Nyheter och tips

Will Eisner Awards 2021

lördag 24 juli, kl 23:01 av 0 kommentarer

Lördag 24 juli var det dags att sätta alarmet på kl. 04:00 för då släpptes den förinspelade prisceremonin av 2021 års upplaga av Will Eisner Award. Precis som förra året var röstskådespelaren Phil LaMarr värd för evenemanget och flera av mina förhandsfavoriter vann priser men galan bjöd också på en mycket glad överraskning för svensk del.

Serieskaparen som knep flest statyetter var Gene Luen Yang med tre Eisner Awards: Superman Smashes the Klan (Best Publication for Kids och Best Adaptation from Another Medium) och Dragon Hoops (Best Publication for Teens) och det är hög tid att jag recenserar Dragon Hoops eftersom den även vann en Harvey Awards förra året i kategorin Book of the Year.

Flera kreatörer och titlar belönades med två priser, såsom Ed Brubaker för Friday (Best Digital Comic, tillsammans med Marcos Martin) och Pulp (Best Graphic Album–New, tillsammans med Sean Phillips); Matt Fraction och Steve Lieber för Superman’s Pal Jimmy Olsen (Best Limited Series och Best Humor Publication); Simon Hanselmann för Best Graphic Album–Reprint (Seeds & Stems) och Best Webcomic (Crisis Zone) som getts ut på svenska av Lystring Förlag med titeln KrislägeJunji Ito för Remina (Best U.S. Edition of International Material—Asia och Best Writer/Artist); Stan Sakai för Usagi Yojimbo (Best Continuing Series och Best Lettering); Adrian Tomine för The Loneliness of the Long-Distance Cartoonist (Best Graphic Memoir och Best Publication Design) samt äkta paret Michael och Laura Allred som vann var sin Eisner Award (Best Penciller/Inker or Penciller/Inker Team respektive Best Coloring).

Bland övriga vinnare vill jag uppmärksamma Kent State – Four Dead in Ohio av Derf Backderf (Best Reality-Based Work, utgiven på svenska 2020 av Kaunitz-Olsson), James Tynion IV (Best Writer för Something Is Killing the Children, Wynd, Batman, The Department of Truth och Razorblades) samt årets härligaste skräll, nämligen svenska Moa Romanovas vinst i kategorin Best U.S. Edition of International Material för Goblin Girl (Fantagraphics). Stort grattis och hela listan kan ni hitta här.

Skriv ett svar

Intervjuarkiv A-Ö
Intervjuarkiv
Shazams favoriter
Favoriter
Previews Amerika
Previews Amerika
Previews Sverige
Previews Sverige

Nya kommentarer

  • Laddar...