Nyheter och tips

Eisnernomineringar 2021

torsdag 10 juni, kl 22:12 av 0 kommentarer

Nu i veckan släpptes listan över årets nomineringar till Will Eisner Award som är en del av San Diego Comic-Con som äger rum 23-25 juli 2021. Precis som förra året blir festivalen digital under rubriken Comic-Con@Home och Eisner-galans prisutdelning blir också ett digitalt evenemang men 2022 räknar arrangörerna med att det ska vara ”business as usually”.

Årets nomineringslista innehöll som vanligt en gottepåse av redan lästa eller kommande läsprojekt för egen del plus en mängd tips på titlar jag kommer att plocka upp. När det gäller titlar med flest nomineringar så leder The Department of Truth (Image Comics) som fick fyra nomineringar: Best Continuing Series, Best New Series, Best Writer (James Tynion IV) och Best Lettering (Aditya Bidikar). Decorum (Image Comics) nominerades i kategorierna Best Limited Series, Best Writer (Jonathan Hickman) och Best Cover Artist (Mike Huddleston) medan Gideon Falls (Image Comics) nominerades i kategorierna Best Continuing Series, Best Writer (Jeff Lemire) och Best Coloring (Dave Stewart). Gene Luen Yang fick fem nomineringar: tre för Dragon Hoops (Best Publication for Teens, Best Reality-Based Work och Best Writer/Artist) och två för Superman Smashes the Klan (Best Publication for Kids och Best Adaptation). Bland nominerade titlar som jag redan recenserat hittade jag också FANGS av Sarah Andersen, The Loneliness of the Long-Distance Cartoonist av Adrian Tomine samt Derf Backderfs Kent State: Four Dead in Ohio som jag läst på svenska från Kaunitz-Olsson.

Bland de nominerade titlarna som jag kommer att plocka upp hittar vi Stillwater (Image Comics) av Chip Zdarsky och Ramón K Pérez; Far Sector (DC) av N. K. Jemisin and Jamal Campbell (DC); Strange Adventures (DC) av Tom King, Mitch Gerads och Evan “Doc” Shaner; Superman’s Pal Jimmy Olsen (DC) av Matt Fraction och Steve Lieber; We Live (AfterShock Comics) av Inaki Miranda och Roy Miranda; Killadelphia (Image Comics) av Rodney Barnes och Jason Shawn Alexander samt We Only Find Them When They’re Dead (BOOM! Studios) av Al Ewing och Simone Di Meo.

Graphic Novel – New är en av mina favoritkategorier där man hittar Pulp (Image Comics) av Ed Brubaker och Sean Phillips men också mycket annat trevligt: The Book Tour (Top Shelf) av Andi Watson är en kafkaartad berättelse om en bokturné som förvandlas till en mardröm. Dragman (Metropolitan) av Steven Appleby handlar om en man som får superkrafter när han tar på sig kvinnokläder och räddar London, men kanske mest sig själv. I Flake (Jonathan Cape) av Matthew Dooley utkämpas en episk kamp mellan två konkurrerande verksamheter inom glassbranschen i den idylliska kustorten Dobbiston. I The Labyrinth (Abrams) av Ben Argon får vi ta en titt på Jean-Paul Sartres filosofi i serieformat samt Paul at Home (Drawn & Quarterly) av Michel Rabagliati som är en intim skildring av ensamhet och förgänglighet vid livets middagshöjd.

I Best Adaption from Another Medium, en annan av mina favoritkategorier, hittar vi Gene Luen Yangs Superman Smashes the Klan men också andra godbitar: I Constitution Illustrated (Drawn & Quarterly) presenterar R. Sikoryak den amerikanska konstitutionen med hjälp av ett pärlband av ikoniska figurer från amerikansk populärkultur. Efter sin Eisner-prisade version av Octavia E. Butlers Kindred (Blodsband, Epix) tolkar Damian Duffy och John Jennings nu den visionära framtidsvisionen Parable of the Sower av samma författare. David Vandermeulen och Daniel Casanaves har gjort en serieversion av Yuval Noah Hararis bestseller Sapiens: A Graphic History: The Birth of Mankind, vol. 1 och Ryan North och Albert Monteys bjuder på en adaption av Kurt Vonneguts klassiker Slaughterhouse-Five.

De två senare titlarna är också Sverigeaktuella eftersom de ges ut av Natur & Kultur respektive Kartago under hösten 2021 och när vi ändå är inne på Sverige så lyckades Moa Romanova knipa en nominering i kategorin Best U.S. Edition of International Material för Goblin Girl: Fantagraphics utgåva av Romanovas bokdebut Alltid fucka upp. Mycket trevligt!!!

Hela listan hittar ni här.

Skriv ett svar

Intervjuarkiv A-Ö
Intervjuarkiv
Shazams favoriter
Favoriter
Previews Amerika
Previews Amerika
Previews Sverige
Previews Sverige

Nya kommentarer

  • Laddar...