Recensioner

The Winter Men

tisdag 9 februari, kl 10:13 av 0 kommentarer

wintermenIt´s Russia. Brett Lewis och John Paul Leons The Winter Men tog sin tid att bli klar. Serien påbörjades 2005 men sista delen blev inte klar förrän 2009 då serien också samlades i en trade. Winter Men utspelar sig efter murens fall i det nya Ryssland och börjar med lite sovjetpropaganda om The Hammer of the Revolution, en sovjetisk superhjälte och fortsätter med ett mord och en kidnappning av en liten tjej. Sedan får man stifta bekantskap med Kris Kalenov, tidigare en del av Winter Men, en specialstyrka i Röda armen, som efter en katastrofal insats i Tjetjenien numera är alkad polis i ett korrupt Moskva där olika strukturer slåss mot varandra om pengar och makt. Kalenov utses av borgmästaren att leda sökandet efter flickan och det som verkade vara en simpel kidnappning visar sig vara något betydligt större och utvecklingen blir allt våldsammare och Kalenov tar hjälp av sina gamla kollegor, andra Winter Men för att ta reda på vem som låg bakom kidnappningen av flickan och det våld som drabbat Moskva.

Om man ska sammanfatta Winter Men finns det egentligen bara ett sätt: It´s Russia. Lewis lyckas få Ryssland att kännas äkta, inte bara som ett Ryssland sett med amerikanska ögon fyllt av klichéer. Det som allra mest förhöjer känslan av Ryssland i serien är språket, Lewis skriver dialogen på ett sätt så att det väldigt lätt att läsa den med rysk accent. Det är precis så korthugget som ryssar ofta talar. Lewis har också lyckats fånga den patriotism som känns typisk för många ryssar, Moder Ryssland är och har alltid varit storslaget. Det finns en mängd suveräna scener och då inte de fläskigaste actionsekvenserna utan som där Kalenov står i blomsterkön i en sjukt byråkratisk affär. Han beställer på ett ställe, går till nästa för att betala och hämtar sedan ut blommorna på ett tredje ställe. Kalenov har dock fått fel pris och måste då börja om igen. I lördags fick jag bekräftat att det fortfarande fungerar så i mindre butiker i St. Petersburg 🙂

En längre sekvens är när Kalenov och gangstern Nikki Zuko, även han en av Winter Men hämtar in en misstänkt brottsling, först slår Kalenov honom, sedan dricker de sprit och snor ett bord från McDonalds innan Kalenov avrättar honom i skogen. Det vimlar inte direkt av good guys i Winter Men, snarare tvärtom, men man håller ändå stenhårt på Kalenov och kompani för de som de slåss mot är än vidrigare. Serien utvecklas åt ett håll jag inte trodde först och en hel del är oklart men förklaras längs vägen. Storyn håller hela vägen även om det ibland känns som att delar fattas, det kan dock förklaras av att serien först var tänkt i åtta delar men det blev bara sex i slutändan.

John Paul Leon gör ett bra jobb med teckningarna och lyckas bildmässigt förmedla känslan av Ryssland utmärkt. Jag tror verkligen att det ser ut så i Ryssland. Ansikten är ofta lite skissartade men han lyckas ändå förmedla känslor och stämning. Den coolaste karaktären är utan tvekan The Siberian trots att han är med väldigt lite, jag vill inte avslöja mer för jag vill inte spoila läsupplevelsen. Avslutningsvis så håller karaktärer, dialog, miljöer och intrig riktigt hög klass och Winter Men är en suverän serie.

Manus: Brett Lewis
Illustration: John Paul Leon
Färgläggning: Dave Stewart & Melissa Edwards
Förlag: Wildstorm
Betyg: 4/5

Skriv ett svar

Intervjuarkiv A-Ö
Intervjuarkiv
Shazams favoriter
Favoriter
Previews Amerika
Previews Amerika
Previews Sverige
Previews Sverige

Nya kommentarer

  • Laddar...