Nyheter och tips

Veckans nyheter – vecka 8 (2018)

lördag 24 februari, kl 16:48 av 0 kommentarer

Varmt välkomna till ett nytt avsnitt av Veckans Nyheter! Här presenterar jag previews av nya nummer på seriehimlen, gamla favoriter som återvänder och andra små läckerheter som dykt upp under veckan som har gått.

MATA HARI #1
Manus: Emma Beeby
Illustration: Ariela Kristantina
Förlag: Dark Horse Comics (Berger Books)

Den verkliga historien om nederländskan Margaretha Zelle, som gifte sig med en holländsk kapten och flyttade till Java, skilde sig och hamnade i Paris där han tog sig namnet Mata Hari (”dagens öga” eller ”sol” på indonesiska) och började uppträda som exotisk dansare 1905 har alltid varit en källa för berättelser, både verkliga och fiktiva. Mest på grund av det tragiska faktum att hon eventuellt var spion åt både Frankrike och Tyskland under första världskriget vilket kostade henne livet när hon arkebuserades, misstänkt och dömd i rätten för spioneri, av fransmännen 1917. Nu kommer den fyrdelade miniserien Mata Hari, som också är Berger Books (Karen Bergers underetikett på Dark Horse Comics) tredje titel sedan starten i början på året, där myten om henne presenteras för en ny publik. Serien är författad av brittiskan Emma Beeby, som jobbat en hel del på 2000AD (där hon bland annat var den första kvinnan som författade en Judge Dredd-serie) och även jobbat med Doctor Who hos Titan Comics, samt tecknad av Ariela Kristantina som tecknar Marguerite Bennetts serie InSEXts (AfterShock Comics).

PUNKS NOT DEAD #1
Manus: David Barnett
Illustration: Martin Simmonds
Förlag: IDW (Black Crown)

Veckans minsta gemensamma nämnare när det gäller nya titlar är Vertigo: ovan nämnda Mata Hari från den legendariska Vertigo-redaktören Karen Berger, Deathbed (se nedan) från dagens Vertigo och så Punks Not Dead, publicerad på Shelly Bonds egen etikett Black Crown från förlaget IDW. Shelly handplockades till Vertigo av Karen Berger när förlaget grundades 1993, efterträdde henne som förlagets chefredaktör 2013 och tvingades lämna Vertigo 2016 när DC beslutade sig för en rejäl omorganisation av förlaget. Hennes titlar från IDW:s Black Crown, såsom Kid Lobotomy och Assassinistas, osar gammal hederlig klassisk Vertigo och detta gäller även den nya titeln Punks Not Dead där en tonåring upptäcker att han har övernaturliga krafter och får ett spöke efter en punkrockare på halsen. Serien är författad av David Barnett som givit ut ett antal romaner och noveller och även publicerat två korta serier (under pseudonymen ”Sax”) som handlar om den icke-licensierade karaktären Jenny Everywhere.

DEATHBED #1
Manus: Joshua Williamson
Illustration: Riley Rossmo
Förlag: Vertigo

Även om förlaget Vertigo inte längre är lika inflytelserikt när det gäller seriemarknaden idag som under deras guldålder så betyder det inte att det saknas guldkorn från de senaste årens utgivning, till exempel Clean Room och The Sheriff of Babylon, och DC har, som tidigare meddelats, stora planer för förlaget under 2018 som markerar Vertigos 25-årsjubileum. Första veckan i februari fick vi Motherlands av Simon Spurrier och Rachael Stott och den här veckan är det dags för Deathbed av Joshua Williamson och Riley Rossmo. Den senare är en miniserie i sex delar om tidernas störste äventyrare Antonio Luna som nu ligger på sin dödsbädd och väntar på att få diktera sina memoarer. Den som får detta delikata uppdrag är den misslyckade författaren Valentine Richards som sadlat om till reporter och är evigt trött på att vara spökskrivare men som inte har något val. Hennes möte med mytomanen, storskrävlaren och helst helnakne Luna tar dock med henne på en resa hon sent ska glömma.

RUST, VOL. 4: SOUL IN THE MACHINE GN
Manus/Illustration: Royden Lepp
Förlag: BOOM! Studios (Archaia)

Sist ut den här veckan är avslutningen på Royden Lepps steampunkliknande serie om ett robotkrig, en familj och en pojke med ett jetpack som startade för sju år sedan. Rust finns nu samlad i fyra album, plus prologen Rust: The Boy Soldier som jag recenserat, och jag gillar verkligen seriens filmiska berättande, blandning av 1940-tal och högteknologi och Lepps sepiafärgade design som för tankarna åt torr, dammig sommarhetta och rostig metall.

Det var allt för den här veckan! På söndag är det dags för ett nytt avsnitt av Veckans omslag så håll ut tills dess och framförallt, läs mycket serier.

Skriv ett svar

Intervjuarkiv A-Ö
Intervjuarkiv
Shazams favoriter
Favoriter
Previews Amerika
Previews Amerika
Previews Sverige
Previews Sverige

Nya kommentarer

  • Laddar...