Recensioner

Baltimore: The Plague Ships #1

tisdag 17 augusti, kl 13:20 av 4 kommentarer

Plague Ships 1Det senaste projektet från seriemästaren Mike Mignola har sin utgångspunkt i romanen Baltimore, or The Steadfast Tin Soldier and the Vampire som han skrev (och illustrerade) tillsammans med Christopher Golden 2007. Ramberättelsen beskriver hur Lord Henry Baltimore runt 1916 konfronteras med någonting som kan vara etter värre än skyttegravarnas fasor. Merparten av boken utgörs av olika historier som berättas av vänner till Baltimore när de inväntar hans ankomst på ett förfallet värdshus i ett Europa vars befolkning decimerats av en märklig sjukdom under de tio år som gått sedan ”det stora kriget” slutade. I sina bästa stunder (vilka jag kallt räknar med att Mignola ligger bakom) levererar Baltimore den bästa vampyrjägaraction jag sett sedan Hammerfilmen Captain Kronos – Vampire Hunter.

CaptainKronosposterLikheterna med Hammers hjälte ökar när Baltimore under loppet av The Plague Ships #1 lierar sig med en ung romsk kvinna i sin skoningslösa jakt efter Haigus, The Red King Vampire. Jag rekommenderar givetvis alla som gillar Mignola att läsa boken, men det är dock inte nödvändigt för att man ska kunna hänga med i serien som kastar oss rätt in i en värld av slemma vampyrer som hänger i zeppelinare när de inte är ute och rekryterar till sin odöda armé. Med sitt träben och trogna harpun framstår Baltimore som en härjad arvtagare till Captain Ahab, ett släktskap som bekräftas av dedikationen till Herman Melville i början av romanen. För teckningarna står Ben Stenbeck, vars tidigare samarbete med Mignola på Witchfinder: In the Service of Angels också varmt rekommenderas, och han gör återigen underverk med känslan för detaljer i ansikten, uniformer, vapen och monsterdesign. När man sett en gigantisk vampyrfladdermus i en sådan där spetsig tysk hjälm vill man omedelbart ha mer. Alla som tröttnat på de senaste årens romantisering av blodsugare, gör er själva en stor tjänst och plocka upp det här omedelbart!

Följ länken och läs mer om planerna för serierna om Baltimore på CBR.

Manus: Mike Mignola, Christopher Golden
Illustration: Ben Stenbeck
Färgläggning: Dave Stewart
Förlag: Dark Horse Comics
Betyg: 4+/5

Kommentarer

  1. Rikard says:

    När den kommer som samling är den ett givet köp. Seriens framväxt från manus till färdiga teckningar finns att beskåda på Dark Horse http://www.darkhorse.com/Features/Making-of-a-Comic/1179/Making-of-a-Comic-Baltimore—The-Plague-Ships-1

  2. […] Plague Ships, den ska heta Baltimore: The Curse Bells. Anders skrev om Baltimore: The Plague Ships nyligen här på […]

  3. […] och är alltid en av tidningarna jag kastar mig över när den dykt upp i prenumerationsfacket. Baltimore: The Plague Ships (medskribent Christopher Golden med teckningar av Ben Stenbeck) är en av mina främsta […]

  4. Nordstrom Coupon

    Baltimore: The Plague Ships #1 « Shazam.se

Skriv ett svar

Intervjuarkiv A-Ö
Intervjuarkiv
Shazams favoriter
Favoriter
Previews Amerika
Previews Amerika
Previews Sverige
Previews Sverige

Nya kommentarer

  • Laddar...