Allmänt /Krönikor och åsikter

London MCM Expo: Comic Village May 29-30 2010

tisdag 1 juni, kl 22:35 av 2 kommentarer

Jag tog i söndags med mig familjen för ett snabbesök på London MCM Expo, en slags allmän nördkulturmässa (serier, manga/anime, datorspel, cosplay, film, wrestling och annat som gör livet värt att leva) som arrangeras två gånger om året (maj och oktober) i Londons väldiga mässlokal ExCel (tänk er att man slår ihop Svenska Mässan i Stockholm och Göteborg och lägger till lite extragrejer). Mitt första intryck redan när vi tog DLR-tåget ut: Herregud vad mycket cosplayare! Det visade sig nämligen att majversionen av MCM Expo också är värd åt EuroCosplay Championships 2010, vilket resulterade i att nånstans kring 80 procent av besökarna var kostymerade på mer eller mindre fantasifulla sätt, allt till min dotters omväxlande förtjusning och nervositet.

SarahMcIntyreHursomhelst: det var främst för delutställningen Comic Village, där diverse serieskapare har bord, sitter och signerar, och så vidare, som jag var intresserad av. Den visade sig snabbt vara en mer överblickbar del av mässan som helhet, ett lite mer glesbefolkat hörn av nörderi. Vi stannade till och pratade med Sarah McIntyre (till vänster), som är illustratör och barnserieskapare – hon kommer inom kort att ge ut en barnserie med titeln Vern & Lettuce. Exempelsidor finns här – bra mycket charmigare och stilsäkrare än mycket annat jag sett i barnserieväg, bara att hoppas att något svenskt förlag får upp ögonen för det här!

Sedan bänkade jag mig för årets upplaga av MCM Expos fånigaste tävling: Writers vs Artists, där två paneler av namnkunniga serieskapare (den ena med författare och den andra med illustratörer, duh) drabbar samman i en tvårundors tävling: först en runda Pictionary (eller Rita-Gissa-Spring som jag som född på 70-talet kallar det) och sen en runda Taboo (där man ska beskriva ett fenomen utan att man får använda en lista på fem förbjudna ord). Alla fenomen/ord som man försöker rita av eller beskriva verbalt är såklart ”nördord” med anknytning till mässan, av typen Final Fantasy, Superman, Warhammer Online och så vidare. Förra året avgick författarna med segern. Hur skulle det gå denna gång? Låt oss titta på laguppställningen först…

Idel författare: Richard Starkings (Elephantmen), Robin Furth (Dark Tower) och Tony Lee (The Gloom, 2000AD)

Idel författare: Richard Starkings (Elephantmen), Robin Furth (Dark Tower) och Tony Lee (The Gloom, 2000AD)

Kieron Gillen (Phonogram, Thor, S.W.O.R.D) och Paul Cornell (Captain Britain and MI13, Doctor Who) poserar

Kieron Gillen (Phonogram, Thor, S.W.O.R.D) och Paul Cornell (Captain Britain and MI13, Doctor Who) poserar

Illustratörer från vänster till höger: Ben Templesmith (30 Days of Night), Paul Duffield (Freakangels), Sarah McIntyre (Vern & Lettuce), Gary Erskine (The Filth, Army@Love; bara flinten synlig), Jock (Losers)

Illustratörer från vänster till höger: Ben Templesmith (30 Days of Night), Paul Duffield (Freakangels), Sarah McIntyre (Vern & Lettuce), Gary Erskine (The Filth, Army@Love; bara flinten synlig), Jock (Losers)

JockOch så brakade det igång med första rundan av Pictionary. Den innehöll flera höjdpunkter. Stackars Jock (till vänster), som inledde för illustratörerna,  kunde knappt rita någonting eftersom han inte visste vad ”The Guild”, ”World of Warcraft” (!) och dylikt var för något. Han blev överlycklig när han till slut drog ett ord han kände till: Final Fantasy (som dock var för svårt för att hans lagkamrater skulle kunna gissa det, till Jocks besvikelse). En indignerad Paul Cornell bannade sedan sina lagkamrater: ”That ’squiggle’ is Wonder Woman!” – men innan han misslyckades med att rita DCs främsta amazon skrapade han trots allt ihop en poäng eller två till författarlaget. Han fortsatte sedan med gott humör att gissa ”Doctor Who! The Tardis!” vad hans lagkamrater än ritade. Den som verkligen räddade författarlaget var Rickard Starkings, som ju också är textar-legend och inte alls obekant med hur man ritar tydligt och fort – han avverkade en snabb serie fina illustrationer. Sarah McIntyre dominerade på illustratörssidan och ritade i snabb följd Stålmannen, Cosplayers och en Tardis (undrar om Paul Cornell blev sur för att han inte fick gissa?). GaryErskineLiksom Jock misslyckas Gary Erskine med att ta särskilt många poäng åt illustratörslaget eftersom han inte vet vad sakerna som ska beskrivas är (men han hade åtminstone kilt, se till vänster!). Jag skönjer ett mönster – författare är helt enkelt nördigare än illustratörer och klarar sig långt på att faktiskt veta vad det är för konstiga saker som ska beskrivas. Dessutom hjälpte författarnas nörd-allmänbildning dem att komma på alla möjliga obskyra saker att gissa på när deras lagkamrater ritade, något som illustratörerna inte riktigt klarade av – de misslyckades t o m att gissa ”Freakangels” när Paul Duffield ritade en stor pil som pekade på honom själv (eftersom det är han som tecknar Freakangels, duh)! Slutresultatet: 7-6 till författarna! Skammen var stor på illustratörssidan. Sedan blev min dotter grinig och vi var tvungna att gå hem så jag missade andra grenen, men en snabbkoll på Twitter senare under kvällen visade att författarna tagit hem den deltävlingen också: författarvinst för andra året i rad m a o.

Nästa gång (i oktober) ska jag försöka lämna familjen hemma och gå på mässan själv – det borde göra underverk för koncentrationsförmågan…

Kommentarer

  1. Tomb says:

    Hade också velat träffa Kieron Gillen och Paul Cornell.

  2. Henrik Ö says:

    Förhoppningsvis ser jag Kieron Gillen igen på lördag när han, Jamie McKelvie och Becky Cloonan signerar på Gosh! Comics här i London…

Skriv ett svar

Intervjuarkiv A-Ö
Intervjuarkiv
Shazams favoriter
Favoriter
Previews Amerika
Previews Amerika
Previews Sverige
Previews Sverige

Nya kommentarer

  • Laddar...