Nyheter och tips

New York Comic Con 2014

tisdag 14 oktober, kl 00:01 av 6 kommentarer

Secret-Wars-05545New York Comic Con är avslutat och med runt 151.000 besökare är evenemanget nu större än originalupplagan i San Diego. Hela apparaten domineras numera mer av film och TV-spel än just serier men namnet lever vidare och kommer ju även till Stockholm under höstlovsveckan men mer om det lite längre ner.

Alla amerikanska serieförlag var förstås med på tåget som sig bör men de förlag som presenterade mest matnyttigt i min väg var Marvel Comics och Vertigo så här kommer en lite sammanfattning.

Ant-Man-1-Cover-Mark-Brooks-7eb38Marvel Comics: Jonathan Hickmans svulstiga Avengers-saga Time Runs Out mynnar ut i ett ännu svulstigare event i maj 2015 med den välkända titeln Secret Wars. Originalet från 1984 sträckte sig över ett år med tolv nummer och innefattade den tidens mest kända hjältar och skurkar från Marvels universum. Hickman har en liknande tanke med detta projekt, som hållits hemligt en lång tid, och det verkar som om det inkluderar en hel del av Marvels hjältar från alternativa universum, vilket går helt i linje med vad Hickman byggt upp under sin tid som Avengers-författare.

Marvel bekräftade också ryktet om att serien Fantastic Four kommer att läggas ner med i juni 2015 med en Triple-Sized Final Issue 645. Som osviklig Fantastic Four-fan tar jag detta besked oerhört hårt men det verkar som att ryktet om slutet för kvartetten är en smula överdrivet och att det mer handlar om ett temporärt uppehåll. Marvel, och Disney, är så missnöjda med att 20th Century Fox äger filmrättigheterna till FF så för att Fox inte ska kunna åka snålskjuts på serieutgåvan när deras nya filmatisering dyker upp i augusti 2015 så väljer Marvel helt sonika att lägga ner tidningen. Lite galet måste jag säga men jag tror på en storstilad comeback av min favorit-kvartett.

Hawkeye-1-Ramon-Perez-c7686Med tanke på Marvel Studios succé med Guardians of The Galaxy är det inte så oväntat att Gamora får en egen tidning som dessutom författas av en av filmens manusförfattare, Nicole Perlman. Lika oväntat är det också att vi får en ny Ant-Man-tidning, skriven av Nick Spencer som gjort ett storstilat arbete med The Superior Foes of Spider-Man, då den kommande filmen med både Scott Lang och Hank Pym dyker upp nästa år.

En av de stora överraskningarna var att G. Willow Wilson, författare till den utmärkta Ms. Marvel, kommer att skriva en arc för den helkvinnliga varianten av X-Men med start i januari 2015.

Den största nyheten från Marvels sida, i mina ögon i varje fall, var lanseringen av en ny volym med Hawkeye efter Matt Fraction och David Ajas avslutning av serien senare i år. Författare är ingen mindre än Jeff Lemire som redan visat att han har god hand med bågskyttar med DC Comics Green Arrow. Denna serie ser jag verkligen fram emot, dels för att jag avgudar Hawkeye och för att det är Lemires första Marvel-serie någonsin. Om någon kan ta över efter Fraction och Aja så är det han. Serien kommer ut i mars 2015 och tecknas av Ramón Pérez som redan vunnit en Eisner Award för Jim Henson’s Tale of Sand.

CLEANROOM1-cover-copy-fca88

Omslag till Clean Room av Jenny Frison

Vertigo: Förlaget presenterade två nya serier på NYCC. Först ut har vi Clean Room, skriven av Gail Simone (Batgirl, Red Sonja) och tecknad av Jonathan Davis-Hunt. Serien är en psykologisk thriller som kretsar kring Astrid Mueller som är ledare för en hjälp-till-självhjälp-organisation som nästan är att betraktas som en religion. Journalisten Chloe beslutar sig för att gå till botten med Muellers mystiska organisation efter att hennes pojkvän blivit som besatt av en av Muellers böcker och tagit livet av sig med boken lämnad öppen på köksbordet.

Den andra serien är Effigy, skriven av Tim Seeley (Revival) och tecknad av Marley Zarcone, som handlar om Chondra Jackson som slog igenom som åttaåring i TV-serien ”Star Cop”. Efter seriens nedläggning och en praktskandal lämnar hon filmvärlden och beslutar sig för att bli polis i sin hemstad. Där stöter hon en vacker dag på en nyligen mördad kropp på en urgammal begravningsplats för indianer. Förutom att kroppen har en ”Star Cop”-tatuering så liknar mordet en scen ur TV-serien som Chondra var stjärna i och hon när hon utreder brottet stöter hon på en bisarr kult som dyrkar kändisar som eviga avbilder (effigies)

EFF-Cv2-0fa0e

Effigy av Tim Seeley och Marley Zarcone

Det var lite från NYCC och själv tänker jag besöka den blygsammare varianten Stockholm Comic Con under höstlovet. Evenemanget går av stapeln 30 oktober till 2 november på Kistamässan och jag har väl inga större förväntningar vad gäller serieutbudet förutom att jag kommer att titta till Cobolt och SF-Bokhandelns montrar. Det jag ser mest fram emot är Shazams Anders Lundgrens medverkan, tillsammans med bland andra Sara Bergmark Elfgren (Engelsforstrilogin), i en panel om seriefilmatiseringar på torsdagen.

Kommentarer

 1. Niklas says:

  Jippi mer ”events”…

  fast samtidigt sväljer jag Spider-verse med hull och hår så ska inte klaga för mkt, så länge de håller sig till ett par ongoings eller en kort miniserie är det väl okej, teoretiskt sett behöver man ju inte köpa allt. 🙂

 2. Johannes says:

  Är nyss hemkommen från NYC och comicon.

  Även om den stora mässhallen är proppfull med all möjlig typ av merchandise så delar jag inte alls åsikten att serierna skulle vara marginaliserade.

  Det fanns många montrar inne i hallen där förlag var representerade och en radda med utställare som sålde samlarobjekt och/eller orginal.

  Lägg till en hel hall kallad Artist Alley där läsare och serieskapare träffade varandra så vill jag nog påstå att seriemediet är helt avgörande för eventet. Här är listan på några av personerna i Artist Alley:
  http://www.newyorkcomiccon.com/Guests/Comic-Guests/

  Väl värt ett besök blir mitt betyg!

 3. Andreas Mars says:

  Vad trevligt Johannes 🙂
  Det glädjer mitt seriehjärta. Hoppas det kan bli likadant i Sverige så småningom.

 4. Vi kommer att finnas på plats, så du är varmt välkommen att titta förbi hos oss 🙂

  Hos oss kommer man att hitta serietidningar, album och serierelaterade prylar till exempel muggar, knappar och figurer.
  Vi ses!

 5. Andreas Mars says:

  Ännu trevligare

 6. Andreas Mars says:

  Nu börjar jag se fram emot Stockholm Comic Con på riktigt

Skriv ett svar

Intervjuarkiv A-Ö
Intervjuarkiv
Shazams favoriter
Favoriter
Previews Amerika
Previews Amerika
Previews Sverige
Previews Sverige

Nya kommentarer

 • Laddar...