Recensioner

Batman & Robin #13

fredag 30 juli, kl 07:17 av 0 kommentarer

Batman & Robin # 13SPOILERVARNING UTFÄRDAS!
I samband med att Frazer ”puritanen” Irving tar över tecknandet av Grant Morrisons storsäljare vrids seriens grad av mystifikation upp ytterligare ett par snäpp. ”Batman and Robin Must Die! Part 1: The Garden of Death” sätts igång med en bisarr vridning av Batmans urtext, mordet på föräldrarna. Scenerna som spelas upp visar hur doktor Thomas Wayne betalar Joe Chill för att mörda familjen så att han kan fortsätta ett liv i The Hellfire Clubs anda. Inte X-Menskurkarna då utan Sir Francis Dashwood et cohortes. I ett riktigt spark-i-skrevet-ögonblick får vi sedan bevittna Dr Waynes återkomst till Gotham efter år av frånvaro och hur han till synes kallblodigt avrättar en demaskerad Dick Grayson inför Robins ögon.

Hur Morrison ska få ihop det här undrar jag verkligen, men att pulsen dunkar i tinningarna efter öppningssekvensen går inte att förneka. Kanske får vi en nyckel genom diskussionen Batman och Commissioner Gordon har kring ”viral narcotics”? Som jag tidigare påtalat i min text om Batman: The Return of Bruce Wayne # 2 är jag ett stort fan av Irvings teckningar. Hans expressionistiska stil med skarpa kontraster och kärlek till extrema färger som giftgrönt och purpur passar det mardrömslika materialet som hand i handske. Upplägget av sidorna orsakar emellanåt svindel med sina bisarra vinklar.

Detsamma kan också sägas om Morrisons manus som med extrem hastighet fyrar av det ena tankespåret efter det andra. (HÄR KOMMER SPOILERN!) Jag blev först besviken över förra numrets avslöjande av den extremt tuffe Oberon Sexton som Jokern, men känner nu att det kommer att göra omläsningen av tidigare nummer i jakt på referenser och ledtrådar ännu mer spännande. Spelet mellan Batman och Jokern är något av stapelvara i sammanhanget, men Morrison lyckas få även dessa välbekanta scener att kännas nya. Damian Waynes tête à tête, eller ska vi säga tête à pied-de-biche, med de morbida brottens Mefistofeles hör också till numrets coolare ögonblick. Som Henrik Ö tidigare noterat är Morrison också regerande mästare i cliffhangers, vilket han bekräftar även här med en slutsekvens som får mig att vänta otåligt på nästa nummer.

Följ länken för en mycket intressant videointervju med Grant Morrison från CBR TV!

Manus:
Grant Morrison
Illustration: Frazer Irving, Frank Quitely (omslag)
Förlag: DC
Betyg: 4/5

Manus: Grant Morrison
Illustration: Frazer Irving
Förlag: DC
Betyg: 4/5

Skriv ett svar

Intervjuarkiv A-Ö
Intervjuarkiv
Shazams favoriter
Favoriter
Previews Amerika
Previews Amerika
Previews Sverige
Previews Sverige

Nya kommentarer

  • Laddar...