Nyheter och tips

Vinnarna av Harvey Awards 2018

lördag 6 oktober, kl 16:28 av 0 kommentarer

Efter ett års uppehåll och flytt från Baltimore Comic-Con till New York Comic-Con så var det då dags för utdelning av årets Harvey Awards som firar 30 årsjubileum tillsammans med ytterligare ett prestigefullt amerikanskt seriepris, nämligen Will Eisner Award. Lagom till jubiléet har priset slimmats från 22 kategorier till sex och dessutom har själva priset fått ny formgivning som ni kan se på bilden ovan.

Book of the Year: Monstress av Marjorie Liu och Sana Takeda (Image Comics)

Det verkar som om dominansen för rymdoperan Saga nu är bruten och istället har vi en ny lysande stjärna där hyllningskörerna aldrig vill ta slut. Bara i år har Monstress vunnit fem Eisner Awards, ett Reuben Award, två Hugo Awards samt Harvey Awards finaste pris: Book of the Year. Serien har fått toppbetyg på Shazam både för första och andra volymen och tredje volymen kommer att recenseras innan årets slut men finns redan idag ute för försäljning. Rekommenderas varmt och stort grattis till Marjorie och Sana!

Digital Book of the Year: Barrier av Brian K. Vaughan, Marcos Martin och Muntsa Vicente (Panel Syndicate)

Författaren till Saga, Brian K. Vaughan, gick dock inte lottlös från prisutdelningen utan fick en välförtjänt Harvey Award för sin mycket läsvärda webbserie Barrier tillsammans med äkta paret Marcos Martin och Muntsa Vicente som står för seriens fantastiska illustrationer respektive färgläggning. Panel Syndicates första och största succé var The Private Eye men Barrier är också mycket läsvärd och jag har läst den både online och även införskaffat de tryckta numren som gavs ut av Image Comics. Av någon konstig anledning har jag dock bara recenserat första numret men jag utsåg Barrier till min favorit i kategorin ”Bästa digitala serie” i förra årets årskrönika. Rekommenderas också varmt!

Best Children or Young Adult Book: The Prince and the Dressmaker av Jen Wang (First Second) och The Tea Dragon Society av Katie O’Neill (Oni Press)

Priset fick två vinnare och som av en händelse fick jag ett märkligt infall i fredags och körde in till SF Bokhandeln i Malmö och införskaffade där The Prince and the Dressmaker som nu råkade bli en av vinnarna. The Tea Dragon Society har jag redan recenserat och den är också mycket läsvärd och jag har mycket höga förväntningar på The Prince and the Dressmaker efter att ha skummat igenom den.

Best Adaptation from a Comic Book/Graphic Novel: Black Panther (Walt Disney Pictures/Marvel Studios) – regisserad av Ryan Coogler. Adapterad från “Black Panther” (Marvel Comics)

Filmversionen av Black Panther är en milstolpe i det rådande överflödet av superhjältefilmer och helt klart en av årets bästa filmer, framförallt för mig som inte bara är serienörd utan också musiknörd. Svensken (och dessutom Linköpingssonen) Ludwig Göranssons episka och minnesvärda soundtrack har gått varm i lurarna under året och jag tror att filmen även kan överraska och erövra några Oscarsstatyetter nästa år.

Best Manga: My Lesbian Experience with Loneliness av Nagata Kabi (Seven Seas)

Detta är bara för bra för att vara sant för jag har bara läst en mangaserie i år och det råkar vara just My Lesbian Experience with Loneliness som är årets vinnare i kategorin Best Manga enligt Harvey-juryn. Mycket bra och självutlämnande serie och jag ser fram emot fortsättningen.

Best European Book: California Dreamin’: Cass Elliot before The Mamas & The Papas av Pénélope Bagieu (First Second)

I den sista kategorin har jag inte läst någon av de nominerade men årets vinnare finns utgiven på svenska av förlaget Nubeculis så den ska jag definitivt kolla upp.

Skriv ett svar

Intervjuarkiv A-Ö
Intervjuarkiv
Shazams favoriter
Favoriter
Previews Amerika
Previews Amerika
Previews Sverige
Previews Sverige

Nya kommentarer

  • Laddar...