Recensioner

Gravel vol. 1: Bloody Liars

tisdag 23 juni, kl 11:03 av 2 kommentarer

gravel_2Det känns som att jag sakta men säkert är på väg att arbeta mig igenom precis allt som Warren Ellis författat. Visst, allt han gjort kanske inte är 100% guld och gröna skogar, men han levererar allt som oftast riktigt bra grejer och håller överlag en väldigt hög lägstanivå. Så, med förhoppning om fortsatt stabil leverans från Ellis så köpte jag på vinst och förlust Gravel vol. 1: Bloody Liars som samlar #0-7 av skräckserien Gravel.

I Gravel får vi följa William Gravel som tidigare figurerat i Ellis serier Strange Kiss, Stranger Kisses och Strange Killings (som jag har noll koll på, någon som vet om det är något att ha?). William Gravel är en härdad och smått desillusionerad surkart klassad som Combat Magician, vilket snabbt förklarat är en elitsoldat inom brittiska SAS (Special Air Service) som mixar militärträningen med svart magi. Han har tidigare varit en av sju medlemmar i Minor Seven, som är ”Britain’s great Occult Detectives” (ingen aning om vad de pysslar med faktiskt, förutom att de trollar), men har i den här seriens inledning dödförklarats och ersatts av någon wannabe som kommit över en extremt kraftfull magisk skrift, the Sigsand Manuscript, och delat upp den i sex delar bland gruppens medlemmar. Gravel blir såklart inte nöjd över att ha blivit ersatt och anar att Minor Seven kommer att göra något fuffens med de krafter som the Sigsand Manuscript innebär. Lösningen blir därmed att Gravel med hjälp av vapen, svart magi och dåligt humör systematiskt börjar ta sig an medlemmarna en efter en i jakt på skriftdelarna, inte sällan med resultatet att han blir så illa tvungen att ha ihjäl dem. Otur.

gravel_1Som karaktär och serie sett känns Gravel rätt mycket som en mix av Punisher och Hellblazer, vilket då blir en härdad krigsveteran med ockulta kopplingar som inte drar sig för att permanent göra sig av med de som kommer i vägen. Djupare än så är det egentligen inte, men för min del så funkar blandningen av militär stridskonst och svart magi riktigt bra, och som rent underhållningsvåld sett så är Gravel riktigt bra. Handlingsmässigt så kan dock dock Gravel kännas rätt så oinspirerande. I princip varje nummer följer en mall där Gravel letar upp en medlem i Minor Seven följt av en hel massa fightande och trollande lite fram och tillbaka. Detta repeteras sedan tills den här första samlingen är slut. Lite som ett TV-spel alltså, med svårare bossar ju längre man kommer i handlingen. Tecknarmässigt så är Gravel helt ok, det är passande mörkt och dystert i linje med seriens atmosfär, men det är inget som utmärker sig på något sätt. För att summera lite snabbt så är Gravel vol. 1: Bloody Liars en helt ok serie, särskilt för de som gillar action men som inte är helt såld på superhjältar. Det är långt ifrån Ellis bästa, men som jag nämnde tidigare, hans lägstanivå är väldigt hög.

Manus: Warren Ellis & Mike Wolfer
Illustration: Raulo Caceres, Oscar Jimenez
Förlag: Avatar Press
Betyg: 3/5

Kommentarer

  1. Petter says:

    Jag har läst Strange Killings. Den handlar om ett fängelseupplopp.
    Mycket våld och avhuggna penisar och svordomar.
    Tillhör den lättviktigare delen av Ellis ouvre. Men är rätt underhållande för stunden.

  2. Jocke says:

    Jag gillade strange kiss, men sen har jag av någon anledning inte läst något mer.
    Stragen Kiss har lite av ”kan man verkligen göra sånna här serier” känslan som jag tyckte att Warren Ellis var sjukt bra på förut. Den känslan fick jag inte av DR Slepless, vilket var den senaste Ellis serien jag köpte, men det kanske bara var en engångshändelse.

Skriv ett svar

Intervjuarkiv A-Ö
Intervjuarkiv
Shazams favoriter
Favoriter
Previews Amerika
Previews Amerika
Previews Sverige
Previews Sverige

Nya kommentarer

  • Laddar...