Recensioner

Descender #1

söndag 29 mars, kl 21:19 av 1 kommentar

descender1Underbart. Fan. Episkt. Lemire alltså. Det här kan bli en nutida klassiker. Nguyen, var har du varit hela mitt liv?

Jo, visst tar jag lite grann i så jag nästan spricker. Men Descender #1 är ett riktigt bra förstanummer. Obs! Spoilervarning nedan för den känslige. Descender inleds på planeten Niyrata, det är snyggt (allt är f.ö. snyggt) och engagerande, en gigantisk robotfarkost, tänk en sentinel fast större och snyggare utformad, anländer ovanför en välmående planet. Ingen vet var de kommer ifrån eller vad den har för ärende. När den attackerar förstår de. Miljoner dör. Tio år senare vaknar en söt liten grabb upp på en gruvplanet och undrar var alla är. Han letar efter sin mamma och en som heter Andy. Men det är tomt, alla är döda. Han har överlevt eftersom han är en robot. Det enda sällskap som finns kvar är hans robothund Bandit. När han kopplar upp dig mot en dator ser han vad som hänt och robotattackens följder för planetsystemets robotar. Vad han inte vet är att det finns en koppling till honom…

Det som gör Descender #1 så bra är att man direkt introduceras till en dramatisk händelse som förändrar världen Descender utspelar sig i. Man får också stifta bekantskap med robotskaparen Dr Qoun som garanterat kommer att spela en central roll framöver. Dessutom är pojkroboten Tim-21 en synnerligen söt och älskvärd robotgrabb som man instinktivt känner sympati för. Hotet mot honom etableras också. Dessutom slängs en överraskning in på slutet som jag inte har aning om vad den innebär (helsida efter hoppet).

Dustin Nguyen är en ny bekantskap för mig även om jag sett teckningar av honom tidigare. Teckningsanalfabet som jag är vågar jag inte vara säker men han verkar använda sig av någon form av vattenfärg när han tecknar och det är riktigt snyggt. T.ex. när det avslöjas att pojken är en robot är riktigt snyggt tecknat och även om rymden är ovanligt snygg så är det skildringen av pojken som är grädden på moset, Nguyen lyckas fånga både hans naivitet och ensamhet. Jag är imponerad. Jeff Lemire är däremot en äldre bekantskap, jag älskar Essex County som är bland det bästa jag läst i serieväg. Senare alster som Sweet Tooth och Underwater Welder har inte nått upp till den nivån. Hans superhjältealster har passerat mig helt förbi. Iaf är hans manus här närmast fläckfritt liksom dialogen. Nej, jag kan inte önska mig mycket mer av förstanummer! Den här tradeväntan blir lång…

descendertbc

Oväntade gäster på sista sidan. Red Skull, Johann Krauss och Wolverine i samma grupp är oväntat.

 

Manus: Jeff Lemire
Illustration: Dustin Nguyen
Förlag: Image
Betyg: 4+/5

Kommentarer

  1. Andreas Mars says:

    Jag är glad att jag lade Descender till min pull list för den är helt fantastisk. Perfekt genomföring, spänning, drama och asgrymma bilder. Sista sidan med en genomgång av alla nio planeterna i UGC ger också härlig mersmak. En given succé.

Skriv ett svar

Intervjuarkiv A-Ö
Intervjuarkiv
Shazams favoriter
Favoriter
Previews Amerika
Previews Amerika
Previews Sverige
Previews Sverige

Nya kommentarer

  • Laddar...