Recensioner

The Other Side

söndag 10 januari, kl 09:54 av 4 kommentarer

Vi har tidigare öst lovord över Jason Aaron och R M Guéras serie Scalped här på shazam.se, dock utan att knappt nämna Aarons genombrott The Other Side (en femdelars miniserie illustrerad av Cameron Stewart) – trots att serien kom ut redan 2006 och samlades i mjukpärmutgåva 2007. Det ska vi nu råda bot på!

the-other-sideSerien handlar om Vietnamkriget och är ett mycket personligt projekt för Aaron: hans kusin Gustaf Hasford var en berömd marinsoldat och krigskorrespondent i Vietnam, vars novell The Short-Timers bildade grunden för Stanley Kubricks film Full Metal Jacket (Hasfords alter ego Private Joker spelas av Matthew Modine). I den intervju som finns med i samlingen nämner Aaron kusinen Hasford som sin stora inspirationskälla; den som fick honom att vilja börja skriva.

The Other Side följer två vanliga soldater:  private Danny Everette, USMC, och Vo Binh Dai, vietnamesiska gerillaarmén. Hasford-rötterna är tydliga: de inledande scenerna när Danny Everette tränas som marinkårssoldat skulle utan problem ha platsat i Full Metal Jacket, komplett med extremt argsint instruktör. Danny har problem: han ser döda soldater och hans gevär pratar med honom, men han får ingen hjälp av armén eftersom de tror att han simulerar för att slippa åka till Vietnam. Vo Binh har problem av annan art: han rekryteras i Nordvietnam och marscheras söderut mot fronten, men marschen är allt annat än problemfri och under färden börjar den inledningsvis tvärsäkre soldaten tvivla på sitt uppdrag. De två berättelserna varvas mycket effektfullt på väg mot den oundvikliga konfrontationen mellan de två soldaterna.

Seriens huvudnummer är hur den går på djupet i båda soldaternas psyken: Aaron bjuder på två trovärdiga personporträtt, båda tecknade i gråskalor långt bortom simplet ”ont” och ”gott”. Aaron väjer inte för att skildra grymheter på båda sidor av konflikten, vilket känns uppfriskande. Båda soldaterna ser syner och får kontakt med varandra i sina drömmar, något jag väljer att tolka metaforiskt snarare än ett bokstavligt tecken på övernaturligheter. Drömsekvenserna och särskilt Danny Everettes hallucinationer understryker också den moraliska gråskalan i serien, där båda sidor av konflikten snart flyter samman till ett gemensamt vansinne.

Illustrationerna är dock allt annat än grå. Cameron Stewarts bildkonst är fenomenalt skarp och poetisk. The Other Side innehåller inga formexperiment eller udda kompositioner, det är helt traditionellt ruta-för-ruta-serieberättande, vilket fungerar mycket bra: personerna är i centrum och illustrationerna understödjer och utvecklar utan att distrahera. Färgpaletten bjuder på diskreta skiftningar och ibland närmast expressionistiska kontraster i avbildandet av nattliga djungeluppdrag kontrapunkterade av intensivt ljus från explosioner och eldgivning.

The Other Side rekommenderas definitivt, trots en tendens (särskilt i inledningen) att ibland vara lite för öppen med sina inspirationskällor, särskilt Full Metal Jacket som ständigt anas i bakgrunden. Trots det står The Other Side i slutänden på sina egna ben, ett psykologiskt krigsdrama med starkt personfokus och själfulla illustrationer.

Manus: Jason Aaron
Illustration: Cameron Stewart
Färgläggning: Dave McCaig
Förlag: DC/Vertigo
Betyg: 4/5

Kommentarer

 1. Jonas says:

  Mycket bra recension. Köpte själv denna förra året och boken är mycket välskriven och intressant. Kul att du recenserade denna lite bortgömda serien 🙂

 2. Henrik Ö says:

  Hej Jonas! Kul att du också hittade denna lite bortglömda recension… 😉

 3. Håkan / Wakuran says:

  Jag har för mig att Hasford hatade Full Metal Jacket-filmen, själv. Jag tror han tyckte att Kubrick hade anpassat materialet och stuvat om för att den skulle passa bättre till hans eget sinnelag och budskap. Det stämmer nog iofs antagligen.

 4. […] Lite sen till festen men ändå: första numret av efterlängtade Ultimate Captain America av Jason Aaron och Ron Garney kom ut nyss. Jag skriver efterlängtade eftersom a) Ultimate-versionen av Cap (som introducerades av Mark Millar i hans Ultimates) har förtjänat en egen tidning författad av någon A-liste-talang rätt länge nu, och b) Jason Aaron är i många avseenden helt rätt A-liste-talang att skriva Ultimate Cap. Aaron är en kvintessentiellt amerikansk serieförfattare (se bara på hans Scalped) som dessutom har känslan och kunnandet för att kunna lyfta fram soldataspekten av Steve Rogers på ett bra sätt (jfr Aarons seriedebut, Vietnamskildringen The Other Side). […]

Skriv ett svar

Intervjuarkiv A-Ö
Intervjuarkiv
Shazams favoriter
Favoriter
Previews Amerika
Previews Amerika
Previews Sverige
Previews Sverige

Nya kommentarer

 • Laddar...