Recensioner

Ultimate Captain America #1

måndag 31 januari, kl 18:03 av 2 kommentarer

UltCap1Lite sen till festen men ändå: första numret av efterlängtade Ultimate Captain America av Jason Aaron och Ron Garney kom ut nyss. Jag skriver efterlängtade eftersom a) Ultimate-versionen av Cap (som introducerades av Mark Millar i hans Ultimates) har förtjänat en egen tidning författad av någon A-liste-talang rätt länge nu, och b) Jason Aaron är i många avseenden helt rätt A-liste-talang att skriva Ultimate Cap. Aaron är en kvintessentiellt amerikansk serieförfattare (se bara på hans Scalped) som dessutom har känslan och kunnandet för att kunna lyfta fram soldataspekten av Steve Rogers på ett bra sätt (jfr Aarons seriedebut, Vietnamskildringen The Other Side).

Detta är en bra inledning som lovar gott inför framtiden. En slående öppning med en härlig splash page på s 2 och vi är rakt inne i handlingen. Cap har genast hamnat i stora problem med en annan supersoldat som spöat upp honom efter noter och nu står i begrepp att avrätta honom. Sen flashback till ett uppdrag där Cap med sedvanlig helylleamerikansk kaxighet (här följer Aaron troget Millars version  av figuren) förolämpar brittiska allierade och spöar upp nordkoreaner. Militäriskt våld till max m a o och det är ju gott så. Aaron har visat både i Scalped och i sina Wolverine-serier att han har bra magkänsla för action och dessutom kan lägga på det lager karaktärsbaserad fernissa som krävs för att höja ett trikåslagsmål över standardnivån – så också här.

Höjdpunkten i numret kommer mot slutet när Aaron avslöjar skurkens identitet och koncept – det känns väldigt Aaronskt och man blir med ens nyfiken på att läsa nästa nummer. Skurken är visserligen en Ultimatifiering av ett av Frank Millers coolaste tillägg till Daredevil-kanon, så originaliteten är inte direkt slående, men Aaron är ändå värd en del poäng just för att han hittat en C-listeskurk ur den normala Marvelkanon och på bara några sidor gjort den till en ”egen” Ultimateversion. Den passar så sömlöst in i Ultimate Cap-figurens sammanhang att det snarare känns förvånande att inte Mark Millar gjort det här redan.

Ron Garneys utmärkta actiontecknande (han har ju redan jobbat ihop med Aaron på Wolverine: Weapon X så det känns som om de båda är rätt samkörda vid det här laget) avrundar det positiva helhetsintrycket: ingenting som sticker ut, men ändå en märkbart bra och ren rörelsedynamik, förhållandevis stram tuschning och dessutom likaledes disciplinerad och tydlig färgläggning signerad Jason Keith.

Ultimate Captain America kan beskrivas som en actionvåffla-plus, definitivt värd att fortsätta kolla in några nummer av efter den här rivstarten, men absolut ingenting djupare än så. Och det är ju bra för ibland vill man inte ha nåt annat än bild efter bild på Captain America som slår in ansiktet på USA:s fiender.

Manus: Jason Aaron
Illustration: Ron Garney
Färgläggning: Jason Keith
Förlag: Marvel
Betyg: 3+/5

Kommentarer

  1. […] diskussionen om Jokern av Markus Zusak Krigarens sista strid Nokia köper in sig hos Voddler Ultimate Captain America #1 E-böcker slår pocket på Amazon Ny tecknad Holmes-serie i Agent X9 Intervju med Kia […]

  2. Anders Lundgren says:

    Tack för en kul recension Henrik. Digital Cap på ingång nästa vecka:
    http://www.comicbookresources.com/?page=article&id=30613

Skriv ett svar

Intervjuarkiv A-Ö
Intervjuarkiv
Shazams favoriter
Favoriter
Previews Amerika
Previews Amerika
Previews Sverige
Previews Sverige

Nya kommentarer

  • Laddar...