Recensioner

Spider-Man/Frantastic Four #1

onsdag 21 juli, kl 10:19 av 0 kommentarer

spiderman_ff1Christos Gage och Mario Albertis senaste miniserie Spider-Man/X-Men var en av de bästa miniserierna från Marvel förra året, både vad gällde manus och illustrationer. Nu är duon tillbaka med en uppföljare och den här gången teamar Spider-Man upp med Fantastic Four och uppenbarligen den här miniserien att följa samma upplägg som Spider-Man/X-Men, dvs. varje nummer kommer att utspela sig under olika tidsperioder i Marvels historia,  med början här i 60-talet.

Handlingen i Spider-Man/Fantastic Four #1 är att Doctor Doom, i egenskap att härskare över Latveria, har blivit inbjuden till Empire State University för att delta i en konferens med andra öst-stats ledare. Doom ställer dock ett ultimatum, att Fantastic Four ska stå för säkerheten under konferensen. Något som inte faller helt i god jord oss vissa av FF:s medlemmar. Inte heller Spider-Man är särskilt glad åt saken. Men det är när Namor, the Sub-Mariner, dyker upp tillsammans med en stor undervattensbest och den atlantiska armén för att utkräva hämnd på Doom för att han har föråt Namor tidigare. Resultatet blir en rejäl batalj mitt på campus där Fantastic Four och Spider-Man försöker hålla två stora egon i schack. Det hela kompliceras ytterligare av ett par saker, men det är inget som jag vill avslöja här.

Christos Gages manus är minst lika bra som i Spider-Man/X-Men, kanske till och med ett snäpp bättre… Gage hanterar samtliga karaktärer på ett utmärkt sätt och likaså Silver Age-känslan i själva storyn och dessutom med en hel del skön humor. Som till exempel Spider-Man och Human Torch munhuggande med varandra. Enda riktiga invändningen jag har mot Gage just nu är att han är lite svävande vad som kommer att vara den röda tråden genom dessa fyra nummer. Men det är långt ifrån något problem och förmodligen kommer det att klarna redan i nästa nummer.

Mario Alberti gör, precis som Gage, ett lysande arbete. Bara enbart hans illustrationer är tillräckliga för att motivera ett köp av det här numret. Alberti blandar in lite kärleksfulla drag av både Ditko och Kirby och sätter samtidigt sin egen personliga prägel på varje illustration, fulla av dynamik och sprakande färger. Splashsidan där Doom och Namor dunkar på varandra på Campus-området är så bra att jag skulle vilja rama in den och sätta upp på väggen.

Spider-Man/Fantastic Four #1 är det enskilt bästa numret jag har läst hittills i år. Gage manus är nära nog perfekt och Albertis arbete är en fröjd för ögat. Full pott blir det dock inte, även om det är mycket nära en klockren femma, mest för att det finns ett par små obesvarade frågetecken men som jag hoppas Gage och Alberti kommer att besvara i nästa nummer. Om dessa två herrar kommer att fortsätta så här så lär Spider-Man/Fantastic Four bli 2010 års bästa miniserie, i alla fall i min bok.

Manus: Christos Gage
Illustration: Mario Alberti
Tusch: Mario Alberti
Färgläggning: Mario Alberti
Förlag: Marvel Comics
Betyg: 4+/5

Skriv ett svar

Intervjuarkiv A-Ö
Intervjuarkiv
Shazams favoriter
Favoriter
Previews Amerika
Previews Amerika
Previews Sverige
Previews Sverige

Nya kommentarer

  • Laddar...