Nyheter och tips /Recensioner

Shazam läser: Eisnernomineringar

tisdag 19 juli, kl 00:36 av 0 kommentarer

Fredagen 22 juli presenteras vinnarna av årets Eisner Awards vid en gala som är en del av San Diego Comic-Con och likt tidigare år kommer jag ställa klockan tidigt på lördagsmorgonen för att följa evenemanget live. Alexander har tidigare recenserat flera av de nominerade titlarna, såsom Monsters av Barry Windsor-Smith, Destroy All Monsters: A Reckless Book av Ed Brubaker och Sean Phillips, The Strange Death of Alex Raymond av Dave Sim och Carson Grubaugh, Beta Ray Bill: Argent Star av Daniel Warren Johnson, Supergirl: Woman of Tomorrow av Tom King och Bilquis Evely, Not All Robots av Mark Russell och Mike Deodato Jr. samt Ultramega av James Harren och nu är det min tur att dra mitt strå till stacken med ett halvdussin titlar jag läst under våren och de senaste veckorna.

BUBBLE
Manus: Jordan Morris och Sarah Morgan
Illustration: Tony Cliff
Förlag: First Second

Nominerad i kategorierna Best Humor Publication och Best Adaptation from Another Medium.

Betyg: 3

I Bubble får vi möta invånarna i Fairhaven, en stad innesluten i en bubbla mitt ute i en brutal ödemark befolkad av läskiga monster. Här bor Morgan, född i ödemarken men uppväxt i Fairhaven, som har ett skönt vardagskneg och ett anspråkslöst sidojobb där hon dödar monster som tagit sig in i staden. Hennes rumskompis och bästa vän Annie tillverkar sedan psykedeliska droger av monstrets kroppsvätskor. Allting är frid och fröjd, enda tills budkillen Mitch råkar bli biten av ett monster i Morgans lägenhet vilket ger honom märkliga krafter och när hennes arbetsgivare dessutom lanserar en app som gör det möjligt för vem som helst att bli en monsterjägare så blir livet allt mer komplicerat för Morgan.

Bubble är från början en podcast som blivit seriebok och det finns även planer på en animerad TV-version. Skön blandning av modern satir över gigekonomin, fart och fläkt i klassisk äventyrsanda, rejält med knas och drifter med bland annat bokklubbsmammor och hipsters.

CYCLOPEDIA EXOTICA
Manus/Illustration: Aminder Dhaliwal
Förlag: Drawn & Quarterly

Nominerad i kategorin Best Humor Publication

Efter succén med Woman World har Aminder Dhaliwal skapat en ny värld där cykloper lever sida vid sida med oss ”vanliga” två-ögda människor. Cykloperna blir här en metafor för flera former av förtryck och marginalisering, såsom ras, sexualitet eller funktionsvariation, och vi får följa några individer i deras kamp för att leva ett ”normalt” liv.

Precis som Woman World så gick Cyclopedia Exotica som en följetong på Dhaliwals Instagramkonto och även om jag gillar konceptet med en grupp individer från fantastikens värld som tvingas kämpa för att passa in i normen hos människan så haltar upplevelsen. I Woman World blev berättelserna ständigt längre och bättre tecknade vilket gjorde den magisk medan Cyclopedia Exotica lider av en rapsodisk och osammanhängande handling samtidigt som världsbygget och tecknandet redan är på plats. Den får trots detta en stark rekommendation och är väl värd att utforska.

Betyg: 3

SEEK YOU: A JOURNEY THROUGH AMERICAN LONELINESS
Manus/Illustration: Kristen Radtke
Förlag: Pantheon/Penguin Random House

Nominerad i kategorin Best Reality-Based Work.

I sitt debutverk Imagine Wanting Only This (2017) – lika mycket en dokumentär som självbiografisk betraktelse – skildrar serieskaparen Kristen Radtke övergivna platser i världen och inte minst människorna som blivit kvar. I hennes nya verk Seek You: A Journey Through American Loneliness får vi ta en närmare titt på den tysta epidemin vars effekter man kan skönja även i vårt avlånga land: Ensamheten. I en fotorealistisk stil med begränsad färgskala får vi följa med på en innehållsrik betraktelse över människans längtan efter sammanhang och närhet men där avståndet mellan oss ständigt växer.

Med en fast och värmande hand guidas vi genom uppfinningen av burkskrattet, exil som bestraffning, myten om den ensamma cowboyen, telefontjänsten Silver Line, prinsessan Diana, betald platonisk beröring, robotar i äldreomsorgen och mycket mer. Framförallt kommer jag minnas skildringen av Harry Harlows brutala isolationsexperiment med apor som rör upp många tankar och känslor. En mycket bra och viktig bok.

