Recensioner

Revival: Deluxe Edition Vol. 4

fredag 6 oktober, kl 21:15 av 0 kommentarer

När alla får reda på att Em Cypress, syster till Dana och dotter till Wausaus sheriff Wayne Cooper, är en reviver spärras hon in på The Farm med alla övriga som återvänt från de döda sedan Revival Day. När polissystern Dana får reda på att någon försöker mörklägga orsaken till Ems död beslutar hon sig för att befria sin syster och de går under jorden, både för att undkomma militären som håller staden i karantän men också för att ostört kunna fortsätta sökandet efter Ems mördare.

Militären, under ledning av den stenhårda och omutliga General Louise Cale, upptäcker att de märkliga varelserna i skogarna kring Wausau i själva verket är själarna efter de döda och om man sammanför rätt själ med rätt person så innebär det en permanent död, även för revivers. Spänningen mellan stadens befolkning och militären blir allt mer ansträngd och med desperata revivers som fruktar för sin existens som ingrediens bryter ett regelrätt krig ut där ingen skyr några medel i den belägrade staden.

Dana lyckas till slut hitta Ems mördare och upptäcker också att det var hennes död som startade Revival Day men får samtidigt reda på att systerns gravida tillstånd är orsaken till att situationen är som den är och om familjen Cypress med vänner inte lyckas vända processen så är apokalypsen nära.

Efter fem år och 47 nummer samlade i åtta trades eller fyra feta lyxutgåvor går serien Revival i mål med flaggan i topp. 2012, samma år som jag blev en i redaktionen på Shazam, började allt och jag hoppade på serien 2013 efter ett tips från en av våra läsare (tack Kristoffer!) och har varit fast sedan dess. Ett rikt persongalleri, bisarr skräck, mystisk grundhandling kombinerat med en ren och snygg stil av Mike Norton och med fantastiska omslag av Jenny Frison har gjort serien till något alldeles extra och det känns mycket tillfredställande (och samtidigt vemodigt nu när allt är över) att ha fått följa en lång och läsvärd serie från första till sista rutan.

I min recension av förra samlingsvolymen klagade jag över att gåtorna blev för många och att dramaturgin trampade vatten men Tim Seeley lyckas lösa upp alla mystiska trådar på ett övertygande sätt och leverera ett värdigt slut och samtidigt bevara mycket av seriens karaktäristiska mystik. I sista samlingsvolymen (innehåller Revival #36-47) får vi reda på Ems mördares identitet, orsaken till dådet, professor Weimars inblandning och mycket mer och dessutom kryddat med en nagelbitande spänning. Tyvärr tappar serien något av sin ursprungliga skräckkänsla i slutskeendet och vissa av Nortons illustrationer är även en smula hafsartade men samtidigt ska han ha en stor eloge för att han tecknat hela serien från början till slut med undantag för en deadline som han missade eftersom hans egen mor avled.

Seeley och Norton hinner också presentera några nya karaktärer, som Amishkvinnan och korgfläterskan Weaver Fannie (som visar sig vara en kvinna med dolda talanger och ett ninjasvärd) samt den enögda rebellen och gerillakrigaren Des Fischer som är ute efter hämnd. Vi får även en krystad och onödig bihandling där Danas expojkvän hamnar i trubbel med stadens lokala strippklubbsägare Gianni Sarkis men också ett lysande nummer med Danas serieälskande son och hans egna följetong ”Cooper Comics” som blir en härlig serie i serien.

Om du vill läsa en riktigt bra serie med bra karaktärer och skräckblandad mystik så kan jag inte nog rekommendera Tim Seeley och Mike Nortons ”rural noir” och även om planerna på en TV-serie verkar skrinlagda så verkar det som att den kanske blir en spelfilm inom några år. Även om jag gillar adaptioner av serier i alla dess former så är ändå originalet bäst och jag är avundsjuk på alla ni som ännu inte har läst den för ni har många härliga stunder framför er.

Manus: Tim Seeley
Illustration: Mike Norton
Färgläggning: Mark Englert
Förlag: Image Comics
Betyg: 4/5

Skriv ett svar

Intervjuarkiv A-Ö
Intervjuarkiv
Shazams favoriter
Favoriter
Previews Amerika
Previews Amerika
Previews Sverige
Previews Sverige

Nya kommentarer

  • Laddar...