Recensioner

Cry Havoc, Vol. 1: Mything in Action

onsdag 31 augusti, kl 22:39 av 0 kommentarer

CryHavoc_vol1-1Simon Spurrier är en mycket skicklig författare som skickligt rör sig mellan olika genrer, eller snarare struntar i dem. Detta är extra tydligt i hans underbara Six-Gun Gorilla och framförallt Cry Havoc, som nu äntligen kommit ut i en mycket snygg och generös trade. På ett plan kan den beskrivas som ”en ung gatumusikant blir infekterad av en ockult förbannelse som förstör hennes liv och identitet, vilket får henne att ansluta sig till ett team av militära monster i ett krigshärjat Afghanistan i ett hopplöst försök att befria sig från denna förbannelse”. Om man vill göra det enkelt för sig kan man säga att den är ”Jarhead möter Pans labyrint” eller så kan man använda Spurriers egen underfundiga pitch: ”This is not the tale of a lesbian werewolf who goes to war – Except it kind of is.” Alla dessa beskrivningar funkar till viss del men till syvende och sist är Cry Havoc en historia om en ung kvinna som desperat försöker ta reda på vem hon är, omgiven av skrämmande och ofta våldsamma monstrositeter från världens undermedvetande som vi i dag kallar folklore.

Cry-Havoc-vol-1-3I min recension av seriens första två nummer gav jag en utförlig beskrivning av seriens tre olika händelseförlopp som färglagts av tre olika färgläggare: ”The Beginning” (blå, Nick Filardi), ”The Middle” (gul, Matt Wilson) och ”The End” (röd, Lee Loughridge). Att betydelsen av seriers färgläggning fått den ställning den äntligen förtjänar (med tanke på att färgläggarna inte ens nämndes under en lång period i seriehistorien) är underbart och Cry Havoc är ett utmärkt exempel på hur man kan använda färgläggning som en viktig del av berättandet och som dessutom visar att serier är en unik konstart.

De tre olika händelseförloppen i Louise Cantons liv är en berättelse om livet självt och som alla berättelser kräver den en början, en mellanakt och ett slut för att vi ska förstå den. Tillsammans med tecknaren Ryan Kelly och ovan nämnda team av färgläggare väver Simon Spurrier samman allting till en underbar helhet och med hjälp av Emma Prices övergripande och skickliga design så lyckas Cry Havoc bli en av årets mest helgjutna och ambitiösa serier.

cry-600x302Att vi dessutom får Spurriers kommentarer och inspiration till serien (en gedigen och passionerad utforskning av olika smaskigheter från all världens folklore) gör mig rusig av serieglädje. Även om serien har gott om bestialiska monster och miljöer så är det de vardagliga scenerna mellan Louise och hennes flickvän som lämnar störst avtryck (Självdestruktivitet och tystnad i en hjärtskärande kombo). Den enda varelsen som Spurrier själv hittat på är egentligen ett filosofiskt uttryck som han gett kött och ben: Zeitgeist. Att vår ”tidsanda” tar kroppslig gestalt som reinkarneras med jämna mellanrum funkar alldeles utmärkt och är bara ytterligare en juvel i Cry Havocs krona.

CqEPwCpWEAAe6Xk

Att alla inblandade gett sitt yttersta för att göra en så bra berättelse som möjligt är påtagligt och det enda som hindrar serien från att få högsta betyg är att den stundtals blir lite pretentiös och pratig och även om Ryan Kelly är en skicklig tecknare så är han inte klockren i alla passager. Avslutningen bäddar för en spännande fortsättning men enligt Spurrier själv lär det nog dröja till 2017 innan den blir av. Istället kommer han ut med en ny Image-titel senare i år som han hoppas kunna presentera på New York Comic-Con (6-9 oktober) och en annan okänd titel (”my favorite project title ever”, enligt Spurrier själv) med en legendarisk tecknare. Näst på tur när det gäller Spurrier för min egen del är den Eisnernominerade The Spire (tecknad av Jeff Stokely, som även tecknade ovan nämnda Six-Gun Gorilla).

Manus: Simon Spurrier
Illustration: Ryan Kelly
Färgläggning: Nick Filardi, Lee Loughridge, Matt Wilson
Förlag: Image Comics
Betyg: 4+/5

Skriv ett svar

Intervjuarkiv A-Ö
Intervjuarkiv
Shazams favoriter
Favoriter
Previews Amerika
Previews Amerika
Previews Sverige
Previews Sverige

Nya kommentarer

  • Laddar...