Betyg: 5

SAVE IT FOR LATER: PROMISES, PARENTHOOD, AND THE URGENCY OF PROTEST
Manus/Illustration: Nate Powell
Förlag: Abrams ComicArts

Nominerad i kategorin Best Graphic Memoir.

Nate Powell, som bland annat tecknat den prisbelönade March-trilogin författad av kongressledamoten John Lewis, var en av många amerikaner som genomgick en existentiell kris efter valet 2016 då Donald Trump blev USA:s 45:e president. Som förälder till två döttrar – i boken tecknade som oskuldsfulla antropomorfa enhörningar – bestämde han sig tidigt för att visa dem värdet och vikten av aktivism mot systematisk rasism, white supremacy och de brutala följderna av pandemin som kom att prägla landet under Trumps ämbete. ”We all march now or else we’ll have no choice but to march later”. Han beskriver smärtan han kände när han skulle berätta för äldsta dottern varför Hillary Clinton förlorade, redogör för symboler som kidnappats av högerextremistiska paramilitära organisationer (såsom den berömda Punisher-dödskallen) men också vikten av fiktiva och riktiga hjältar (i boken symboliserade av Lynda Carter som Wonder Woman och Nates vän och idol John Lewis). Tonen är allvarlig och innerlig och ger samtidigt hopp om en ljusare framtid för ett land som delvis lamslagits av starka politiska motsättningar en längre tid.

Betyg: 4

THE SECRET TO SUPERHUMAN STRENGTH
Manus/Illustration: Alison Bechdel
Förlag: Mariner Books

Nominerad i kategorierna Best Graphic Memoir och Best Writer/Artist.

Alison Bechdels tredje självbiografiska serieroman efter de hyllade Fun Home och Are You My Mother? handlar om hennes passion för fysisk träning i alla dess former men också hur denna träning varit ett verktyg för att smälta samman kropp och själ till en helhet. Bechdel fyllde 60 år under första pandemiåret då hon färdigställde boken och hon tar oss med på en personlig exposé genom decennierna där hon utforskar allt du kan tänka dig i träningsväg men parallellt med detta får vi också lära känna historiska tänkare och författare som påverkat henne på resan, bland annat transcendentalister som Ralph Waldo Emerson och Margaret Fuller, författarna Samuel Coleridge och William Wordsworth men också Beatnik-författaren Jack Kerouac och radikalfeministen Adrienne Rich.

Beskrivningen må låta som en hjälp-till-självhjälpbok eller ytterligare en i raden av ultimata träningsböcker men den är mycket mer än så. Bechdels entusiastiska berättarröst och härliga illustrationer tar oss med på en mycket läsvärd och fängslande livsresa, fylld av självinsikt och mycket ironi där hon försöker hitta svaret på den komplicerade filosofiska frågan: Vad gör vi med våra liv?

Betyg: 5

GEORGE ORWELL’S 1984: THE GRAPHIC NOVEL
Illustration: Fido Nesti
Förlag: Mariner Books

Nominerad i kategorin Best Adaptation from Another Medium.

De sista åren av sitt liv tillbringade George Orwell på en avlägsen gård på ön Jura i Skotska Hebriderna där han färdigställde sitt mästerverk 1984 samtidigt som han kämpade mot tuberkulosen som slutligen tog hans liv 1950. Det går knappast att överskatta den betydelse boken fått för eftervärlden med sådana ikoniska begrepp som ”nyspråk”, ”tankepolis”, ”Storebror ser dig”, med mera, och år 1984 läste den brasilianske serieskaparen Fido Nesti Orwells dystopiska klassiker och blev som flera andra läsare starkt påverkad av denna mardrömslika skildring av det ultimata övervakningssamhället där individens förmåga att tänka fritt och kritiskt raderats till ett minimum.

I en gråbrun färgskala får vi följa tjänstemannen och partimedlemmen Winston Smiths monotona vardag på Sanningsministeriet, hans tankar om uppror och det slutliga förgörandet av alla hans planer på en ny och bättre värld. Nestis adaption av 1984 är mycket noggrann och välgjord och visar hur viktig Orwells bok är än idag när människor lever i parallella verkligheter och ”nyspråk” som ”fake news” och ”militär specialoperation” blivit vardagsmat.

Betyg: 5

Skriv ett svar

Intervjuarkiv A-Ö
Intervjuarkiv
Shazams favoriter
Favoriter
Previews Amerika
Previews Amerika
Previews Sverige
Previews Sverige

Nya kommentarer

  • Laddar...