Recensioner

Guardians of The Galaxy vol. 1: Legacy

torsdag 18 juni, kl 08:20 av 6 kommentarer

guardians-of-the-galaxy-legacyHallå! Har du läst Marvels kosmiska rymdsåpor Annihilation och Annihilation: Conquest? Om du gjort det så bör du ha hygglig koll på vilka karaktärer som senare kommer att ingå i Dan Abnetts och Andy Lannings Guardians of The Galaxy, och du bör även vara sugen på att läsa Legacy som samlar de sex första numren av serien. Om du inte har läst Annihilation-eventen så tycker jag att du först ska kolla in mina utlåtanden (här, här, här, här och här) och sedan beställa alla volymer från valfri seriehandlare snarast möjligt. Du kommer inte att ångra dig. Hur som helst, nog med reklam för Annihilation och raskt över till dess fristående spinoff – Guardians of The Galaxy.

guardians-of-the-galaxy-1-previewGuardians of The Galaxy är snabbt förklarat Star-Lords försök att sätta ihop ett galaktiskt swat-team för att i ett tidigt skede bekämpa och undvika kosmiska katastrofer à la Annihilation. Det smått brokiga teamet består till en början av Adam Warlock, Drax the Destroyer, Gamora, Groot, Mantis, Phyla-Vell, Rocket Raccoon och Cosmo the Spacedog, vilka snart får tillökning i form av Major Victory, som visar sig vara grundaren av de ursprungliga Guardians of The Galaxy från en parallell framtid. Ja, det blir lite alternativa verkligheter och tidsparadoxer i den här serien, men Abnett och Lanning hanterar det med finess, och lyckas trots komplexa tvister och många trådar hålla det både logiskt, intelligent och humoristiskt.

Det bästa med GoTG är, förutom Paul Pelletiers grymma illustrationer, den dynamik som finns mellan seriens extremt mixade karaktärer. Tvättbjörnen Rocket och trädsnubben Groot (som allt som oftast mest bara säger I AM GROOT) måste ju vara en av serievärldens skummaste duor någonsin, men trots att karaktärerna i sig är rätt bisarra så blir det aldrig fånigt eller överdrivet. Hela serien är faktiskt lite så, smått bisarr men aldrig riktigt över gränsen. Snyggt balanserat med andra ord. Sammanfattningsvis, GoTG är i skrivande stund en av mina personliga favoritserier, och tack vare att den här första volymen till största del ligger utanför (eller iallafall i utkanten av) Marvels vanliga kontinuitet så kan jag rekommendera den till i princip alla som gillar snygga och underhållande actionserier. Fyra tidsparadoxer av fem möjliga.

gotg_legacy

Manus: Dan Abnett & Andy Lanning
Illustration: Paul Pelletier
Förlag: Marvel
Betyg: 4+/5

Kommentarer

  1. Thomas Fels says:

    En härlig serie! Rymden har aldrig varit skojigare och mer dramatisk på samma gång! Det tog ett tag att komma in i den, men det var det värt. Det är en historia som kastar sig fram och tillbaka i tid och rum, men som du säger så håller man samman historien på nåt sätt. Manusskrivarna är listiga och finurliga! Och som sagt är det snyggt tecknat också. Jag hoppas vi får se medlemmar ur de ursprungliga GotG dyka upp i tidningen snart.

  2. Tomb says:

    ”En härlig serie! Rymden har aldrig varit skojigare och mer dramatisk på samma gång! ”

    Va? Inte läst de senaste månadernas Green Lantern / Green Lantern Corps alltså?

  3. Thomas Fels says:

    Nä. Berätta!

  4. […] Edit: Hade glömt min egen recension av volym 1. Den finns visst här. […]

  5. […] den i lådan var att jag upptäckte att det är (nya favoriten) Paul Pelletier från bland annat Guardians of The Galaxy som tecknat serien. Pelletiers stil påminner mig om en modernare variant av Alan Davis, som du som […]

  6. […] och tipsar om våra Guardians of The Galaxy-recensioner för de som vill beta mer om get gänget: Volym 1, Volym 2 och Volym […]

Skriv ett svar

Intervjuarkiv A-Ö
Intervjuarkiv
Shazams favoriter
Favoriter
Previews Amerika
Previews Amerika
Previews Sverige
Previews Sverige

Nya kommentarer

  • Laddar...