Recensioner

Starman Omnibus vol. 4

torsdag 4 augusti, kl 11:43 av 0 kommentarer

starman4Dags för en ny Starman Omnibus-recension och nu har turen kommit till volym 4. Just volym 4 är lite speciell eftersom den inte samlar någon övergripande story arc så som volym 5 gjorde (den övergripande storyn här kan väl sägas vara hur Jack Knight mer och mer växer in i rollen som Starman, men det gäller ju för hela serien). Istället fokuserar volym 4 mer på Starman-arvet och karaktärer som på olika sätt är knutna till just Starman. Vilket innebär att vi här får historier med The Shade, familjen O’Dare, Scalphunter, Phantom Lady, Bobo Benetti och Starman of 1951 för att nämna några. Som ni märker så är det en salig blandning på historier och karaktärer, vilket innebär att Starman Omnibus vol. 4 är ganska spretig, men alla de olika historierna spelar en roll för Robinsons övergripande Starman-story och mycket av det som berättas här kommer att få sin upplösning i volym 6.

Trots sitt något spretiga innehåll så finns här ett antal fina guldkorn till historier. Till exempel en historia där Starman (Ted Knight) teamar upp tillsammans med Etrigan the Demon och slås mot nazistiska spioner under andra världskriget. Eller storyn från Starman 80-page Giant #1 där ett mystiskt föremål spelar en avgörande roll. Men bäst är nog ändå den story som avslutar hela volymen och det är en ganska bisarr crossover med Hellboy, Starman och Batman i huvudrollerna som fightas mot ockulta nazister.

Som jag nämnde ovan så saknar denna volym av Starman Omnibus en riktigt övergripande story utan känns mer som något i stil med en antologi av Starman-historier. Visserligen bra historier, och flera av dem har också en payoff längre fram i Starman, men intrycket jag får av denna volym är att detta är den mest spretiga Starman Omnibus-volymerna. Vad jag saknar är en ordentlig röd tråd genom volymen och den skymtar visserligen till emellanåt men den skulle behöva vara mer framträdande.

Illustrationsmässigt så är volym 4 intressant eftersom numren samlade här är de sista som Tony Harris illustrerade. Han fortsatte ju visserligen att göra omslagen till alla Starman-numren men det här är de sista numren där han också illustrerar själva serierna. Under sin tid på Starman har Harris kommit att bli intimt förknippad med Starman och i synnerhet Jack Knight.

Manus: James Robinson & Jerry Ordway
Illustration: Dusty Abell, Tim Burgard, Gary Erskine, Gene Ha, Tony Harris, Peter Krause, John Lucas, Mike Mayhew, Mike Mignola, Stephen Sadowski & Wade Von Grawbadger
Tusch: Tim Burgard, Richard Case, Gary Erskine, Drew Geraci, Dick Giordano, Gene Ha, John Lucas, Mike Mayhew, Mike Mignola, Tom Nguyen, Ray Snyder & Wade Von Grawbadger
Färgläggning: Digital Chameleon, Carla Feeny, Patrick Garrahy, Gene Ha, Matt Hollingsworth, Glenn Whitmore & Gregory Wright
Förlag: DC Comics
Betyg: 3/5

Skriv ett svar

Intervjuarkiv A-Ö
Intervjuarkiv
Shazams favoriter
Favoriter
Previews Amerika
Previews Amerika
Previews Sverige
Previews Sverige

Nya kommentarer

  • Laddar...