Recensioner

Weapons of Mass Diplomacy

tisdag 23 december, kl 22:22 av 0 kommentarer

Weapons-of-Mass-DiplomacyEn serie som jag väntat på en översättning av länge än Quai d’Orsay av Christophe Blain och Abel Lanzac. I år var det, som jag skrivit om tidigare, äntligen dags då Self Made Hero gav ut den med den engelska titeln Weapons of Mass Diplomacy. Fyndig titel som inte direkt oblygt anspelar på WMDs, Weapons of Mass Destruction. Abel Lanzac arbetade som talskrivare åt den franske utrikesministern Dominique de Villepin som var en stor motståndare till den amerikanska invasionen av Irak 2003 då den hökaktiga amerikanska administrationen under Geroge W Bush framhöll att Irak hade massförstörelsevapen vilket visade sig inte vara sant. I Weapons of Mass Diplomacy får den unge Arthur Vlaminck jobb som talskrivare åt den karismatiske utrikesministern Alexandre Taillard de Vorms. Det är stora utmaningar som väntar, Khemed (dvs Irak) samarbetar inte fullt ut med vapeninspektörerna (Hans Brix!). Frankrike har även problem med den fd kolonin Ubanga och så är det ett ansjoviskrig mellan Frankrike och Spanien. Å så vill inte alla andra i EU göra som Frankrike vill. Det blir alltså tämligen körigt för den gode Arthur. Dessutom visar sig Alexande Taillard de Vorms vara något utöver det vanliga.

blain-weapons-diplomacyOm någon nu känner att äh, hur kul kan ett album om fransk politik vara så är svaret riktigt j-a kul. Blain är som de flesta av er säkert vet en fantastisk tecknare med en fart och intensitet i teckningarna som få kan matcha. Hans ofta frustande utrikesminister med en vansinnigt överdimensionerad näsa har ett kroppsspråk som i sig egentligen räcker men med allt infall och annat Blain slänger in så är aldrig skrattet långt borta. Det hjälps givetvis upp av Lanzacs manus och hans erfarenheter från statsförvaltningen. Blain och Lanzac har givetvis skruvat det hela ett varv men en del är nog bara taget rakt av från verkligheten. Stressen och pressen som de Vorms utsätter sina medarbetare för är av det värre slaget och det är sällan något duger utan det är bara att jobba på utifrån oklara instruktioner, gärna hämtade från någon antik tänkare. De Vorms är samtidigt en imponerande gestalt med ett intellektuellt djup som man inte är bortskämd med om man ser till svenska ministrar. Övrigt persongalleri bleknar givetvis men bidrar alla på olika sätt till den dysfunktionella gruppen runt de Vorms. Det här är politisk satir när den är som bäst och det är så bra genomfört. Visst finns det svagare partier i de 200 sidorna men det är mest små hack. Weapons of Mass Diplomacy var definitivt värd att vänta på.

Manus: Abel Lanzac
Illustration: Christophe Blain
Förlag: Self Made Hero
Betyg: 4/5

Skriv ett svar

Intervjuarkiv A-Ö
Intervjuarkiv
Shazams favoriter
Favoriter
Previews Amerika
Previews Amerika
Previews Sverige
Previews Sverige

Nya kommentarer

  • Laddar...