Recensioner

Secret Avengers #1-4

torsdag 9 september, kl 07:12 av 3 kommentarer

SecretAvengers_1I och med det fjärde numret av Ed Brubakers och Mike Deodatos super-blackops-serie så är Secret Avengers första äventyr, kallat Secret Histories, avslutat, och det firar vi med ett utlåtande av #1-4 (Henriks recension av #1 finner du här).

Handling: Efter Norman Osborns Dark Reign och efterföljande Siege får Avengers återigen axla rollen som USA:s och världens främsta beskyddare, och för att kunna vara mer proaktiva än tidigare så skapas två separata team: Avengers som på ett klassiskt och färgglatt vis kickar ass mitt på ljusa dagen, och Secret Avengers som är betydligt mer undercover och (som titeln hintar om) hemliga (och så nya New Avengers som jag ännu inte vet vad de pysslar med, men det kommer framöver). Secret Avengers hemliga laguppställning ser genom #1-4 ut som följer:

Steve Rogers (som Super-Soldier), Sharon Carter, War Machine, Beast, Valkyrie, Black Widow, Moon Knight, Nova och Ant-Man (inte Hank Pym).

Ett helt klart rätt udda men ändå väldigt spännande gäng med andra ord, och de kastas såklart rätt omgående rakt in i ett stort mysterium. Det visar sig att Roxxon (som mest bara verkar göra fuffens men ändå bara kör på som det regnar) drivit gruvverksamhet på Mars och har lyckats gräva fram en urgammal hatt – The Serpent Crown – som tillsammans med liknande hattar kan komma att styra hela universum. Så, Captain Rogers skickar Nova för att undersöka, och när han inte hör av sig får hela gänget hoppa in i rymdskeppet för att åka och se vad som egentligen pågår.

Det bra: Styrkan i den här titeln tycker jag ligger i bredden hos medlemmarna, även om det här inte utnyttjas fullt ut. Brubaker sår även en del frön som säkert kan komma att blomma upp till något spännande framöver (det känns lite som Secret Warriors för den som läst den titeln), men även det ligger mer i framtiden än just i de här numren. Mike Deodato gör en stabil insats genom alla nummer, och det är som vanligt när han står för tecknandet mycket svärta och en del riktigt nice actionsekvenser. Personligen tycker jag dock att Deodatos skuggiga stil tidigare gjort sig bättre i Thunderbolts och Dark Avengers, men det funkar helt ok även här.

Det mindre bra: Jag tycker inte att det var helt lyckat att kasta ut Secret Avengers i rymden direkt från start. En mer jordnära story med mer fokus på det nya teamet än på komplexa dubbelspel och galaktisk undergång tror jag hade passat mycket bättre. Som det är nu så är storyn lite för rörig, och flera av karaktärerna får väldigt lite utrymme och tillför i princip ingenting genom de här fyra numren. Visst, med 9 medlemmar är det säkert inte helt lätt att fokusera lika mycket på alla, men som det är nu hade serien lika gärna kunna hetat Steve Rogers & Co. Lite synd med tanke på potentialen, men förhoppningsvis så är det något som kommande nummer kan råda bot på. Överlag känns det som att Brubaker ville rätt mycket med Secret Histories, men för min del så kom det aldrig riktigt igång.

Slutsats: Secret Avengers #1-4 lyckades inte leva upp till mina höga förväntningar, men bjuder ändå på tillräckligt mycket för att vara läsvärt, och det känns som att det är en serie som kan växa med tiden. Från och med #5 släpper jag dock Secret Avengers i lösnummerform.

Manus: Ed Brubaker
Illustration: Mike Deodato
Tusch: Rain Beredo
Förlag: Marvel
Betyg: 3-/5

Kommentarer

  1. Henrik Ö says:

    Jag har fattat exakt samma beslut som du på exakt samma grunder: Secret Avengers åker från min pull list. Efter allt hullabaloo, den intressanta lagupställningen, Brubaker på manus… så blev allt ändå så _vanligt_. Och precis som du säger: vad ska ett low-key-blackops-team ut i rymden att göra?

  2. Jimmy Wallin says:

    Just rymdresan störde inte mig det minsta. Annars brukar jag ha lite svårt för när hjältar ska ut i rymden och härja men här kändes det (för mig i alla fall) som en överraskning. Men jag hade precis som ni, gärna sett att de olika medlemmarna fått lite mer plats att introduceras för läsarna.

  3. […] Brubaker och Mike Deodato är ju något av ett dreamteam hos Marvel, men jag tyckte inte att deras Secret Avengers lyckades leverera. Det finns säkert hopp för titeln under 2011, men den första arc:en håll inte […]

Skriv ett svar

Intervjuarkiv A-Ö
Intervjuarkiv
Shazams favoriter
Favoriter
Previews Amerika
Previews Amerika
Previews Sverige
Previews Sverige

Nya kommentarer

  • Laddar...