Krönikor och åsikter /Nyheter och tips

Den som väntar på något gott…2019

fredag 7 juni, kl 19:48 av 2 kommentarer

Nu i veckan dök det äntligen upp information om Warren Ellis och Jason Howards Trees som legat i träda (ursäkta ordvitsen) sedan augusti 2016. I september kommer den tredje och avslutande arcen ut som en ny titel så istället för Trees #15-19 så får vi Trees: Three Fates #1-5. Här får vi möta en rysk mordutredare som får i uppdrag att lösa ett fall med en död kropp som hittats vid foten av det utomjordiska ”träd” som landade i den avlägsna ryska byn Toska för elva år sedan. ”Police sergeant Klara Voranova, still haunted by that day, has no idea how this murder will change everything – nor what awaits her in the Tree’s shadow.”

Nyheten om att den hett efterlängtade fortsättningen på Trees äntligen är här kommer som ett brev på posten (och då menar jag i uttryckets ursprungliga betydelse) för de senaste veckorna har jag gått och grubblat och muttrat för mig själv över serier som av olika anledningar antingen aldrig dyker upp, trots att de annonserats med pukor och trumpeter, eller pågående serier som helt plötsligt hamnar i något slags becksvart kreativt limbo dit solen aldrig når. För fem år sedan skrev jag ett inlägg som jag döpte till ”Den som väntar på något gott…” och det känns verkligen som att det är dags att göra en liten djupdykning i floden av saknade titlar, som både präglas av en hel del frustration men också positiva nyheter.

JONATHAN HICKMAN

Hickman är hjärnan bakom flera av mina favoritföljetonger från Marvel de senaste åren, såsom Fantastic Four, Avengers, New Avengers och Secret Wars, men han innehar också något slags inofficiellt rekord när det gäller förseningar av egna titlar. East of West (tillsammans med Nick Dragotta) avslutas snart men det är också hans enda pågående titel just nu från Image Comics eftersom hans övriga tre ligger i dvala eller djup sömn och ytterligare en aldrig sett dagens ljus, trots att den annonserats.

The Manhattan Projects (tillsammans med Nick Pitarra) avslutades i november 2014 med #25 och tanken var att den skulle följas av fristående miniserier där vi fick följa de mer eller mindre galna vetenskapsmännens olika öden och äventyr men efter den första, The Manhattan Projects: The Sun Beyond the Stars, som avslutades 2016 har det varit helt tyst.

Vidare har vi The Dying and the Dead (tecknad av Ryan Bodenheim) som var en mycket lovande titel som gick ut starkt med tre riktigt bra nummer 2015, tog en välbehövlig paus för att sedan dyka upp igen 2017 med ytterligare tre nummer för att sedan tystna helt. När vi får se de återstående fyra numren återstår att se men det verkar inte gå någon nöd på Bodenheim som har fullt upp på förlaget Valiant.

Under 2016 hade Hickman dessutom långt gångna planer på sin nya serie Frontier – där han stod både för skrivandet och tecknandet och som han beskrev som: ”Star Trek, but super depressing”, men serien lades i malpåse redan innan örsta numret dök upp, trots att den fanns med i previewskatalogen och allt.

Min sista hopp när det gäller Hickmans titlar på Image stod till den underbara titeln The Black Monday Murders vars sista arc skulle börja i april 2019 och där varje nummer skulle vara på 40 sidor men tecknaren Tomm Coker har tyvärr drabbats av hälsoproblem så återigen smög det sig när det gällde en av mina favorittitlar. Nu har Hickman dessutom fullt upp med nystarten av X-Men (House of X och Powers of X börjar i juli) men jag hyser ändå visst hopp om att få läsa slutet på både The Dying and the Dead och The Black Monday Murders – någon gång i framtiden.

ERIC STEPHENSON

Under Eric Stephensons tid som ansvarig utgivare på Image Comics har förlaget upplevt en guldålder och cementerat sin position som USA:s tredje största serieförlag efter Marvel och DC. En viktig policy som Stephenson drev igenom var att bara ge grönt ljus till nya serier om de i stort sett var helt klara, detta för att ge kunderna (det vill säga läsarna) vad förlaget lovat och för att kunna erbjuda en jämn och behaglig utgivningstakt utan förseningar, ett problem som drabbat alldeles för många titlar på förlaget innan dess och, ironiskt nog, verkar detta även ha drabbat Stephensons två egna titlar på förlaget.

Efter två års frånvaro dök återigen den hyllade Nowhere Men upp i januari 2016 med Dave Taylor som ny tecknare (den fenomenale Nate Bellegarde hade då tvingats lämna serien på grund av hälsoproblem) men med bara ett nummer kvar, Nowhere Men #12, tog det slut. Tre år senare lyser sista numret fortfarande med sin frånvaro och detsamma gäller följaktligen även seriens andra samlingsvolym. Det senaste jag såg av Dave Taylor (2018) var hans illustrationer till serien Fiends of the Eastern Front – 1812 som gick som följetong i brittiska 2000AD.

Samma historia återupprepades med titeln They’re Not Like Us (tecknad av Simon Gane) som legat i dvala sedan oktober 2017 med bara två nummer kvar och fortfarande inga nyheter om när vi får se slutet på serien. Simon Gane har dock inte legat på latsidan utan man kan njuta av hans alster i serien Ghost Tree från IDW som pågår just nu.

