Intervju

Shazam.se intervjuar Julien Neel, del 1

måndag 4 juni, kl 21:56 av 2 kommentarer

julienneelFörst ut i Tema: Barnserier blir den intervju jag gjorde under SIS med Julien Neel som skapat de suveräna albumen om Lou. Jag vill rikta ett stort tack till Lisa Wibom för att intervjun blev av trots att jag fick ändra tid och dag och till Anders Lundgren som tog första kontakten. Varsågoda, andra delen följer snart.

Jag började läsa Lou när Wibom Books först gav ut den för var det två år sedan? Tre år sedan.

Först tänkte jag vad är det här på grund av de pastelliga färgerna men efter att ha läst det så kände jag att det inte hade kunnat vara på något annat sätt. Jag tror att omslaget till första numret och färgerna kan ha skrämt bort en del människor. Man tycka att det är tjejigt men jag tycker att det är motsatsen. Det värsta jag kan tänka mig är att göra något för tjejer som är tjejigt men inte är för tjejer. Tjejer är ingen grupp man bara ska se som en möjlig målgrupp.

När började du först göra serier? Jag började göra serier, jag har faktiskt gjort serier sedan jag var barn. Många gör det i skolan och en del slutar aldrig, jag var en av dem. Många serier gjorde jag som tonåring och det var ett sätt att ha en dagbok. Jag älskade att läsa serier men jag kunde aldrig drömma om att bli serieskapare. Så jag började jobba med grafisk design som låg nära min passion men jag försökte aldrig bli publicerad. Jag gick inte till en förläggare och visade det jag gjort. Jag var grafisk designer i tio år och en dag publicerade jag på en webbsida med mina illustrationsgrejer och jag gjorde ett lite videospel med flash-animation. En förläggare såg det jag gjort och bad mig göra en barnserie. Det var så det började bli något professionellt.

Vilken var den första serien? Det var Lou. En bra start.

Hur fick du idén till Lou? Jag skulle göra en serie till en samling för barn. Det enda de bad mig göra var något till dagens barn. När jag var ett barn läste jag mycket olika grejer. Franskt, manga, såg japansk animation. Så när de bad mig göra det här tittade jag efter vad som fanns i bokaffärerna för barn. Det var mycket roliga ensideshistorier med små pojkar och skämt, de ramlade och sådant. Det första var att jag hade fått en liten flicka så jag bestämde att ha en tjej som huvudkaraktär. Jag bestämde mig för att undvika att ha ett skämt på varje sida. Att ha ett skämt på varje sida är som att varje karaktär får sitt minne raderat efter en sida, så jag började tänka på det lite annorlunda och försöka använda mina egna minnen. Jag växte upp med en ensamstående mamma så för mig i serierna, att fadern kom från jobbet och mamman var hemma och hunden som kom med tidningen, det var science fiction för mig. Så jag bestämde mig för att använda min uppväxt med min mor för att fylla serien. Serien kom därför att handla om en mor och hennes dotter som bodde i en lägenhet för att skapa något trevligt för barnen att läsa. Jag började teckna serien och berättelsen och de andra situationerna kom sida efter sida och skapade en liten värld. Lous värld.

I det första albumet kändes det mer som att serien var gjord sida för sida. Ja, för i början var det tänkt att publiceras i en sida i taget med ett skämt på varje men jag misslyckades med att göra det.  Jag försökte göra det första albumet så men det var inte min grej. Jag har lite problem att skriva karaktärer som inte har minnen som kan ramla i en trappa och ha allt i bandage och på nästa sida är det som om inget hänt. T.ex. gillar jag verkligen Penauts, Schulz gjorde alltid samma sak med samma barn och de växer aldrig upp under femtio år. Jag tycker det är underbart men jag kan inte göra det. Det är därför serien om Lou utvecklades till en serie på 46-47 sidor.

Jag blev förvånad när jag läste det andra albumet och insåg att hon faktiskt växte upp? Det är samma sak med hela serien.

Du har förklarat varför du ville att hon skulle bli äldre. Men hur länge kommer vi att få följa med Lou? Jag tror, nej vet att jag ska göra åtta album. När jag bestämde att hon skulle växa upp var det normalt för mig att ha ett slut i tanken. När jag ritar ett album har jag första och sista sidan i huvudet. I Lous album är de oftast på taket till huset på den första sidan och på den sista sidan så det är enkelt. Däremellan försöker jag göra något sött och ha trevliga händelser där hon kan se olika saker och resa mellan olika känslor och utforska det i albumen. För mig var det viktigt att ha ett slut. Jag bestämde mig att när jag gjorde det andra albumet att göra åtta, jag vet inte varför det blev åtta. Men något jämnt antal. Jag tror att hon kommer att vara 18. Det är om henne till tonåren. Men efteråt kan jag kanske fortsätta utforska Lous värld för jag gillar den verkligen. Kanske försöker jag göra något annorlunda. Kanske inte ha Lou som huvudperson. Jag tror det blir lite läskigt när jag är över 40 år själv och jag fortsätter att skriva tonårsserier. Jag tror det är säkrare så här.

Karaktärerna är inte extravaganta men hennes mormor är speciell, hennes mor spelar tv-spel och är science-fiction författare. Även om de är lite skruvade känns de verkliga när jag läser albumen och att jag bryr mig om dem. Alla berättelser och människor är baserade på mitt eget liv. Ingen är egentligen perfekt eller normal. Alla har något som är lite konstigt. Ibland använder jag två karaktärer för att göra en. Jag försöker titta på små saker som kan göra karaktären verklig. T.ex. Lous mor det är egentligen jag. Jag skriver, jag spelar dataspel och är lite lat. Jag ritar mig själv med bröst. Det är roligt att många säger att jag skriver så bra kvinnliga karaktärer men det är bara jag själv med bröst, det är inte svårare än så. Jag har försökt undvika klichéer och göra något konstigt med varje.

Kommentarer

  1. Jonas says:

    Ska villigt erkänna att jag tills jag såg bilden i intervjun trott att Julien var en kvinna. Bra intervju!

  2. Anders L says:

    Tack Rikard! Ser fram emot nästa del av intervjun och fortsättningen på barnseriesatsningen.

Skriv ett svar

Intervjuarkiv A-Ö
Intervjuarkiv
Shazams favoriter
Favoriter
Previews Amerika
Previews Amerika
Previews Sverige
Previews Sverige

Nya kommentarer

  • Laddar...