Recensioner

StormWatch, vol 1: Force of Nature

måndag 8 juni, kl 14:02 av 3 kommentarer

stormwatchforceDags för ett rätt så rejält hopp bakåt i tiden. 10 år bakåt närmare bestämt. 1999 gavs första volymen av Warren Ellis version av StormWatch ut (samlandes #37-42), och då jag nu i helgen hittade den i en boklåda för en billig penning så kändes det nästan dumt att inte slå till. Jag gillar ju det mesta jag läst av Ellis och har fortfarande en nostalgisk hatkärlek till 90-talets superhjälteserier från Image Comics och dess avkommor. Köpte faktiskt StormWatch #1 när det gavs ut 1993, tillsammans med en hel massa andra serier som inte lyckades överleva millennieskiftet. Kanske borde plöja igenom 90-talskassen i garderoben och köra lite retrorecensioner på det, vad tror ni om det?

stormwatch_40Hur som helst, det är inga större problem att se hur (skrämmande) lång tid 10 år egentligen är när jag tänker tillbaka på hur jag själv var på den tiden – jag bodde hemma, körde nattskift och lyssnade i princip bara på NiN. Inget fel med det i och för sig, men det är inte riktigt så jag jobbar idag. Med detta i åtanke är det intressant att se hur väl den här samlingen faktiskt åldrats under samma tid. Visst, tecknarstilen kan ibland kännas rätt tidstypisk för serier utgivna av Image, Top Cow och Wildstorm under slutet av 90-talet, men själva berättandet känns hyggligt i fas med de serier som ges ut idag. Warren Ellis tar StormWatch i en helt egen ny riktning och genomför redan i första numret ett gäng radikala förändringar, både gällande karaktärer och tonalitet. En del får skrivbordstjänst och ett helt gäng får sparken till förmån för en trio nykomlingar – Jenny Sparks, Jack Hawksmoor och Rose Tattoo – vilka känns igen för den som läst The Authority (som då alltså är Ellis fristående och makalösa upptrappning av just StormWatch). StormWatch må blekna en hel del i jämförelse med The Authority, men i det stora hela så bjuder Ellis och co på ett intressant upplägg med spännande intrig.

Sammanfattningsvis, StormWatch: Force of Nature står sig väl i jämförelse med dagens utbud både när det kommer till illustration och berättande, men jag tror att serien gör sig allra bäst för oss som har lite koll på Image/WildStorm i allmänhet och på The Authority i synnerhet. Väl värt reapriset var det hur som helst, men jag tror att jag knep sista exemplaret.

Manus: Warren Ellis
Illustration: Tom Raney, Pete Woods, Michael Ryan
Förlag: Wildstorm
Betyg: 3/5

Kommentarer

  1. Jag var inte så förtjust i detta album (http://www.piruett.se/2008/01/15/min-asikt-om-warren-ellis-stormwatch-force-of-nature/) men jag är å andra sidan en ganska neggig person. 🙂

  2. Ferdinand says:

    Rätt djup analys.

  3. Jag har alltid sett mig själv som en stor tänkare.

Skriv ett svar

Intervjuarkiv A-Ö
Intervjuarkiv
Shazams favoriter
Favoriter
Previews Amerika
Previews Amerika
Previews Sverige
Previews Sverige

Nya kommentarer

  • Laddar...