Film /Recensioner

The Spirit

onsdag 6 maj, kl 14:20 av 4 kommentarer

thespiritposterSerietidningslegenden Will Eisners skapelse Denny Colt, också känd som The Spirit, debuterade i Spirit Section #1 i juni 1940 och har sedan dess varit en mycket populär karaktär. I alla fall på andra sidan pölen, här i Sverige är det nog inte många som känner till karaktären. Själv erkänner jag villigt att jag i stort sett har noll koll på The Spirit. Så det var ganska förutsättningslöst som jag satte mig ner för att titta på Frank Millers långfilmatisering av The Spirit.

Jag tänker inte ge mig in i att försöka förklara handingen, eller i vart fall det som verkar vara handling i den här soppan, eftersom det skulle vara att ge den för mycket cred. The Spirit verkar vilja vara någon sorts film noir med mycket skuggor, femme fatales, 30-tals miljöer och berättarröst. Men här finns också moderna företeelser som mobiltelefoner och datorer, vilket känns helt fel. Lägg därtill en scenografi som mer känns som Sin City 2 än något annat och du har ett riktigt bottennapp.

Med tanke på spådespelare som Samuel L. Jackson, Eva Mendes, Scarlett Johansson, m.fl. så borde nivån på skådespeleriet vara betydligt högre än vad det är, men det är precis vad det inte är. Förmodligen beror det på att manuset redan från början aldrig var särskilt bra, men på flera ställen i filmen urartar nästan i fars och dessutom är det överspel så det svänger om det från alla inblandade.

Nej, ett gott råd till er alla. Håll er borta från den här filmen. För det här helt klart den sämsta filmen baserad på en serietidning som jag överhuvudtaget. Det blir en väldigt svag 2 i betyg till The Spirit, mest på grund av att filmen på några ställen är rätt snyggt filmad. Annars så finns det inte mycket att hurra för här.

Betyg: 2-/5

Betyg: 2-/5

Kommentarer

 1. Jonas says:

  Minns att The Spirit gick som andraserie i svenska Fantomen på 80-talet. Mitt lågstadiejag gillade den inte, så jag litar på mitt omdöme och undviker den än idag.

 2. christus says:

  Serien spirit är jäkligt bra men den här har jag inte orkat bry mig om ens
  Sen har jag aldrig riktigt varit helt förtjust i Frank Miller…

 3. Mikke says:

  The Spirit är en underbar serie, och jag tror nog att det är ganska många som känner till den ändå i Sverige – förutom att den gick i Fantomen har den bland annat utgetts i samlingsalbum å Alvglans. Men om man är yngre än jag (någonstans under 36…) så har man kanske missat alltihopa.

  Filmen kommer jag dock nog aldrig att se.

 4. David says:

  Har faktiskt inte sett The Spirit ännu, men att den skulle vara sämre än filmer som t.ex. Aliens vs Predator 2 har jag väldigt svårt att tro, för det är nog inte ens ens möjligt 🙂

Skriv ett svar

Intervjuarkiv A-Ö
Intervjuarkiv
Shazams favoriter
Favoriter
Previews Amerika
Previews Amerika
Previews Sverige
Previews Sverige

Nya kommentarer

 • Laddar...