Recensioner

Captain Britain and MI13: Secret Invasion

tisdag 5 januari, kl 12:56 av 6 kommentarer

Så här i Doctor Who-tider (ni såg väl jul- och nyårsspecialen?) känns det passande att presentera en recension av mångårige Doctor Who-författaren Paul Cornells (han har skrivit både Doctor Who-romaner och TV-serieavsnitt) serie Captain Britain and MI13. Revampen av Marvels brittiska motsvarighet till Captain America tog sin början under eventet Secret Invasion (därav titeln på den första traden) – fast Cornell sådde fröna till nystarten tidigare, i brittiska X-men-spinoffen Excalibur och miniserien Wisdom.

Captain BritainHursomhelst: Skrullerna är här, och brittiska öarna är av till en början okänd anledning en av de viktigaste måltavlorna för invasionen.  Mot skrullerna kämpar Captain Britain, mutanten Pete Wisdom, chef för MI13 (brittiska underrättelsetjänstens ockulta avdelning), en sidbytar-skrull som ser ut som John Lennon, Spitfire, en superhjältinna från andra världskriget, och Black Knight – den senare med ny streetsmart look snodd från namnen Jack Knight i Starman. Till det gänget av kuliga men i slutänden ganska endimensionella karaktärer lägger Cornell en mer intressant gestalt: Faiza Hussain, kvinna, läkare, muslim och inte minst fangirl med encyklopedisk kunskap om brittiska superhjältar. Faiza råkar få superkrafter och hamnar mitt i smeten mellan Pete Wisdoms team och skrullarmén. Hon fungerar som läsarens ställföreträdare, och en alldeles utmärkt sådan dessutom: klarsynt och klichéfri guidar hon sig själv/oss genom de kosmiska superhjälteintrigerna i Secret Invasions kölvatten.

Actionkvoten är det inget fel på, många sköna splash-pages med superhjältar som fajtas med skruller i drivor. Leonard Kirk är stilsäker men konventionell, så mer än ”adekvat-plus” kan man inte kalla hans illustrationer. Cornells manus pendlar mellan snitsiga roligheter och superhjältehistoria enligt mallen: många bra idéer, men Cornell framstår här inte som särskilt uthållig, han utvecklar inte, följer inte upp. Kanske är det en rastlöshet man tillägnar sig som TV-författare? Inte tu tal om att det är underhållande för stunden dock. Bästa greppet i serien är som sagt karaktären Faiza Hussain (kanske hade jag tyckt annorlunda om jag läst Wisdom innan, som man enligt Cornell inte behöver göra), samt den kulturkrockshumor som uppstår när det amerikanska fenomenet superhjältar placeras i en brittisk kontext (se vidare Excalibur). Cornell hävdar i en intervju (återtryckt som bonusfeature i denna trade) att han inte vill att Captain Britain and MI13 ska bli bara ”den där brittiska serien”, vilket bara bevisar min gamla maxim att författare inte har någon aning om vad det egentligen är de skriver – något mer ’brittiskt’ i både ton och referensbibliotek än Captain Britain får man leta efter utanför 2000AD… Kul om man som jag bor i anglosaxernas land, kanske mindre kul för en amerikansk publik.

Definitivt kul för stunden, men ingen direkt verkshöjd, för att prata kultursidesspråk. Jag är osäker på om jag vill lägga pengar på någon ytterligare trade (finns två till utgivna) – någon som har läst och kan tipsa? Om Faiza även framgent är en central rollfigur kan jag tänka mig mer Captain Britain, annars troligen inte.

Bonus för nostalgikern: med i traden finns också Chris Claremonts klassiska Spider-Man/Captain Britain team-up från 1978.

Manus: Paul Cornell
Illustration: Leonard Kirk
Tusch: Jesse Delperdang, Scott Hanna
Färgläggning: Brian Reber
Förlag: Marvel
Betyg: 3/5

Kommentarer

 1. Resten av Captain Britain and MI13 är snäppet bättre, i min mening. Man blir av med Secret Invasion-oket, och kan koncentrera sig på ett par egna, mer fria, historier. Tyvärr höll resten av USA inte med mig – mängden fans var förvisso hängiven, men liten – för serien är numera nedlagd. Men, tja, lika bra det kanske; amerikanska superhjälteserier tenderar ju att drabbas av mental inavel om de fortsätter alltför länge.

 2. Henrik Ö says:

  Paul Cornell twittrade faktiskt bara häromdagen att MI13 kommer tillbaka på Marvel i någon skepnad under 2010 (antagligen en miniserie av något slag, men mer detaljer gav han inte). Så det kanske finns liv efter nedläggningen.

 3. Jens says:

  Kul att se att folk här gillar Doctor Who!

 4. Henrik Ö says:

  Jens: What’s not to like? Cornell har ju dessutom skrivit flera av de riktigt bra avsnitten, t ex ”Father’s Day” och ”Human Nature”.

 5. Jens says:

  Jaså? Cool! Vet du något om det där ryktet att Neil Gaiman skulle skriva ett avsnitt(ett tag var det film som sades)? Det vore ju minsann trevligt.

 6. Henrik: Jaså? Det var nyheter för mig, låter kul!

Skriv ett svar

Intervjuarkiv A-Ö
Intervjuarkiv
Shazams favoriter
Favoriter
Previews Amerika
Previews Amerika
Previews Sverige
Previews Sverige

Nya kommentarer

 • Laddar...