Varmt välkomna till ett nytt avsnitt av Veckans Nyheter! Här presenterar jag previews av nya nummer på seriehimlen, gamla favoriter som återvänder och andra små läckerheter som dykt upp under veckan som har gått.
BLACKBIRD #1
Manus: Sam Humphries
Illustration: Jen Bartel
Förlag: Image Comics
Nina Rodriguez är besatt av magi och hävdar bestämt att det döljer sig en hemlig magisk värld under ytan på staden Los Angeles. Alla tror att hon är galen men i själva verket har hon helt rätt.
Sam Humphries (Harley Quinn, Nightwing) och Jen Bartel har skapat en ”neo-noir fantasy” som också är en uppväxtskildring där en ung kvinnas tidigare tragiska erfarenheter hindrat henne från att leva i den verkliga världen. Humphries, som själv drabbats av flera dödsfall i familjen de senaste 10 åren (vilket han bland annat återkom till i den mycket saknade serien Weirdworld från Marvel) går här all-in när det gäller upplevelsen av förlust men även om serien handlar mycket om död och sorg så handlar den lika mycket om ”gorgeoeous people making out”. I Blackbird, som beskrivs som ”Harry Potter möter Riverdale” spelar även själva staden Los Angeles en viktig roll då Bartel är född där och Humphries har kallat det för sitt hem i 20 år.
JOOK JOINT #1
Manus: Tee Franklin
Illustration: Alitha Martinez
Förlag: Image Comics
”Peace and tranquility accompanied by decay. Obey the rules and live to see another night. Welcome to the Jook Joint. Where your desires can be fulfilled. Where you will not be judged. Where you can be yourself. A place where disrespect will never be tolerated.”
Tee Franklin slog igenom stort med det romantiska seriealbumet Bingo Love om två äldre damer som aldrig slutat älska varandra sedan det sa klick redan på 60-talet. I en intervju för Hollywood Reporter har Franklin dock erkänt att ”Horror is truly my happy place” och den varan bjuds det verkligen på i Jook Joint där vi får möta Mahalia som driver The Jook Joint i 1950-talets New Orleans. Franklins drivkraft när det gäller serier är inkludering och den ständiga kampen för marginaliserade grupper och som svart, queer och funktionsnedsatt kvinna vet hon vad hon talar om. Franklin har även överlevt brutalt våld i hemmet och Jook Joint var från början en välbehövlig terapi för att komma över flera tidigare trauman i hennes liv. Från början skulle serien tecknas av Maria Nguyen men ersattes istället av Alitha Martinez som vann en Eisner tidigare i år tillsammans med Roxane Gay och Ta-Nehisi Coates för serien Black Panther: World of Wakanda.
THE UMBRELLA ACADEMY: HOTEL OBLIVION #1
Manus: Gerard Way
Illustration: Gabriel Bá
Förlag: Dark Horse Comics
The Umbrella Academy, som ibland beskrivs som en blandning mellan The Royal Tenenbaums och X-Men, är en serie skapad av Gerard Way (tidigare frontfigur i bandet My Chemical Romance och numera spindeln i nätet på DC:s etikett Young Animal med titlar som Doom Patrol och Shade, The Changing Girl/Woman) och Gabriel Bá (brasiliansk serieskapare som tillsammans med tvillingbrodern Fábio Moon gjort serier som Daytripper och Two Brothers) 2007 och som nu är inne på sin tredje följetong: ”Hotel Oblivion”. Här får vi följa en grupp unga superhjältar som alla adopterats av den excentriske miljonären Sir Reginald Hargreeves för att skydda världen från olika hot, som till exempel en zombierobotversion av Gustave Eiffel eller den livs levande statyn från Lincoln Memorial Center som löpte amok. I den senaste följetongen försökte de skydda president John F. Kennedy (som i detta universum aldrig mördades i Dallas 1963) och under resans gång har detta dysfunktionella team ofta gått skilda vägar. Nu är de mer splittrade än någonsin och när den nya serien börjar jobbar Number Five (en mystisk tidsresenär som är den enda medlemmen som fortfarande ser ut som ett barn) som en lejd mördare och Spaceboy (vars huvud transplanterats på en marsiansk gorilla) försöker hitta sig själv i Tokyo. Resten av familjen (Rumor, Seance, Kraken och Vanya/The White Violin) kommer alla dyka upp och 2019 kommer teamet även dyka upp i en alldeles egen TV-serie från Netflix med bland andra Robert Sheehan (Misfits) i rollistan.
