Recensioner

100 Bullets vol. 1: First Shot, Last Call

onsdag 26 augusti, kl 12:00 av 2 kommentarer

100bullets1Ditt liv befinner sig på den absoluta botten när en okänd man ger dig en attachéväska innehållande otvetydliga bevis för en persons skuld för den situation du just nu befinner dig i tillsammans med en pistol och 100 kulor ospårbar ammunition. Vad skulle du göra? Skulle du kunna motstå frestelsen till hämnd och använda det ”Get-out-of-jail”-kort du precis fått eller slänga iväg skiten och glömma allt? Det är det val som Agent Graves, en mystisk och obehaglig man, ger ett antal personer i denna första volym av succéserien 100 Bullets som samlar de första fem numren (plus ett specialnummer) av serien.

Bakom serien står Brian Azzarello och Eduardo Rizzo och vad de har åstakommit med 100 Bullets är modern noir av yttersta klass. Det är mörkt, skuggrikt, våldsamt och dialogerna är kullsprutesmattrande guldkorn. Noir-genrens motto ”Things are not all what they seem” genomsyrar hela denna första volym och i slutet anar vi en betydligt större, mer skrämmande story.

Det märks kanske att 100 Bullets är en av mina absoluta favoritserier just nu. Dels tack vare Eduardo Rizzos fantastiska illustrationer men det beror kanske mest på Brian Azzarellos fantastiska dialoger. Visst, det var inte helt lätt i början att förstå alla slagord och förkortade ord som flera av karaktärerna i 100 Bullets använder i sitt språkbruk, men när man väl knäckt ”koden” så att säga så är det fantastiskt. Folk snackar som man förväntar sig att de ska snacka, vilket kanske inte låter så upphetsande eller fantastiskt men det är det.

Gillar du noir, stora konspirationer eller riktigt bra karaktärsdrivna serier så tycker jag du ska ge 100 Bullets en chans. Förmodligen så kommer du då, liksom jag själv, att följa serien till slutet.

Manus: Brian Azzarello
Illustration: Eduardo Rizzo
Tusch: Eduardo Rizzo
Färgläggning: Digital Chameleon & Grant Goleash
Förlag: Vertigo
Betyg: 5/5

Kommentarer

  1. Jens says:

    Nu känner jag att jag måste gå och plocka den här serien, har funderat på det LÄNGE. Det ryktas att 100 bullets ska utvecklas till en HBO-serie, känns som att det kan passa tv-formatet bra, nu har jag ju som sagt inte läst 100 bullets än, men att döma av det jag hört så.

  2. […] för serien (också beskrivet i denna tidigare recension) är följande: ditt liv är åt helvete. Då kommer en man – en […]

Skriv ett svar

Intervjuarkiv A-Ö
Intervjuarkiv
Shazams favoriter
Favoriter
Previews Amerika
Previews Amerika
Previews Sverige
Previews Sverige

Nya kommentarer

  • Laddar...