Recensioner

Giant Days, Vol. 2

fredag 2 september, kl 15:39 av 0 kommentarer

5134442-02Berättelsen om förstaårsstudenterna Susan, Esther och Daisy fortsätter med inköp av begagnade klänningar till universitetets årliga julbal, ett jullov där Esther och Daisy försöker befria Susan som hålls fången av den fruktade familjen Shaw i hennes hemstad Northampton och Daisy försöker hjälpa Esther att plugga inför vårterminens viktiga prov eftersom hennes fokus mest legat på fester och att söka kurser med åtminstone en snygging anmäld. Under tiden försöker Susan dölja för sina vänner att hon åter är ihop med sin gamle mustaschprydde pojkvän McGraw och stackars Ed Gemmell sörjer att hans livs kärlek Esther fallit för en äldre lärarassistent. Och varför verkar Daisy plötsligt besatt av Texas och amerikansk fotboll?

Giant-Days-vol-2-0Första volymen av Giant Days av John Allison och Lissa Treiman var en mycket trevlig serie som levde upp till mina högt ställda förväntningar. Jag införskaffade därför raskt andra volymen men efter att jag läst igenom den visste jag inte vad jag skulle säga. Livet på universitetet fortsätter med alldeles vardagliga och typiska problem som kommer med uppväxtskilldringar och det är det som är seriens största styrka. När jag läste om den nu, efter en osedvanligt tuff arbetsvecka, med helt andra glasögon föll allt på plats: Giant Days är en lättsam, charmig, tokig och fånig serie som gör en glad. Så enkelt är det!

640Den är lite som en brittisk version av Seinfeld eftersom den inte handlar om något speciellt utan bara tuffar på med väl utmejslade karaktärer och igenkännliga situationer. Ångest över vikt, identitetskriser, universitetets kristna enklav, obesvarad kärlek, feminism, djup vänskap och lite för många säsonger av Friday Night Lights. Gothtjejen Esther är min största favorit med sin det-ordnar-sig-alltid-syn-på-livet men även kärlekshistorien mellan den ständigt frusna Susan och hennes logiske, händige, nyckeltokige och mustaschprydde pojkvän McGraw.

Screen-Shot-2015-11-17-at-2.49.24-PMEd hittar slutligen rätt när han börjar jobba på skoltidningen men vi får också en oförglömlig scen mellan honom och Esther vid julbalens slut. Jag kan känna hans smärta när Esther blir ihop med den tjusige skrivarvakten Ian och jag kan inte låta bli att hålla tummarna att Esther och Ed till slut hittar varandra.

tumblr_inline_nybvjfvcQ51s7vj63_500Lissa Treimans bilder är som vanligt lysande men från och med #7 (omslagen tecknas fortfarande av Treiman) sköts tecknandet av den finska tecknaren Max Sarin som är minst lika bra. Hennes linjer är lite tunnare än Treimans och hon har en förkärlek för cartoon-effekter men annars är det mesta sig likt och jag ser fram emot kommande trades. Nu i helgen äger prisutdelningen av Harvey Awards rum på Baltimore Comic-Con och Giant Days är nominerad i fyra kategorier (Best New Series, Most Promising New Talent (Lissa Treiman), Best Original Publication For Younger Readers och Best Continuing Series) plus att den redan kan skryta med att den fick två Eisner-nomineringar. Har du en dålig dag? Läs Giant Days!

Manus: John Allison
Illustration: Lissa Treiman, Max Sarin
Färgläggning: Whitney Cogar
Förlag: Boom! Box
Betyg: 3+/5

Skriv ett svar

Intervjuarkiv A-Ö
Intervjuarkiv
Shazams favoriter
Favoriter
Previews Amerika
Previews Amerika
Previews Sverige
Previews Sverige

Nya kommentarer

  • Laddar...