Mignola och John Arcudi
Illustration: Guy Davis
Förlag: Dark Horse Comics
Betyg: 4/5

Kommentarer

 1. Henrik Ö says:

  Hej Anders och välkommen till Shazam! Super med någon som kan skräckserier här tycker jag, det har vi saknat lite grann!

  Apropå Hollow Earth så är väl klassikern i seriesammanhang Mike Grells Warlord från 70-talet (och fr o m förra året återuppväckt av Grell själv i samband med seriens 35-årsjubileum). Finns det några schyssta Warlord/Grell-referenser i BRPD Hollow Earth?

 2. Michael Gill says:

  Hej Anders!

  Jag blev aldrig riktigt på det klara med hur arcen i Wild Hunt skulle avslutas. Är jag dum eller har jag bara missat något? : )

 3. Anders says:

  Hej! Tack för välkomnandet Henrik. Skam sägandes har jag på sin höjd läst något strönummer av Warlord hittat i någon billighetslåda vid något tillfälle. Tack för tipset om tpb:n. Jag plockar upp den och återkommer angående eventuella referenser.

  Michael! Dum är du säkert inte, det kan vara nog så knivigt att hålla reda på alla serier som kommer ut och när. Hur som helst påbörjas avslutningen på Mignolas och Fegredos Hellboy-epos, med titeln ”The Storm”, nu i sommar. Mer om den här:
  http://www.darkhorse.com/Comics/16-892/Hellboy-The-Storm-1

  Vi hörs.

 4. […] PS. Missa inte Anders nya recension av BPRD: King of Fear. […]

 5. […] senare publicerades mitt första inlägg, en recension av B.P.R.D.: King of Fear som ni kan läsa här. Resten är som vi säger samtidshistoria. Mina högt ställda ambitioner att upprätthålla […]

Skriv ett svar

Intervjuarkiv A-Ö
Intervjuarkiv
Shazams favoriter
Favoriter
Previews Amerika
Previews Amerika
Previews Sverige
Previews Sverige

Nya kommentarer

 • Laddar...