Recensioner

Ultimate X #4

fredag 8 april, kl 16:06 av 1 kommentar

ult_x1För lite mer än ett år sedan recenserade jag första numret av Ultimate X och slutomdömet blev att Jeph Loebs omstart för Marvels mutanter post-Ultimatum kändes bra och spännande. Nummer 2 och nummer 3 lovade mer av samma vara men sen tog det av någon anledning stopp för nummer 4. Först nu, ett halv år senare, kommer numret och frågan uppstår då om verkligen var värt att vänta på det.

Det korta svaret på den frågan är: JA! Det var värt väntan. Loeb verkar trivas riktigt bra tillsammans Marvels Ultimate-mutanter och levererar en historia som är ljusår bättre än hans tidigare projekt som t.ex. Ultimates 3 och Ultimatum (som inte kan kallas annat än skräp). Liksom de tre tidigare numren av Ultimate X fokuserar Loeb på en ny mutant, i det här fallet Liz Allen, Firestar. (Ja, Liz Allen är kanske inte direkt en ny mutant då hon dykt upp i Ultimate-serier tidigare.) Dessutom dyker ytterligare en gammal mutant upp från tiden innan Ultimatum och sätter scenen för kommande konflikter mellan denne och mutanterna ledda av Karen Grant. Apropå Karen Grant så avslöjar Loeb i det här numret något som fans av spekulerat en del i, nämligen frågan: ”Vem är egentligen Karen Grant?”.

Det finns dock en del saker med Jeph Loebs manus som inte fungerar helt perfekt. Främst av dessa är numrets berättarröst, som i det här fallet är Liz Allens mamma. Loeb har använt sig samma knep för att introducera sina karaktärer i de tidigare numren av Ultimate X och där har det funkat bra. Men just här tycker jag att det inte alls funkar bra. Mycket på grund av att berättarrösten endast knyter an till själva storyn på ett väldigt indirekt sätt som visserligen tillför en del information om karaktärerna men som inte i någon högre grad för storyn framåt.

Art Adams gör som vanligt ett strålande arbete med sina illustrationer och han kompletterar dessutom Loeb riktigt bra genom att ge oss riktigt färgsprakande, detaljrika och dynamiska illustrationer. Det finns t.ex. en lysande illustration i början av numret där Liz halvbror Teddy (son till mutanten Blob) vräker i sig hamburgare under skollunchen medan klasskompisarna tittar på.

Trots den Ultimate X #4 är så pass sen som den ändå är så är detta ändå ett riktigt bra nummer där Jeph Loeb och Art Adams snabbt lyckas återtända i alla fall mitt intresse för Ultimate X. Dessutom känns på flera sätt skönt att Loeb äntligen skriver någonting som faktiskt är värt att läsa, till skillnad mot några av hans tidigare projekt.

Manus: Jeph Loeb
Illustration: Art Adams
Tusch: Mark Roslan
Färgläggning: Peter Steigerwald
Förlag: Marvel Comics
Betyg: 4/5

Kommentarer

  1. Saito says:

    Ngn som läst Loebs New Ultimates: Thor Reborn och kan leverera en recension, eller åtminstone ett kortare omdöme?

Skriv ett svar

Intervjuarkiv A-Ö
Intervjuarkiv
Shazams favoriter
Favoriter
Previews Amerika
Previews Amerika
Previews Sverige
Previews Sverige

Nya kommentarer

  • Laddar...