Nyheter och tips

Veckans nyheter – vecka 14

lördag 9 april, kl 21:39 av 0 kommentarer

Varmt välkomna till ett nytt avsnitt av Veckans Nyheter! Här presenterar jag previews av nya nummer på seriehimlen, gamla favoriter som återvänder och andra små läckerheter som dykt upp under veckan som har gått.

WWE1v1_CASE_LARGE-720x1095WONDER WOMAN: EARTH ONE, VOL. 1
Manus: Grant Morrison
Illustration: Yanick Paquette
Förlag: DC Comics

Efter drygt sju års väntan är den så äntligen här. Grant Morrison och Yanick Paquettes moderna ursprungshistoria om Wonder Woman som trots detta ändå är fast förankrad i dess skapares vision. William Moulton Marston, psykolog, advokat, uppfinnare och serieförfattaren som skapade Wonder Woman, bakade in flera av sina idéer om bondage, dominans och underkastelse i serien. Enligt honom var Wonder Woman överlägsen mannen och hans filosofi var att om vi alla gick med på kärleksfull underkastelse, där männen underkastar sig kvinnornas vilja och gör det vi blir tillsagda, så skulle det bli en mycket bättre värld.

Morrison presenterar här en Diana som längtar efter att få göra sig fri från sin mor och det 3000-åriga paradiset Themiscyra för att upptäcka den förbjudna världen utanför öns gränser. Hennes önskan går i uppfyllelse när den amerikanske stridspiloten Steve Trevor kraschlandar på deras kust och hon måste trotsa amasonernas lagar för att återbörda honom till männens värld. Detta är Morrisons första Earth One-volym av tre men det är oklart om alla handlar om Wonder Woman eller om han kommer att ge oss nya origin-berättelser på andra DC-hjältar i de övriga två.

BLAP2016001-DC11-126f7BLACK PANTHER #1
Manus: Ta-Nehisi Coates
Illustration: Brian Stelfreeze
Förlag: Marvel Comics

När kung T’Challa av Wakanda, a.k.a. Black Panther dök upp för första gången i Fantastic Four #52 1966 blev han också den förste färgade superhjälten i den amerikanska serievärlden. Nu 50 år senare får han återigen en ny egen serie, lagom till sin filmdebut i Captain America: Civil War, men den här gången är det något alldeles extra för seriens författare och tecknare är bägge två afroamerikaner. Detta är Ta-Nehisi Coates första serie men han är redan en erkänd och prisbelönt författare samt journalist och föreläsare och illustratören Brian Stelfreeze har redan en lång karriär inom seriebranschen. Serien går ut hårt med att ställa en fråga som aldrig ställts förut: Varför är världens mest avancerade nation fortfarande en monarki?

TheFix-01-1-ad446THE FIX #1
Manus: Nick Spencer
Illustration: Steve Lieber
Förlag: Image Comics

En av Marvels största och bästa överraskningar de senaste åren var titeln The Superior Foes of Spider-Man av Nick Spencer (Morning Glories, Ant-Man) och Steve Lieber där vi får möta fem av Spider-Mans C-skurkar (Boomerang, Beetle, Overdrive, Socker och Speed Demon) och deras hejdlösa och asroliga jakt på undre världens främsta ägodel: Silvermanes robothuvud. Nu är Spencer och Lieber tillbaka med en ny serie där bedrövliga människor gör bedrövliga saker mot varandra. I The Fix får vi möta de korrumperade L.A.-poliserna Mac och Roy, den hemske och sociopatiske skurkbossen Josh, filmproducenten Donovan som lider av dålig impulskontroll samt den knarksniffande beaglen Pretzels som är seriens ende hjälte. Det här är för bra för att vara sant så en recension dyker upp inom kort.

EMPRESS2016001-DC11-1-27d27EMPRESS #1
Manus: Mark Millar
Illustration: Stuart Immonen
Förlag: Marvel Icon

Efter fyra följetonger med Kick-Ass samt Nemesis, Superior, Supercrooks och den nyligen filmatiserade The Secret Service är Mark Millar tillbaka på Marvels förlag för kreatörsägda serier, Icon, med rymdoperan Empress tillsammans med tecknaren Stuart Immonen. Seriens börjar på Jorden för 65 miljoner år sedan men det är en värld som inte bara är befolkad av dinosaurier utan också av en högteknologisk människoras. Drottningen till galaxens fruktade diktator kung Morax beslutar sig för rymma från sin grymme make med hjälp av sin livvakt. Med på flykten är även hennes tre barn, 18 månader gamla Puck, 10-årige Adam och 15-åriga Aine som inte alls vill rymma utan stanna kvar hos sin far.

GrizzlyShark-01-1-fd95eGRIZZLY SHARK #1
Manus/Illustration: Ryan Ottley
Förlag: Image Comics

2010 skapade Ryan Ottley (Invincible) och Jason Howard (Trees) för skoj skull en svartvit one-shot om en björn i vattnet och en haj på land: Sea Bear & Grizzly Shark. Ottley kunde inte riktigt släppa den här galna idén så nu kommer den igen, färglagd av Ivan Plascencia, plus två helt nya nummer, utan Sea Bear.

RoughRiders-01-72dpi-7bbf1ROUGH RIDERS #1
Manus: Adam Glass
Illustration: Pat Oliffe
Förlag: AfterShock Comics

Efter utbrottet av spansk-amerikanska kriget 1898 avgick Theodore Roosevelt som sjöminister och begav sig som ledare för ett eget regemente, The Rough Riders, till Kuba och återvände som överste och krigshjälte, vilket borgade för hans blivande karriär som USA:s 25:e president. Så långt stämmer historien men i Adam Glass och Pat Oliffes nya serie från AfterShock Comics får vi reda på vad som ”egentligen” hände. Ett utomjordiskt hot utanför Kubas kust föranleder Roosevelt att samla ihop ett extraordinärt team, bestående av amerikaner som nu räknas som legender: Harry Houdini, Tomas Edison, George Eastman, Jack Johnson och Annie Oakley. En amerikansk version av League of Extraordinary Gentlemen eller ytterligare en serie i samma tradition som till exempel Manifest Destiny eller The Manhattan Projects, välj själv.

1459502775-3178527-300x400-Litium-kampanj-300x4Sist men inte minst så höll jag på att välta godishyllan när jag såg en ny svensk tidning med DC och Vertigo-serier i tidningsstället. Litium från Egmont innehåller Constantine (från Jeff Lemire och Ray Fawkes New 52-start där titeln lämnade Vertigo för att bli en DC-serie), American Vampire av Scott Snyder och Rafael Albuquerque samt The Wake av samme Snyder och tecknad av Sean Murphy. Marknadsföringen för Litium är i det närmaste obefintlig men jag tycker inte Egmont behöver skämmas över att de ger ut bra amerikanska serier på svenska, tvärtom. Både The Wake och American Vampire är mycket läsvärda och sedan har vi ju Velvet som är följetong i Agent X9. Bra jobbat Egmont, men var inte rädda för att göra reklam.

Det var allt för den här veckan! På söndag är det dags för ett nytt avsnitt av Veckans omslag så håll ut tills dess och framförallt, läs mycket serier.

Skriv ett svar

Intervjuarkiv A-Ö
Intervjuarkiv
Shazams favoriter
Favoriter
Previews Amerika
Previews Amerika
Previews Sverige
Previews Sverige

Nya kommentarer

  • Laddar...