BATTLING BOY

Paul Popes formidabla och unika superhjälteserie Battling Boy var som en skänk från ovan när den dök upp 2013 men berättelsen är ingalunda avslutad och väntar fortfarande på en upplösning. Jag fick nytt hopp när First Second publicerade de två numren med Aurora West, som utspelas innan Battling Boy (The Rise of Aurora West (2014) och The Fall of the House of West (2015)), men Pope verkar inte ha gjort mycket efter detta förutom snygga omslag och även om han inte illustrerade böckerna om Aurora West så var det ingen skada skedd eftersom det gav mig möjligheten att första gången stifta bekantskap med den fantastiske David Rubíns alster.

GREG RUCKA

Greg Rucka och Michael Larks härligt dystopiska titel Lazarus är äntligen i full gång med kvartalsutgivning och maxade nummer på 64 sidor men likt Hickman har Rucka också flera titlar som hänger i luften, såsom avslutningen på webbserien Lady Sabre and The Pirates of the Ineffable Aether, Stumptown, Black Magick och The Old Guard. Stumptown kommer dock snart som TV-serie från ABC med Cobie Smulders (Robin Scherbatsky i How I Met Your Mother och Agent Hill i Marvel Cinematic Universe) som Dex Parios och det verkar som att The Old Guard också snart är tillbaka på seriehyllorna, åtminstone om man får tro Amazon som listat The Old Guard, Book Two: Force Multiplied på sin hemsida med 29 december 2020 som utgivningsdatum.

MILKFED CRIMINAL MASTERMINDS

Milkfed Criminal Masterminds är namnet på makarna Matt Fraction och Kelly Sue DeConnicks produktionsbolag och följaktligen hemvist för deras egna serier som Sex Criminals, Pretty Deadly och Bitch Planet. Alla dessa tre titlar väntar på nya storyarcs medan Fraction och DeConnick bägge två jobbar för DC Comics (Jimmy Olsen respektive Aquaman) och dessutom jobbar på TV-produktioner av sina egna serier efter ett exklusivt avtal med Legendary TV. Jag är helt övertygad att vi så småningom får se fortsättningen på både Sex Criminals, Pretty Deadly och Bitch Planet men jag är ännu mer sugen på tre andra serier som funnits på tapeten ända sedan 2015, nämligen Mr. Recidivism, Adventureman och Parisian White.

Mr. Recidivism är en superhjälteserie författad av Fraction och Chip Zdarsky samt tecknad av Annie Wu som vi nog får vänta länge på med tanke på att Wu har fullt upp med sin egen serie Dead Guy Fan Club som snart lär dyka upp hos Image Comics.

Adventureman – som handlar om en tidigare poliskvinna som upptäcker att en fiktiv pulphjälte inte var så fiktiv när det kom till kritan när hon ärver hans mantel – är skapad av Fraction och Terry Dodson och Dodson har helt nyligen publicerat fina skisser från serien på sitt Twitterkonto så jag håller tummarna att den snart kommer ut.

Detsamma gäller DeConnick och Bill Sienkiewiczs kommande serie Parisian White där Sienkiewicz lagt ut flera bilder ur den kommande serien på sitt Twitterkonto. ”The series takes place in this Blade Runnerish 1920’s version of Paris, and it revolves around a murder mystery with an incredibly diverse cast of characters” berättar Sienkiewicz och när den ser dagens ljus återstår men den verkar vara värd att vänta på.

LUDOCRATS

Övriga serier jag väntar på är avslutningen på Daniel Warren Johnsons webbserie Space-Mullet samt fortsättningen på Becky Cloonans Southern Cross, Nick Spencer och Steve Liebers The Fix och avslutningen på Warren Ellis och Declan Shalveys Injection. Den sistnämnda vet jag är på gång tack vare Ellis nyhetsbrev och via Kieron Gillens nyhetsbrev fick jag den här veckan också reda på att den sedan 2015 utlovade serien The Ludocrats (med medförfattaren Jim Rossignol och tecknaren David Lafuente) fortfarande är på gång. Tyvärr har David tvingats lämna projektet men serien har redan en ny tecknare som Gillen inte tänker avslöja namnet på förrän tiden är mogen, det vill säga någon gång 2020.

Har du själv någon serie som du väntar på eller gett upp hoppet om? Hör gärna av dig med en kommentar isåfall.

Kommentarer

  1. Yay för ”Trees”, men väntar fortfarande på att höra om några framsteg med Ellis och Tula Lotays ”Heartless”. Just nu säger skeptikern i mig att vi inte kommer få se mer än teasern från Image Expo när de annonserade den, men hoppet är kvar om än litet.

    Hade helt förträngt ”Parisian White” av någon anledning så blev en glad överraskning nu (även om osäkerheten runt den gör det lite komplicerat hur en ska reagera).

  2. Andreas says:

    ”Heartless” hade jag helt glömt och kan inte minnas att Ellis nämnt den i sitt nyhetsbrev heller på sistone men ska kolla upp. Hade också förträngt flera av Fraction och DeConnicks tidigare annonserade titlar men blev som sagt glatt överraskad att de fortfarande var vid liv.

Skriv ett svar

Intervjuarkiv A-Ö
Intervjuarkiv
Shazams favoriter
Favoriter
Previews Amerika
Previews Amerika
Previews Sverige
Previews Sverige

Nya kommentarer

  • Laddar...