Recensioner

Infinity del 1 av 16 – Infinity #1

torsdag 21 november, kl 21:43 av 0 kommentarer

Infinity_1_coverJorden står inför tre dödliga hot: Den urgamla rasen The Builders har satt kurs mot vår värld för att förgöra den och passar på att ödelägga så många världar de kan på vägen. Medlemmarna i Illuminati har uppdagat att jorden är nära undergång på grund av kollisioner med alternativa varianter av vår jord. De har redan lyckats stoppa en kollision genom att förinta en hel kopia av vår värld. Medan Avengers ger sig ut i rymden för att stoppa The Builders angrepp gör sig Thanos och hans Black Order redo för en invasion. De är på jakt efter en djupt bevarad hemlighet i Inhumans kungliga stad Attilan och med tanke på Avengers frånvaro räknar de med begränsat motstånd.

Marvel Comics senaste event, Infinity, är igång med buller och bång. Jonathan Hickman tillsammans med de skickliga illustratörerna Jim Cheung, Jerome Opeña och Dustin Weaver ger oss en saga att räkna med. Hela Infinity med sex nummer är sammanlänkat med Hickmans bägge Avengers-titlar och består därför av totalt 16 delar som jag tänker recensera här.

infinity-1-by-jonathan-hickman-and-jim-cheung7

Jag har tidigare varit ett fan av Marvels olika sommarevent. Det som Bendis startade med Avengers Disassembled, följt av House of M, höjdpunkten Civil War av Millar och Greg Paks episka World War Hulk är en guldålder för mig och lockade verkligen fram det bästa hos Marvel både vad gällde spänning, dramatik och förstklassig superhjältesaga. Efter det verkade det som om luften gick ur och alla Marvels event blev meningslösa självändamål med rubriker som ”inget kommer någonsin bli som förut”. Förutom misslyckade storsatsningen Secret Invasion och halvkassa Avengers Vs. X-Men har jag totalt dissat alla stora events på sistone men Jonathan Hickman har gett mig hopp om ljus i mörkret.

2niy9ooInfinity har varit Hickmans mål ända sedan han tog över både Avengers och New Avengers och han har byggt upp en fantastisk historia med massor av potential att bli en riktig höjdare. Han gjorde något liknande under sin sejour med Fantastic Four vars höjdpunkt hade alla nödvändiga ingredienser för ett sommarevent utan att kalla sig för just det. Den mest jämförbara läsupplevelsen som dyker upp i mitt minne när man läser Hickmans alla nuvarande titlar är Keith Giffens magnifika rymdoperasåpa Annihilation följt av Abnett/Lannings Annihilation Conquest samt War of Kings.

Det rika persongalleriet i Infinity innehåller både nya och gamla bekantskaper. Vi får återse Spaceknights från planeten Galador och Hickman introducerar medlemmarna i Thanos Black Order som dök upp i slutet av New Avengers #8. Den ende av dem som presenteras i Infinity #1 är den skoningslöse Corvus Glaive, en synnerligen vidrig typ. De övriga är Black Dwarf, Ebony Maw, Proxima Midnight samt Supergiant. En varelse som spelar en nyckelroll i Infinity #1 är en så kallad Outrider, en genetiskt framställd lönnmördare och spion, utsänd av Thanos för att finna Black Bolts väl bevarade hemlighet. Denna vämjelse är som hämtad ur ett bortglömt skräckkabinett och definitivt höjdpunkten i första numret.

INFINITY2013001_int_LR-61Tecknaren Jim Cheung brukar ofta anlitas av Marvel när det ska slås på stortrumman och uppbackad av tuscharen Mark Morales samt färgläggaren Justin Ponsor gör han mig inte besviken. Teamet fångar perfekt alla skiftande miljöer som till exempel en Skrull-frukost i Palermo, Black Bolts kungliga sovgemak i Attilan och Titans öde månlandskap. Det är bara i några scener där Cheung misslyckats så kapitalt med ansiktena så att hela Avengers ser ut som brådmogna tonåringar, typ Young Avengers. Säkert bara lite olycksfall i arbetet.

Första delen av Hickmans magnumopus är äntligen igång och det kommer definitivt bli en spännande resa.

Builders_from_Infinity_Vol_1_1_001P.S. Tänkte också passa på att djupdyka lite i några av Hickmans galenskaper som ligger till grund för denna berättelse. The Builders är tydligen universums äldsta ras. De räknar sig själva som perfekta och har under årmiljarderna skickat ut sina stygga Alephs i universum för att förgöra alla världar som de finner ovärdiga.

En Aleph kan ta liv men har också förmågan att skapa nytt. De nyblivna Avengers-medlemmarna Ex Nihilo och Abyss är två gudaliknande varelser som uppfostrats av en Aleph. Snacka om ödets ironi eftersom det var denna trios bombarderande av jorden med biologiska kapslar som fick just Avengers att rycka ut och stoppa dem.

Ex Nihilo, vars namn på latin betyder ”att skapa någoting från ingenting”, ville så gärna göra något bättre med vår jord. Hans anfall av hybris misslyckades dock, mycket på grund av Avengers ingripande. Alla skapelser från de biologiska kapslarna jag tjatar om räknade tydligen vår planet som ett misslyckande och skickade i Avengers #14 ut en signal till sina herrar, The Builders, som nu kommer till jorden för att förstöra den.

tumblr_meo2e9oVx81rw6hzpo1_500

De betraktar också Captain Universe som en gud vilket, om jag känner Hickman rätt, är värt att lägga på minnet med tanke på fortsättningen av detta kosmiska äventyr.

Manus: Jonathan Hickman
Illustration: Jim Cheung
Tusch: Mike Morales
Färgläggning: Justin Ponsor
Förlag: Marvel Comics
Betyg: 4/5

Skriv ett svar

Intervjuarkiv A-Ö
Intervjuarkiv
Shazams favoriter
Favoriter
Previews Amerika
Previews Amerika
Previews Sverige
Previews Sverige

Nya kommentarer

  • Laddar...