Recensioner

Det var en gång i Frankrike 3: Polisens heder

onsdag 13 augusti, kl 15:01 av 0 kommentarer

det-var-en-gang-i-frankrike-3Jag var väldigt positiv till de två första delarna av Det var en gång i Frankrike som Albumförlaget ger ut. Serien handlar om den judiske skrothandlaren Joseph Joanovici och framförallt om hans liv före, under och efter andra världskriget. I tredje delen, Polisens heder, fortsätter Joseph sina affärer med tyskarna, affärer som räddat honom och andra från att skickas till läger.Men tyskarnas krigslycka är på väg att vända och de allierades landstigning närmar sig. Joseph inser därför att han måste hjälpa motståndsrörelsen, har han inga på sin sida vid krigsslutet kommer han definitivt att dömas hårt som kollaboratör. Han inleder därför att samarbete med motståndsrörelsen samtidigt som han fortsätter samarbetet med tyskarna, det är ett farligt dubbelspel med höga insatser. Som titeln antyder spelar den franska polisen en viktig roll i albumet.

I Polisens heder så får man följa händelseförloppet i kronologisk ordning till skillnad mot de tidigare delarna. Det som är sig likt är det högklassiga manuset och de dito teckningarna. Joseph är en fixare av rang men kan inte hantera allt och alla de olika hoten mot honom och andra bygger upp en spänning som håller sig genom albumet. Detta även om man vet vilka som lever efter kriget genom de tidigare delarna. Det blir väldigt mycket av ett kammarspel men ett skickligt sådant och de dramatiska händelserna med den vändande krigslyckan och Frankrikes begynnande befrielse bildar en bra fond. Det finns ytterligare tre delar utgivna i Frankrike och jag ser verkligen fram emot kommande delar. Det var en gång i Frankrike är definitivt en av de bästa serier som Albumförlaget gett ut.

Manus: Fabien Nury
Illustration: Sylvain Vallée
Färgläggning: Delf
Förlag: Albumförlaget
Betyg: 4/5

Skriv ett svar

Intervjuarkiv A-Ö
Intervjuarkiv
Shazams favoriter
Favoriter
Previews Amerika
Previews Amerika
Previews Sverige
Previews Sverige

Nya kommentarer

  • Laddar...