Recensioner

Crosswind, Vol. 1

fredag 23 februari, kl 22:51 av 0 kommentarer

Cason Bennett är en stenhård hitman som jobbar åt maffiabossen Randolph i Chicago. Just nu är hans liv ingen dans på rosor eftersom han tvingats döda sin kollega och bästa vän (som alla tror är en informant åt FBI när det egentligen är Cason själv som har tjallat), Randolph närmaste man, den psykopatiske Cruz, misstänker att Cason ligger med hans flickvän (vilket är sant) och till råga på allt får han städa upp efter Randolphs oduglige dotterson som fått i uppdrag att vakta en avslöjad undercoveragent från FBI som han nu råkat döda.

Juniper Blue är en hunsad hemmafru i Seattle. Hennes liv är inte heller någon dans på rosor då hennes dominerande man kör med henne dygnet runt, hennes styvson hatar henne och allt annat, grannpojkarna trakasserar henne sexuellt, maken har en affär med grannfrun och till råga på allt måste hon laga en trerättersmiddag för att smöra för makens chef som kommer på besök i hemmet.

Men plötsligt händer något märkligt. Båda drabbas av kraftig huvudvärk och illamående och de upptäcker att de bytt kroppar med varandra, och den ena säger ”Oh, Herre Gud” och den andra säger ”Oh, tack gode Gud”.

I Crosswind av Gail Simone (Birds of Prey, Batgirl, Red Sonja, Wonder Woman, Secret Six, Clean Room) och Cat Staggs (Adventures of Supergirl, Smallville Season 11, Wonder Woman ’77) får vi följa en annorlunda body swap-historia som presenteras som ”Goodfellas meets Freaky Friday” men som vanligt när det gäller Simone så bjuds vi på mycket mer än så. Två helt olika människoöden flätas mystiskt samman vilket både får komiska och brutalt våldsamma effekter men också det faktum att varken Cason eller Juniper är nöjda med sina vanliga liv och kanske rent av inte har lust att byta tillbaka.

Den som tar kommandot i serien är Cason i rollen som Juniper där han skrotar makens föreslagna meny och bjuder på en tvättäkta kubansk festmåltid som hans mor brukade göra, läxar upp styvsonen, bankar skiten ur några kids som stulit hans cykel och lär de trakasserande grannpojkarna hur man beter sig mot kvinnor samt ställer maken mot väggen angående hans otrohet. Juniper i rollen som Cason använder sin skicklighet med trasa och såpa för att städa upp minutiöst efter Mr. Randolphs dotterson och upptäcker snart att hon behandlas med respekt vart hon än kommer och att Cason dessutom har en kvinna som älskar honom passionerat.

Själva twisten i berättelsen är när Cason (som Juniper) söker upp några transkvinnor i kvarteret för att lära sig bli en kvinna och serien innehåller även en intervju som Gail Simone gjorde med transpersonen Charles Battersby där han bland annat talar om transfobi och hur body swap-genren mest utnyttjats för komiska effekter när det gäller att vara i ”fel” kropp. Framförallt är det en av hans kommentarer som öppnar mina ögon och som är vägledande för hela serien: ”A man who has been magically zapped into a woman’s body isn’t experiencing life as a cisgender woman, he’s experiencing life as a transman who hasn’t transitioned yet.”

Serien innehåller lite logiska fallgropar, som att Cason i rollen som Juniper hade blivit stämd över öronen för sitt våldsamma beteende och att själva ursprunget till att de bytt kroppar känns malplacerat och lite fånigt. Orsaken till varför de bytt kroppar är egentligen ovidkommande utan det är vad Simone och Staggs gör med själva karaktärerna och genren som imponerar mest. Serien är en riktig höjdare med underbara personporträtt och jag gillar verkligen Cat Staggs fotorealistiska stil och snygga färgläggning som ger Crosswind ett unikt utseende och till min stora glädje är detta inte det sista vi sett av Cason och Juniper utan skaparna utlovar en fortsättning.

Manus: Gail Simone
Illustration: Cat Staggs
Förlag: Image Comics
Betyg: 4/5

Skriv ett svar

Intervjuarkiv A-Ö
Intervjuarkiv
Shazams favoriter
Favoriter
Previews Amerika
Previews Amerika
Previews Sverige
Previews Sverige

Nya kommentarer

  • Laddar...