Recensioner

Fear Itself Prolouge: Book of the Skull

tisdag 19 april, kl 08:00 av 1 kommentar

BookofSkullSå sparkar det alltså igång, Marvels stora sommar-event: Fear Itself – och med tanke på stundande filmpremiärer har händelsen såklart Thor och Captain America i bärande roller. Just Thor figurerar dock inte alls i denna prolog signerad Ed Brubaker, här är det istället fråga om backstory med två parallellhandlingar: å ena sidan Captain America och hans Invaders under andra världskriget, och å andra sidan skurkarna Sin (Red Skulls dotter, ni vet) och Baron Zemo i nutid, på jakt efter Red Skulls största hemlighet.

Fear Itself signalerar från ruta ett att det här är ett mainstream-event, pure and simple. Den (visserligen gottköpsmässiga) politiska anstrykningen man såg i Civil War eller experimentlustan från Grant Morrisons bidrag till event comics-genren (DC One Million och Final Crisis) saknas helt här. Begraven hemlighet dyker upp igen och hotar Marvel-universat, punkt slut. Book of the Skull lider också av att den är just en prolog: det här är inte en historia som står på egna ben. Syftet att presentera skurkar och intrigtrådar inför resten av Fear Itself är helt klart överordnat karaktärsskildringar såväl som kreerande av någon som helst poäng som skulle göra Book of the Skull relevant i sig själv.

Av de två parallellhandlingarna är det andra världskrigshistorien med Invaders vs Red Skull som engagerar mest – inte så förvånande med tanke på att Ed Brubaker vid det här laget har en avsevärd rutin på att skildra Captain America. Paret Eaton/Morales är hantverksskickliga, tuschet flödar, perspektivvalen är alerta – men vad hjälper det när det inte finns något särskilt substantiellt innehåll att skildra? Allt är helt enligt mallen och Brubaker gör inget försök att lägga till någon dimension till min enmenings-intrigbeskrivning i föregående stycke. Tvåan i betyg kommer sig helt och hållet av att alla inblandade är så rutinerade att deras lägstanivå är väldigt hög – men det här är verkligen också en serie som aldrig går utöver lägstanivån. Kontrasten mot den pigga och uppfinningsrika prologen till Age of X kunde inte varit större. Jag kommer recensera även del ett av Fear Itself imorgon, och så här i början verkar det som om den här sommarens storsatsning från Marvel kan förbigås med tystnad.

Manus: Ed Brubaker
Illustration: Scot Eaton
Tusch: Mark Morales
Färgläggning: Sunny Gho
Förlag: Marvel
Betyg: 2/5

Kommentarer

  1. […] årets jätteportion eventserievansinne Fear Itself gav upphov till en oinspirerande Ed Brubaker-historia, ger Zack Overkills fortsatta öden och […]

Skriv ett svar

Intervjuarkiv A-Ö
Intervjuarkiv
Shazams favoriter
Favoriter
Previews Amerika
Previews Amerika
Previews Sverige
Previews Sverige

Nya kommentarer

  • Laddar...