Recensioner

Britannia, Vol. 2: We Who Are About To Die

söndag 5 november, kl 00:14 av 0 kommentarer

I det antika Rom råder panik inom aristokratin efter att flera ungdomar från välborna familjer brutalt mördats i Apollos tempel och där flera vittnen kan svära på att det är guden själv som vaknat till liv och utfört de bestialiska dåden. Vidskepelse och fruktan  får kejsar Nero att sätta vestalernas ledare Rubria under husarrest för att hon inte lyckats blidka gudarna och om hon inte löser problemet hotar han att begrava henne levande. Rubria vänder sig till Antonius Axia, hjälten från Britannia och Roms förste och ende detektiv, för att få hjälp och spåren leder till Roms stora arena Colosseum och den kvinnliga gladiatorn Achillia som väckt kämpaglöden hos Roms undertryckta kvinnor, till männens stora förtret, och som bara är en seger ifrån att få sin efterlängtade frihet tillbaka.

Den första volymen av Peter Milligan och Juan José Ryps Valiant-serie om den tidigare centurionen Antonius Axia som blev Roms ”Detectioner”, eller antikens svar på Sherlock Holmes om man föredrar det, var en mycket trevlig bekantskap och en av förlagets bästa titlar i mina ögon så jag hade rätt höga förväntningar på fortsättningen, som fortfarande behåller namnet Britannia fast handlingen uteslutande utspelas i Rom.

Britannia: We Who Are About To Die är tyvärr inte lika bra som första volymen men den är heller inte speciellt dålig. Det som drar ner betyget är ett hafsigt flöde i vissa delar av berättelsen, logiska fallgropar och ibland rentav skrattretande scener, som när Antonius och Achillia beslutar sig för att föra en dialog samtidigt som de kämpar för sina liv mot kejsarens livvaktsstyrka: det Praetoriska gardet. Mycket av detta beror nog på att Milligan hade en längre historia att berätta som inte passade in i Valiants strikta fyrnummersarc, något som första volymen klarade alldeles galant.

Skurken är rätt så otrovärdig och dessutom overkligt kraftfull och jag köper heller inte det feministiska anslaget hos Roms kvinnor som är helt rätt i vår tid men knappast ens kom på tal under Antiken. I övrigt är volymen riktigt bra och bitvis rätt så läskig (och stundtals väldigt blodig) och Juan José Ryp briljerar som vanligt med sin sköna detaljerade stil.

Utan att spoila för mycket så känns seriens andra volym mest som en upptakt inför den kommande tredje volymen som dyker upp någon gång under 2018 där Antonius och hans nya partner Achillia får nya svårlösta fall med övernaturlig touch att lösa.

Manus: Peter Milligan
Illustration: Juan José Ryp
Färgläggning: Frankie D'Armata
Förlag: Valiant Entertainment
Betyg: 3/5

Skriv ett svar

Intervjuarkiv A-Ö
Intervjuarkiv
Shazams favoriter
Favoriter
Previews Amerika
Previews Amerika
Previews Sverige
Previews Sverige

Nya kommentarer

  • Laddar...