Recensioner

Superman: Up, Up and Away!

fredag 26 september, kl 19:00 av 0 kommentarer

Det här måste ju vara stålis-skeptikerns värsta mardröm. Superman, redan från början serievärldens helyllekalsong numero uno. Här utan det enda och allenaste som gör honom till något annat än en präktig mammas gosse som aldrig svär eller går och lägger sig utan att borsta tänderna – sina krafter. (Kolla t ex här, Jonas jag tittar på dig. Clark jamsar om sin nyfunna superkraft; att vara människa. Kväljningar?) Skämt åsido, mannen av stål har alltså efter Infinite Crisis förlorat sina krafter och får nu lita till sin list, samt hjälp från diverse superkompisar i den händelse han skulle råka ut för trubbel. Han ägnar sig dock mest åt att skriva briljanta artiklar för Daily Planet och att softa med frugan Lois. På det hela taget verkar han vara rätt nöjd med livet som glasögonorm på heltid. Lex Luthor däremot, har helt andra planer. Nyss frikänd från en diger lista åtalspunkter och nu bittrare än någonsin, har han kommit över en större mängd kryptonit samt ett slagskepp från Supermans hemplanet. Han ämnar trycka till vår blå/röde hjälte en gång för alla.

Kan inte skryta med att ha läst speciellt mycket DC sedan slutet av 80-talet. Då när det begav sig hade jag dock stort nöje av både ”The Man of Steel” av John Byrne, ”Justice League International” av DeMatteis, och kanske framförallt Frank Millers ”The Dark Knight Returns” och ”Year One”, samtliga publicerade i dåtidens svenska tidningar. I ett försök att bättra mig har jag nu beställt ”All Star Superman” (hardcover) och lite Green Lantern, närmare bestämt ”Rebirth” och första volymen av ”Sinestro Corps War”. (Tips på fler intressanta DC-titlar emottages tacksamt) I väntan på att The Book Depository skall leverera, knep jag ”Up, up and away” på mitt lokala bibliotek. Valde den helt på måfå och det känns som att det faktiskt blev oväntat lyckat. Superman mot Lex Luthor, ett gigantiskt vapen som hämtar sin kraft från kryptonit – kan det bli mer Stålmannen än så? Perfekt för mig som varit borta från serien ett bra tag. Plus i kanten för gästspel av Supergirl, Green Lantern, Hawkgirl med flera. Gillar när man känner att historien utspelar sig i ett större universum. På skurkfronten är det inte sämre ställt, förutom Lex träffar vi gamla godingar som Metallo, Neutron och Bloodsport, en robotversion av Toyman (som är rätt rolig), samt ett gäng för mig nya bekantskaper som Radion, Livewire, Silver Banshee, Hellgrammite och Riot.

Terry Dodsons cover art gillar jag inte speciellt mycket. Jag anför Action Comics #840 som bevis ett bra exempel, ett omslag där Superman ser katastrofalt muppig ut. Mest som någon slags alv. Och just sagda omslag väljer de såklart som cover till hela traden. Ja ja… Pete Woods däremot gillar jag desto mer. Hans styrka ligger kanske inte i närbilder av ansikten, de kan emellanåt kännas lite döda. Kolla här t ex, till vänster Lois, till höger en Real Doll. Eller var det tvärtom? Läskiga ögon. Detta uppvägs dock av hans känsla för anatomisk tyngd och kraft, kombinerad med storslagna, närmast cinematiska wide shots. Sista länken där, det kryptoniska slagskeppet, den bilden kan jag titta på hur länge som helst. Mmm…

Manus: Kurt Busiek & Geoff Johns
Illustration: Renato Guedes & Pete Woods
Tusch: Renato Guedes & Pete Woods
Färgläggning: Brad Anderson & Renato Guedes
Förlag: DC Comics
Betyg: 3/5

Skriv ett svar

Intervjuarkiv A-Ö
Intervjuarkiv
Shazams favoriter
Favoriter
Previews Amerika
Previews Amerika
Previews Sverige
Previews Sverige

Nya kommentarer

  • Laddar...