Recensioner

X-Force: Old Ghosts

söndag 8 augusti, kl 20:59 av 1 kommentar

old_ghostsI december förra året så recenserade jag X-Force: Angels and Demons som samlade de sex första numren av Christopher Yosts och Craig Kyles X-Force. Jag gillade storyn och den dystopiska atmosfären i Angels and Demons, men Ferdinand varnade lite för att Old Ghosts inte skulle leva upp till den känsla av svärta och desperation som Kyle och Yost lyckades måla upp i den första samlingen, och efter att ha läst Old Ghosts som samlar #7-11 så är jag helt klart böjd att hålla med.

Storyn tar vid där Angels and Demons slutade, men istället för att jaga vidare efter Bastion och hans återupplivade mutanthatare så ger sig X-Force ut på jakt efter teleportören Vanisher som de fått reda på har hoppat runt och stulit behållare med Legacy-virus (kortfattat: Ett virus som dödar mutanter). Efter att ha googlat lite så visar det sig att Vanisher är en av de äldre X-antagonisterna, skapad av Stan Lee och Jack Kirby redan 1963, men det framgår inte om han alltid varit samma fega gnällspik som han framstår som här. Hur som helst, X-Force minus Warpath ger sig ut på jakt efter Vanisher, men lyckas istället springa ihop med gamla X-Force-donnan Domino, och då hon verkar vara ute efter samma sak som Wolverine och hans glada mannar så får hon haka på i den fortsatta jakten på Legacy-viruset. Parallellt med det här så visar det sig att Rhanes hjärntvätt från volym 1 håller i sig, Angel har problem med att hålla tillbaka de mordiska tendenser som hans nygamla blåhuade alter ego Archangel a.k.a. Death gärna vill leva ut, och Warpath hamnar i trubbel med en demonbjörn. Fullt med nagelbitande ös eller?

Nja. Det är som sagt en hel del saker på samma gång i den här samlingen, men samtidigt så känns det inte som att det händer särskilt mycket viktigt genom de fem numren. Old Ghosts känns mest som en mellansamling där vi får en del ledtrådar om vad X-Force 8_dominosom är på gång framöver. Delen med Warpath och Ghost Rider vs. den indianska demonbjörnen tillför enligt mig egentligen ingenting till storyn, och jakten på Vanisher och Legay-viruset blir aldrig särskilt spännande. Det bästa i Old Ghosts tycker jag är de korta sekvenser där vi får lite mer insyn i Rhanes och Angels personliga problem, men de ögonblicken är tyvärr försvinnande få.

I volym 1 hängde mycket på Clayton Crains smutsiga illustrationer, men han är tyvärr utbytt mot Mike Choi här. Choi är en helt ok tecknare, men hans stil mixat med Sonia Obacks airbrushade färgläggning lirar inte riktigt för min del. De känns inte helt kompatibla, och resultatet blir lite spretigt (vilket är lite underligt då de jobbat tillsammans tidigare, bland annat med Witchblade), plus att jag saknar Crain. Vissa paneler är dock riktigt bra, och överlag så skulle jag nog säga att Old Ghosts ser helt ok ut. I samlingens avslutande nummer är Crain (som jag utsåg till min favorittecknare i min årskrönika för 2009) tillbaka, men han gör tyvärr bara ett fåtal sidor i det numret. Merparten av tecknandet görs av Alina Urusov som tyvärr inte alls har en stil som tilltalar mig. Spretigt även där med andra ord. Tveksamt om jag kommer att bry mig om efterföljande volymer av X-Force efter denna. Någon som läst X-Force från och med #11 och framåt? Bu eller bä?

Manus: Christopher Yost, Craig Kyle
Illustration: Mike Choi, Clayton Crain, Alina Urusov
Färgläggning: Sonia Oback
Förlag: Marvel
Betyg: 2++/5

Kommentarer

  1. Sandra says:

    Jag avgudar Oback. Det är inte så mycket att hon skulle vara speciellt bra på att tona eller så, men hon har ofta ett bra sinne för stämningsfulla färgskalor. Choi är inte så bra på att välja begripliga bilder men ritar väldigt löst så Oback kan släppas fri. (Titta på Chois orginal, visst är de basic?)

    Jag gillar Crain också. Simon hatar honom.

Skriv ett svar

Intervjuarkiv A-Ö
Intervjuarkiv
Shazams favoriter
Favoriter
Previews Amerika
Previews Amerika
Previews Sverige
Previews Sverige

Nya kommentarer

  • Laddar...