DEAD RABBIT #1
Manus: Gerry Duggan
Illustration: John McCrea
Förlag: Image Comics
Martin Dobbs, a.k.a. Dead Rabbit, är en rånare och ligist som härjade i Boston på 1990-talet. Efter att ha gjort en sista stor stöt försvann han från Jordens yta för att tillbringa sin tid med sitt livs kärlek men nu, 20 år senare, är han tillbaka i sin ökända förklädnad för att försöka rädda sin käresta och ingen är särskilt glad över att han har återupptagit sitt gamla jobb. Gerry Duggan (Deadpool, Uncanny Avengers, Chewbacca, Analog) har skapat Dead Rabbit tillsammans med John McCrea (Mythic, Hitman) som är en mörk noir-thriller med komiska förtecken.
DEATH ORB #1
Manus: Ryan Ferrier
Illustration: Alejandro Aragon
Förlag: Dark Horse Comics
Rider är en rättfram yngling beväpnad med en yxa som lämnar ett blodrött spår efter sig i ödemarken, som är allt som finns kvar av det som en gång i tiden var USA. Han försöker hitta sin bortförda fru och ofödda barn i en värld som styrs av de skoningslösa ”Lords”, den gåtfulle ”Father” och deras hjärntvättade kult av följare. Information som Rider fått från en av Fathers hyrda mördare kan leda honom rätt…om inte Lords hittar honom först. Death Orb är skapad av Ryan Ferrier (D4VE, Secret Wars: Battleworld) och Alejandro Aragon (28 Days Later) och beskrivs som manga-action i Road Warrior-miljö med plattan i botten.
SPARROWHAWK #1
Manus: Delilah Dawson
Illustration: Matias Basla
Förlag: BOOM! Studios
Artemesia har aldrig känt att hon passar in i familjens överklassmiljö i 1850-talets London men när hon attackeras av Älvornas drottning och dras in i en värld där hoten är betydligt större än vad hon upplevt i det viktorianska England upptäcker hon att hon inte har något val: Hon måste rädda världen som alltid hatat henne. Delilah S. Dawson är en amerikansk författare som främst skriver böcker i fantasy- eller science fictiongenren (mycket steampunk, weird west och en del erotisk litteratur) men 2017 gav hon sig även in i seriernas värld med Ladycastle (BOOM! Studios) som handlar om slottets alla kvinnor som måste ta till vapen när kungen och alla hans tappra riddare plötsligt dör. Dawson fick tydligen mersmak och är nu tillbaka på samma förlag med serien Sparrowhawk som både utspelas i drottning Victorias England och ett magiskt rike där vi får möta Artemesias mentor som är en flygande jackalope (mytologisk korsning mellan hare och antilop) som inte kan ljuga…men heller inte berätta sanningen; en ond älva som vägrar att döda samt Pumbaas monstruösa tvilling. Serien är, ursäkta ordvitsen, magiskt tecknad av Matias Basla och för er som inte tror mig så kolla gärna in previewen ovan.
Det var allt för den här veckan! Om ni undrar varför det inte dykt upp några recensioner den här veckan så beror det på att jag har haft fullt upp med att läsa alla fina recensionsex jag fick på Bokmässan så kommande veckor blir det mycket svenskt på Shazam. På söndag är det dags för ett nytt avsnitt av Veckans omslag så håll ut tills dess och framförallt, läs mycket serier.