Recensioner

Annihilation vol. 1

fredag 3 oktober, kl 23:39 av 1 kommentar

Volym 1 av samlingen/rymdeposet Annihilation, skriven av Keith Giffen (du vet snubben som skapade Lobo, men mer om honom någon annan gång), landade i min brevlåda i förra veckan, så det är väl inte mer än rätt att jag bjuder på någon sorts recension. Utan att avslöja för mycket av själva storyn så kretsar handlingen kring en handfull av Marvels något mer anonyma rymdkaraktärer – närmare bestämt Nova, Drax The Destroyer, Ronan The Accuser (som jag bloggat om tidigare), Super-Skrull, Quasar och Silver Surfer.

I denna första volym får vi främst följa Drax (som skrotat sitt forna epitet The Destroyer) och rymdsnuten Nova, som efter att ha blivit totalt överkörda av en intergalaktisk förstörelsearmada teamar upp med Quasar (självutnämnd beskyddare av universum) för att 1) klura ut vad som egentligen händer och 2) starta upp en sorts galaktisk motståndsrörelse. Övriga karaktärer gör endast kortare gästspel i den här volymen, så jag antar (och hoppas) att de får mer utrymme i kommande samlingar. I all korthet så håller vår del av universum på att totalt mosas av en till synes övermäktig invasionsstyrka från The Negative Zone, och ovan nämnda karaktärer drabbas alla av detta på olika sätt.

Personligen så tycker jag att Annihilation som story känns väldigt fräsch i jämförelse med många andra amerikanska serier, som ju i ärlighetens namn oftast går ut på att Välkänd Hjälte X måste slåss mot Välkänd Skurk Y. I och för sig inget större fel med det, då både du och jag anser det vara ett vinnade recept, men Annihilation lyckas skapa ett större, låt oss kalla det galaktiskt, perspektiv, och dammar på ett väldigt effektivt vis av, kopplar samman och framförallt nyanserar ett gäng karaktärer som, enligt mig, tidigare inte alls fått det utrymme de faktiskt förtjänar.

Det enda jag kan störa mig något på i denna inledande volym – av 3 – är det något spretiga grafiska intrycket, då de olika episoderna i samlingen är tecknade av flera artister med olika stilar, men i och med att alla håller hög klass så är det inget som egentligen sabbar helhetsintrycket. För min del är volym 2 och 3 av Annihilation givna köp. Det borde de vara för dig också.

Manus: Dan Abnett, Keith Giffen & Andy Lanning
Illustration: Mitch Breitweiser, Scott Kolins & Kev Walker
Tusch: Rick Magyar & Ariel Olivetti
Färgläggning: June Chung & Brian Reber
Förlag: Marvel Comics
Betyg: 4/5

Kommentarer

  1. […] du inte har läst Annihilation-eventen så tycker jag att du först ska kolla in mina utlåtanden (här, här, här, här och här) och sedan beställa alla volymer från valfri seriehandlare snarast […]

Skriv ett svar

Intervjuarkiv A-Ö
Intervjuarkiv
Shazams favoriter
Favoriter
Previews Amerika
Previews Amerika
Previews Sverige
Previews Sverige

Nya kommentarer

  • Laddar...